Η ακτινογραφία των υποψηφίων αντιπάλων

Η short-list καταρτίστηκε με την πρωινή προκλήρωση. Ο αριθμός των υποψηφίων αντιπάλων των τεσσάρων κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη (υπό την προϋπόθεση πως ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και Ομόνοια θα περάσουν στον γ’ προκριματικό γύρο, όπου ευρίσκεται ήδη ο Απόλλων) «μαζεύτηκε» στις 39 ομάδες και είναι ακόμη πιο μικρός, αν συνυπολογίσουμε και τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δώσει (σχεδόν ακλόνητα) φαβορί.
Ποιοι όμως από αυτή τη short-list είναι οι ευκταίοι και ποιοι οι ανεπιθύμητοι για κάθε έναν εκπρόσωπό μας;
 
ΑΠΟΕΛ

Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων δίνουν σαφές προβάδισμα σε Ρόσενμποργκ (3-1 εντός τη Νόρσεπινγκ), Τρέντσιν (4-3 εκτός την Ολίμπια Λιουμπλιάνα) και Ντινάμο Τιφλίδας (2-0 εντός την Άλασκερτ), και ελαφρύ σε Χάποελ Μπέερ-Σεβά (3-2 εντός τη Σερίφ Τιρασπόλ) και Αστάνα (0-0 εκτός με τη Ζαλγκίρις).
Προφανώς ένας καλά στελεχωμένος, προετοιμασμένος και φορμαρισμένος ΑΠΟΕΛ δεν έχει να φοβάται το παραμικρό απέναντι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ομάδες. Η Αστάνα ξυπνά εκδικητική διάθεση για τον περυσινό αποκλεισμό, συχνά όμως τέτοια κίνητρα θολώνουν το μυαλό και δεν αποτελούν τον καλύτερο οδηγό.
Οποιαδήποτε ομάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά ή το πρώην ανατολικό μπλοκ είναι μάλλον καλοδεχούμενη για τους «γαλαζοκίτρινους», αφού δεδομένα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις υψηλότατες θερμοκρασίες και την υγρασία του Ιουλίου στην Κύπρο.
 
Υποψήφιοι αντίπαλοι ΑΠΟΕΛ
Ρόσενμποργκ (Νορβηγία) 12.850 ή Νόρσεπινγκ (Σουηδία) [3-1]
Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία) ή Αστάνα (Καζακστάν) 12.575 [0-0]
Χάποελ Μπέερ-Σεβά (Ισραήλ) ή Σέριφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) 10.575 [3-2]
Ντινάμο Τιφλίδας (Γεωργία) 5.875 ή Άλασκερτ (Αρμενία) [2-0]
Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) - Τρέντσιν (Σλοβακία) 5.400 ή [3-4]

Σημείωση: Σε αγκύλες το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα από τη σκοπιά της ομάδας που αναγράφεται πρώτη

ΑΠΟΛΛΩΝ

Στο Γιουρόπα Λιγκ από το γκρουπ των υποψηφίων αντιπάλων του κυπελλούχου Απόλλωνα, πλην της Βιτορούλ Κονστάντσα (απ’ ευθείας στον γ’ προκριματικό), ουσιαστικά προκριμένη είναι και η Γκέτεμποργκ μετά τα εκτός έδρας 3-0 επί της Πιαστ Γκλίβιτσε. Σημαντικό προβάδισμα έχει η Βιντεότον μετά το εντός έδρας 2-0 επί της Τσουκαρίτσκι και η Γκρασχόπερ μετά το εκτός έδρας 3-3 με τη Ρέικιαβικ, ελαφρύ πλεονέκτημα έχει η Αντμίρα (1-0 εντός την Καπάζ), ενώ ανοιχτό είναι το ζευγάρι της Σαχτιάρ Σόλιγκορσκ με την Ντομζάλε (1-1 στη Λευκορωσία).
Ως ισχυροί στη μεσημεριανή κλήρωση οι «γαλάζιοι» θα είναι φαβορί, όποια ομάδα κι αν κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν. Το μόνο που μπορεί να προβληματίσει είναι ο αγωνιστικός ρυθμός που είναι καλύτερος για την πλειονότητα των αντιπάλων του Απόλλωνα: σε Σουηδία, Λευκορωσία, Ισλανδία τα πρωταθλήματα είναι εν εξελίξει, στη Σλοβενία ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ σε Αυστρία, Ελβετία, Ρουμανία και Ουγγαρία σε μια εβδομάδα. Είναι πιθανότατα ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε επιθυμητούς κι ανεπιθύμητους αντιπάλους για τον κυπελλούχο.
 
Υποψήφιοι αντίπαλοι Απόλλωνα
Ρέικιαβικ (Ισλανδία) ή Γκρασχόπερ (Ελβετία) 9.755 [3-3]
Βιντεότον (Ουγγαρία) 8.725 ή Τσουκαρίτσκι (Σερβία) [2-0]
Σαχτιάρ Σόλιγκορσκ (Λευκορωσία) 7.500 ή Ντομζάλε (Σλοβενία) [1-1]
Πιαστ Γκλίβιτσε (Πολωνία) ή Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 6.475 [0-3]
Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία) 6.020 ή Καπάζ (Αζερμπαϊτζάν) [1-0]
Βιτορούλ Κονστάντσα (Ρουμανία) 5.076

Σημείωση: Σε αγκύλες το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα από τη σκοπιά της ομάδας που αναγράφεται πρώτη

ΑΕΚ

Για τη δευτεραθλήτρια ΑΕΚ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Εν πρώτοις, από τη στιγμή που η προκλήρωση της έφερε μόλις επτά υποψηφίους αντιπάλους. Κατά δεύτερον, επειδή με μια ματιά καθίσταται σαφές ποιοι είναι τα βατά και ποια τα σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια.
Πρώτιστο συμφέρον των Λαρνακέων είναι η αποφυγή των Σεντ Ετιέν, Σπαρτάκ Μόσχας και Μακάμπι τελ Αβίβ, ήτοι παραδοσιακών δυνάμεων στα εγχώρια πρωταθλήματα και τακτικών θαμώνων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από κει και πέρα οι Βόρσκλα Πόλταβα, Ντινάμο Μινσκ, Σεντ Πάτρικς ή Καϊράτ Αλμάτι (αν αφήσει εκτός τη Μακάμπι) είναι ομάδες, απέναντι στις οποίες η ΑΕΚ θα έχει ένα εξαιρετικά σεβαστό ποσοστό πιθανοτήτων για είσοδο στα πλέι οφ της διοργάνωσης.
 
Υποψήφιοι αντίπαλοι ΑΕΚ
Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 26.049
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) ή Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 20.225 [1-1]
Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) 19.216
Βόρσκλα Πόλταβα (Ουκρανία) 11.976
Ντινάμο Μινσκ (Λευκορωσία) 10.000 ή Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία) [1-1]

Σημείωση: Σε αγκύλες το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα από τη σκοπιά της ομάδας που αναγράφεται πρώτη

ΟΜΟΝΟΙΑ

Από το γκρουπ των υποψηφίων αντιπάλων των «πρασίνων», πλην της Λουκέρνης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία στον γ’ προκριματικό γύρο του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το χθεσινό 3-0 επί της Οντ Γκρένλαντ στους «Ζωσιμάδες». Γερές βάσεις για την έκπληξη απέναντι στη Σπάρτα Πράγας έχει βάλει η Λεβάντια Ταλίν (εντός έδρας 3-1), ενώ πιο λεπτές είναι οι ισορροπίες στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια (Σοντερίσκε-Στρόμγκοντσετ 2-1, Σλόβαν Μπρ.-Γέλγκαβα 0-0, Μπιρκιρκάρα-Χαρτς 0-0).
Μ’ εξαίρεση τη Λουκέρνη του Μάρκους Μπάμπελ ουδεμία άλλη ομάδα είναι εξ ορισμού ανεπιθύμητη για το «τριφύλλι». Ο «εμφύλιος» με τον ΠΑΣ Γιάννινα επίσης καλό θα ήταν να αποφευχθεί, ωστόσο το μεγαλύτερο θέμα για την Ομόνοια έχει να κάνει με το βαθμό ετοιμότητας. Κι αυτό διότι όλοι οι υποψήφιοι αντίπαλοί της έχουν καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, αφού σε Νορβηγία, Λετονία, Εσθονία υπάρχουν εν εξελίξει πρωταθλήματα, τα αντίστοιχα σε Σλοβακία, Δανία ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο, στην Ελβετία το επόμενο και στη Σκοτία αρχές Αυγούστου.
Κατά συνέπεια πρώτιστο ζητούμενο για την Ομόνοια, μετά φυσικά την εξασφάλιση της πρόκρισης απέναντι στην Μπεϊτάρ, είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και λειτουργική αφομοίωση των νεοφερμένων και η επιστροφή του Χριστοφή.
 
Υποψήφιοι αντίπαλοι Ομόνοιας
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 8.900 ή Γέλγκαβα (Λετονία)  [0-0]
Λουκέρνη (Ελβετία) 8.775
Σοντερίσκε (Δανία) ή Στρόμγκοντσετ (Νορβηγία) 7.850 [2-1]
Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) ή Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 6.585 [3-1]
Μπιρκιρκάρα (Μάλτα) ή Χαρτς (Σκωτία) 6.460 [0-0]
ΠΑΣ Γιάννινα (Ελλάδα) 5.940 ή Οντ Γκρένλαντ (Νορβηγία)  [3-0]

Σημείωση: Σε αγκύλες το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα από τη σκοπιά της ομάδας που αναγράφεται πρώτη

Δειτε Επισης

Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα