Οι 18 Βέλγοι πριν από τον Ίγκορ ντε Καμάργκο

Ο Ίγκορ ντε Καμάργκο, ο οποίος στη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ, έγινε ο τέταρτος Βέλγος που θα βρίσκεται στο νησί την περίοδο 2016-17. Οι άλλοι τρεις που κατάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα – ή τουλάχιστον έχουν ρίζες από εκεί - είναι οι Ούρκο Πάρντο (ΑΠΟΕΛ), Ζιγκί Μπαντιμπανγκά (Ομόνοια) και Εμερίκ ντε Βρις (Εθνικός).
 
Από τους 18 ποδοσφαιριστές που ήρθαν πριν από τον Ίγκορ ντε Καμάργκο στην Κύπρο, ο Φάτσιο Μπούις κατέγραψε τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο νησί. Έφθασε το 2006 και μετά από θητεία ως ποδοσφαιριστής στην Δόξα και τέσσερις παφιακές ομάδες (ΑΠΟΠ Κινύρας, ΑΕΠ, Ακρίτα, ΑΕΚ Κουκλιών), ανέλαβε ρόλο στις ακαδημίες της Ομόνοιας.
 
Ο Μπούις είναι ο δεύτερος Βέλγος ο οποίος ήρθε για να αγωνιστεί στο κυπριακό πρωτάθλημα, καθώς προηγήθηκε το 2005 ο Στάιν Βρέβεν που έπαιξε για μικρό χρονικό διάστημα στην Ομόνοια.
 
Η ομάδα που εμπιστεύθηκε τους περισσότερους είναι η Ένωση, στην οποία αγωνίστηκαν εφτά παίκτες προερχόμενοι από το Βέλγιο.
 
Πιο κάτω δείτε όλους τους Βέλγους που αγωνίστηκαν στο κυπριακό πρωτάθλημα:
 

Τόμας Καμίνσκι
Ομάδα:
Ανόρθωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1 χρόνο
Θέση: Τερματοφύλακας
Ο 24χρονος (23/10/1992), πλέον, αγωνίστηκε στην Ανόρθωση τη σεζόν 2014-15 ως δανεικός από την Άντερλετ. Άφησε καλές εντυπώσεις, γι’ αυτό και το όνομά του έπαιξε για παραμονή ή – σε μεταγενέστερο στάδιο – για επιστροφή στο νησί την περασμένη χρονιά.

 
Ζιγκί Μπαντιμπανγκά
Ομάδα:
Ομόνοια
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1 χρόνο και συνεχίζει
Θέση: Εξτρέμ
Ο Βέλγος, με καταγωγή από το Κονγκό, βρίσκεται στην Ομόνοια από το καλοκαίρι του 2015. Ήταν γνωστός στο κυπριακό κοινό πριν από την έλευσή του στο νησί, μιας και είχε προϋπηρεσία σε ελληνικές ομάδες (Εργοτέλης, Αστέρας Τρίπολης).


 
Φάτσιο Μπούις
Ομάδα:
Δόξα, ΑΠΟΠ Κινύρας, ΑΕΠ, Ακρίτα, ΑΕΚ Κουκλιών
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 10 χρόνια
Θέση: Μέσος
Ήρθε σε ηλικία 32 ετών (27/09/1974) στην Κύπρο και εκ τότε ρίζωσε στο νησί. Έπαιξε σε Δόξα, ΑΠΟΠ Κινύρας, ΑΕΠ, Ακρίτα και ΑΕΚ Κουκλιών. Με την τελευταία ομάδα άρχισε και την προπονητική του καριέρα, ανεβάζοντάς την για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α’ κατηγορία. Έπειτα ανέλαβε πόστο στις ακαδημίες της Ομόνοιας, της οποίας υπήρξε για κάποιο διάστημα υπηρεσιακός προπονητής.



Εμερίκ Ντε Βρις
Ομάδα:
Εθνικός
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 6 μήνες
Θέση: Μέσος
Ο μοναδικός Βέλγος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Εθνικού. Εντάχθηκε στην ομάδα της Άχνας το περσινό καλοκαίρι και πάει για τη δεύτερη χρονιά της θητείας του.


Τζίμι ντε Γουλφ
Ομάδα:
Ένωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 3 χρόνια
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Ήταν 29άρης (09/06/1980) όταν υπόγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Ένωση. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνεργασία τους μετά το πέρας των δύο χρόνων για άλλα δύο έτη. Εν τέλει, το καλοκαίρι του 2012 ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός αποχώρησε από τους βυσσινί.


Λοράντ Φασότ
Ομάδα:
ΑΕΛ, Ένωση, Ερμής, Aγία Νάπα
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 7 χρόνια
Θέση: Αμυντικός
Μία εφταετία θήτευσε στην Κύπρο ο αμυντικός. Όντας 30άρης (31/12/1977) κατέφθασε το 2007 στο νησί για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΛ, παίκτης της οποίας υπήρξε για δύο χρόνια. Ισάριθμα χρόνια φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης (2009-11) και του Ερμή (2011-13). Προτού τερματίσει την καριέρα του αγωνίστηκε για μία σεζόν (2013-14) στην Αγία Νάπα.


Κριστόφ Ίμσοτ
Ομάδα:
Ένωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 2 χρόνια
Θέση: Μέσος
Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του (04/12/1980) ο Βέλγος αμυντικός ήρθε στην Κύπρο για να αγωνιστεί στην Ένωση το 2010. Έμεινε στους βυσσινί για μία διετία.

Τζόρνταν Ατέμπα
Ομάδα:
ΑΕΚ
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 6 μήνες
Θέση: Δεξί μπακ
Αποκτήθηκε, σε ηλικία 20 χρόνων (04/04/1994) τον Ιανουάριο του 2015 από την ΑΕΚ ως ένα νεαρό ταλέντο από την Σταντάρ Λιέγης. Υπέγραψε συμβόλαιο έξι μηνών με προοπτική για επέκταση της συνεργασίας για άλλο έναν χρόνο, όμως τελικά αποχώρησε μέχρι τον Μάιο. Με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου, πλέον ο Κέβιν Τζόρνταν Ατέμπα βρίσκεται στις ρεβέρβες της Βάασλαντ Μπέβερεν.


Φαϊσέλ Κασμί
Ομάδα:
Ομόνοια
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 6 μήνες
Θέση: Μέσος
Η Ομόνοια τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2016 ως δανεικό από την Λιρς για ενάμιση χρόνο. Τελικά, η παρουσία του 21χρονου (31/10/1995) αποδείχθηκε αχρείαστη, μιας και έγραψε τρεις συμμετοχές (ένα 90λεπτο στο κύπελλο και δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στο πρωτάθλημα). Έτσι, μέχρι το καλοκαίρι βρέθηκε η λύση για διακοπή της συνεργασίας.


Ούρκο Πάρντο
Ομάδα:
ΑΠΟΕΛ
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 5 χρόνια και συνεχίζει
Θέση: Τερματοφύλακας
Έχοντας βελγικές ρίζες από την πλευράς του πατέρα του, ο Ούρκο Πάρντο έμελε να περάσει μεγάλες στιγμές στην Κύπρο. Πήρε μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ το 2011 και εκ τότε βρίσκεται στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ. Εξάλλου, πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του για άλλα δύο χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο.


Ρόκι Πίτερς
Ομάδα:
Ένωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1 χρόνο
Θέση: Αμυντικός χαφ
Πέρσι, στα 36 (18/08/1979) του χρόνια, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Επτά χρόνια προηγουμένως (σεζόν 2009-10) φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης υπό μορφή δανεισμού από την Γκέρμιναλ.

 

Τομ Καλουβέ
Ομάδα:
ΑΕΚ
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: Έξι μήνες
Θέση: Μεσοεπιθετικός
Ο νυν βοηθός προπονητής της Μέχελεν σε ηλικία 32 ετών (11/04/1978) πέρασε από την Κύπρο υπογράφοντας συμβόλαιο με την ΑΕΚ το 2011. Η συμφωνία ήταν μέχρι το τέλος της σεζόν, με τον Βέλγο να μην κάνει αισθητή την παρουσία του. Ακολούθως αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Λοντέρζελ προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.


Γκίντερ Τιμπάουτ
Ομάδα:
Ομόνοια
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1 χρόνο
Θέση: Επιθετικός
Σε 22 παιχνίδια, πετυχαίνοντας οκτώ γκολ, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ομόνοιας τη σεζόν 2001-02 ο Τιμπάουτ. Ο Βέλγος επιθετικός αν και βρίσκεται στην ηλικία των 39 (12/01/1977) ετών, εντούτοις συνεχίζει να αγωνίζεται σε μικρές κατηγορίες της πατρίδας του.


 
Ματίας Τρένσον
Ομάδα:
Ένωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 2 χρόνια
Θέση: Ακραίος αμυντικός
Για δύο σεζόν (2010-12) κάλυψε τα άκρα της αμυντικής γραμμής της Ένωσης. Η θητεία του στους βυσσινί ήταν η μοναδική χρονική περίοδος κατά την οποία ο 29χρονος (03/10/1986) αγωνίστηκε μακριά από την πατρίδα του.
 
Κέβιν βαν Ντέσελ
Ομάδα:
ΑΠΟΠ/Κινύρας
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1 χρόνο
Θέση: Μέσος
Μέλος της ομάδας στην τελευταία χρονιά του ΑΠΟΠ/Κινύρα στην Α’ κατηγορία, μετά από τέσσερις συνεχόμενες σεζόν στα μεγάλα σαλόνια. Ο 37χρονος (09/04/1979) Βέλγος, αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή.
 
Kένεθ Βαν Ράσμπεκ
Ομάδα:
Ένωση
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 1,5 χρόνο
Θέση: Αμυντικός χαφ
Κατηφόρισε στο νησί προτού συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του (06/12/1994), καθώς εντάχθηκε στην Ένωση τον Ιανουάριο του 2015. Παρέμεινε στην ομάδα και μετά την άνοδό της στην Α’ κατηγορία, ενώ αποχώρησε με το τέλος της περασμένης σεζόν μετά την επιστροφή της Ένωσης και πάλι στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί στην Μπενεβέντο.

 


Ντίτερ βαν Τορνάουτ
Ομάδα:
Ένωση, Νέα Σαλαμίνα
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 3 χρόνια
Θέση: Επιθετικός
Δύο χρόνια (2009-11) στην Ένωση έκανε ο Βέλγος επιθετικός. Η πρώτη του χρόνια ήταν η πιο παραγωγική πετυχαίνοντας 13 τέρματα. Τη δεύτερη σκόραρε έξι γκολ. Μετά την αποχώρησή του από τους βυσσινί φόρεσε τα ερυθρόλευκα της Νέας Σαλαμίνας για μία χρονιά. Στα 31 του χρόνια (18/03/1985) αγωνίζεται στην Ουντενάρντε, ομάδα της γ’ κατηγορίας στην πατρίδα του.
 


Στάιν Βρέβεν
Ομάδα:
Ομόνοια
Διάρκεια θητείας στην Κύπρο: 6 μήνες
Θέση: Δεξί μπακ
Ένα εξάμηνο κράτησε η θητεία του Βρέβεν στην Ομόνοια. Πήρε μεταγραφή για τους πράσινους τον Ιανουάριο του 2005 υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Έκανε μόλις έξι ματς, καθώς καθηλώθηκε λόγω ενός τραυματισμού (διάστρεμμα ποδοκνημικής). Από το 2010, ο 43χρονος (18/07/1973) ακολουθεί προπονητική καριέρα και από το 2015 βρίσκεται στην Μπέβερεν.

Δειτε Επισης

BINTEO: Μπήκε σε πράσινο αυτοκίνητο με τριφύλλι και σφυροδρέπανο και ετοιμάζεται για τον τελικό ο Τζον
Η Ομόνοια για να διατηρήσει τα σκήπτρα και η Πάφος για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της
Εφραίμ: Ευχαριστώ την Ομόνοια που με ανέδειξε, προέκταση της οικογένειας μου το ΑΠΟΕΛ
Με Σεμέδο, Στεπίνσκι και Φαμπιάνο η αποστολή της Ομόνοιας για τον τελικό
BINTEO: H άφιξη Γκαγιέγο στον Αρχάγγελο και οι υπογραφές
Η επίσημη θέση του ΑΠΟΕΛ για Κβιλιτάια-Ντάλσιο και τον ρόλο του Μοράις
Εξοφλήθηκε το χρέος του Αντώνης Παπαδόπουλος-Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης
Στις κερκίδες του ΓΣΠ ο Χριστοδουλίδης για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Νέα εποχή στον ΑΠΟΕΛ με Γκαγιέγο στον πάγκο-Η ανακοίνωση του deal
Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος