Οι εφιαλτικές ευρωπαϊκές νύχτες της Ομόνοιας (video+pic)

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πιο άτυχη κυπριακή ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης. Δεν είναι λίγες οι φορές που όχι απλά αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες αλλά εξαιτίας ενός εκτός έδρας γκολ. Κάτι ανάλογο συνέβη και το βράδυ της Πέμπτης (21/7) καθώς η Ομόνοια μπορεί να κέρδισε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, αλλά αποκλείστηκε, χάρη στα δύο εκτός έδρας γκολ των Ισραηλινών (συνολικό σκορ 3-3).
 
Ήταν η έκτη φορά που η Ομόνοια αποκλείστηκε λόγω των γκολ που δέχτηκε στη Λευκωσία, ενώ καμιά φορά δεν έχει περάσει χάρη σε εκτός έδρας γκολ της. Ας θυμηθούμε τις πέντε προηγούμενες.
 
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
1978-79                 Ομόνοια – Μποέμιανς  2-1, 0-1

Στον α’ γύρο το «τριφύλλι» κληρώνεται με την πρωταθλήτρια Ιρλανδίας. Το πρώτο ματς γίνεται στο Μακάρειο με την κυπριακή ομάδα να κερδίζει 2-1, ανατρέποντας (με γκολ των Κανάρη και Φίλιππου) το γρήγορο προβάδισμα των φιλοξενούμενων (το γκολ τους ήταν με πέναλτι). Στη ρεβάνς η Ομόνοια χάνει 1-0 και αποκλείεται.
 
1983-84                ΤΣΣΚΑ Σόφιας – Ομόνοια 3-0, 1-4
Και πάλι στον α’ γύρο, αλλά το πρώτο παιχνίδι είναι εκτός έδρας και οι πράσινοι θα χάσουν με 3-0, δεχόμενοι και τα τρία γκολ από το 50ο έως το 60ο λεπτό. Στο Μακάρειο οι Βούλγαροι προηγούνται 0-1 στο 23’ αλλά η Ομόνοια ισοφαρίζει πριν το ημίχρονο και βάζει άλλα τρία γκολ στο β’ μέρος, αγγίζοντας την πρόκριση. Το 4-1 διαμόρφωσε ο Γκρέγκορι στο 89’.
 
ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA / EUROPA LEAGUE
1998-99                Ομόνοια – Ραπίντ Βιέννης 3-1, 0-2,

Τι και αν το «τριφύλλι» κερδίζει 3-1 στο πρώτο ματς, με τον  Μαλέκκο να πραγματοποιεί ανεπανάληπτη εμφάνιση, χάνει 2-0 στην Αυστρία και αποκλείεται. Οι αναμετρήσεις ήταν στο πλαίσιο του β’ προκριματικού.
 
2011-12                Ομόνοια – Σάλτσμπουργκ 2-1, 0-1
Η Ομόνοια φτάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον προθάλαμο των Ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ως Κυπελλούχος, ξεκινάει από τον γ’ προκριματικό που αποκλείει την ομάδα της Χάγης. Απέναντί της η Σάλτσμπουργκ, από την οποία είχε γνωρίσει βαρύ αποκλεισμό έναν χρόνο πριν, στο Champions League. Στο ΓΣΠ η ομάδα του Λάρκου ανατρέπει το προβάδισμα των Αυστριακών και κερδίζει 2-1, αλλά στη ρεβάνς θα χάσει 1-0, με ένα γκολ στο 51’, που προήλθε από λάθος του τερματοφύλακα Γιωργαλλίδη.
 
2015-16                Μπρόντμπι – Ομόνοια 0-0, 2-2
Στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού η Ομόνοια παίζει πέρσι με τη Μπρόντμπι. Παίρνει 0-0 στη Δανία, το ματς στη Λευκωσία είναι 2-2 στο ημίχρονο και στα υπόλοιπα 45 λεπτά το «τριφύλλι» αδυνατεί να βρει το γκολ που θα το έστελνε στα πλέι οφ.
ΑΛΛΟΙ 10 ΟΔΥΝΗΡΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
Κόντραρε τον Ολυμπιακό Π.

Στην πρώτη της συμμετοχή σε Κύπελλα Ευρώπης η Ομόνοια παίζει, τη σεζόν 1965-66, με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στο παλιό ΓΣΠ θα χάσει 1-0 και θα αποκλειστεί καθώς το ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» έληξε ισόπαλο 1-1.

 
Το κάζο του Ελσίνκι
Τη σεζόν 1982-83 η Ομόνοια, με γκολ των Φίλιππου και Ανδρέου κερδίζει 2-0 στο Μακάρειο την πρωταθλήτρια Φινλανδίας και αγγίζει την πρόκριση στον β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Όμως, στο Ελσίνκι χάνει με 3-0, με τους Φινλανδούς να σκοράρουν το τρίτο γκολ στο 79’.
 
Μάταια ανέμενε η Μίλαν
Την περίοδο 1993-94 η Ομόνοια, στον προκριματικό του Champions League, κληρώνεται με την ελβετική Ααράου, με το νικητή του ζευγαριού να τίθεται αντιμέτωπος με την κραταιά Μίλαν, Πρωταθλήτριας Ευρώπης εν τέλει. Ο Κιζιλασβίλι θα βάλει δύο γκολ στο Μακάρειο, αλλά το γκολ των Ελβετών στο 62’ τους κρατάει ζωντανούς (2-1). Στην  Ελβετία η Ομόνοια χάνει 2-0.
 

Χαμένη ευκαιρία στο Βελιγράδι
Δεύτερη συμμετοχή στο Champions League τη σεζόν 2001-02 και στον β’ προκριματικό αντίπαλος είναι ο Ερυθρός Αστέρας. Παρά την υπεροχή της στο ΓΣΠ, η  Ομόνοια μένει στο 1-1 (ισοφάρισε ο Τιμπάουτ στο 70’). Στο Βελιγράδι χάνει αρκετές ευκαιρίες, ο Καϊάφας ισοφαρίζει στο 71’ όμως στο 79’ ο Ασίμοβιτς βάζει το γκολ που κρίνει την  πρόκριση.

 
 
Το… θέμα με τους Βαλκάνιους
Φτάνουμε στη σεζόν 2005-06. Europa League, β’ προκριματικός. Η Ομόνοια παίζει με την Ντιναμό Βουκουρεστίου και χάνει 3-1 στο πρώτο παιχνίδι. Στο ΓΣΠ προηγείται με 2-0 όμως ο Κλαούντιου Νικουλέσκου, μετέπειτα ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, μειώνει 2-1 στο 55’ και δίνει την πρόκριση στους Ρουμάνους.
Τον επόμενο χρόνο, στην ίδια διοργάνωση και ίδια φάση, η Ομόνοια παίζει με την Λίτεξ Λόβετς. Το παιχνίδι στη Λευκωσία είναι 0-0 αλλά στη Βουλγαρία το «τριφύλλι» χάνει 2-1. Με ένα γκολ θα μπορούσε να είχε περάσει.
Αντίπαλος στον β’ προκριματικό του Europa League της σεζόν 2007-08 η ΤΣΚΑ Σόφιας. Το πρώτο ματς είναι πάλι στη Λευκωσία και είναι ξανά ισόπαλο (1-1) – οι Βούλγαροι  προηγήθηκαν στο 1ο λεπτό. Στη Βουλγαρία η Ομόνοια προηγείται στο 8’ και τελικά χάνει 2-1 με γκολ στο 88’.
 
Το δράμα του Χάρκοβο
Μετά από χρόνια προσπαθειών η Ομόνοια φτάνει πρώτη φορά στην ιστορία της ένα βήμα πριν τους Ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Έχοντας ξεκινήσει από το Champions League, αποκλείεται από την Σάλτσμπουργκ και είναι στα πλέι οφ του Europa League της περιόδου 2010-11. Στο ΓΣΠ χάνει 1-0 από την Μέταλιστ και όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει. Όχι όμως. Η Ομόνοια του Λεμονή προηγείται 0-2 στο  Χάρκοβο στο 64’ και θέλει δύο γκολ  για ν’ αποκλειστεί, τα οποία δέχεται σε διάστημα 5 λεπτών (66’ και 71’).
Στο Europa League της περιόδου 2012-13 η Ομόνοια ξεκινάει από τον γ’ προκριματικό και βρίσκεται μπροστά στον Ερυθρό Αστέρα, έχοντας ευκαιρία να πάρει εκδίκηση για τον αποκλεισμό, έντεκα χρόνια πριν. Τόσο το πρώτο ματς στο Βελιγράδι όσο και η ρεβάνς του ΓΣΠ λήγουν 0-0, αλλά οι Σέρβοι περνάνε με 6-5 στα πέναλτι.
Αποκλεισμός στο 90’+3…
Αποκλείοντας την Μέταλουργκ Σκοπίων και την Μπούντουτσνοστ, το καλοκαίρι του 2014 η Ομόνοια φτάνει για τρίτη και τελευταία φορά στα πλέι οφ. Κληρώνεται με την Ντιναμό Μόσχας. Στη Ρωσία προηγείται 0-1 και 1-2. Το τελικό 2-2 μοιάζει καλό σκορ. Και ίσως να ήταν, εάν ο Ρουμάνος ρεφ Τούντορ δεν «έσπρωχνε» τους Ρώσους στο 1-2 στο ΓΣΠ. Εκείνο το βράδυ η Ομόνοια «άγγιξε» τους Ομίλους, καθώς δέχτηκε την ήττα – αποκλεισμό στις καθυστερήσεις.
 

Δειτε Επισης

Η Ομόνοια για να διατηρήσει τα σκήπτρα και η Πάφος για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της
Εφραίμ: Ευχαριστώ την Ομόνοια που με ανέδειξε, προέκταση της οικογένειας μου το ΑΠΟΕΛ
Με Σεμέδο, Στεπίνσκι και Φαμπιάνο η αποστολή της Ομόνοιας για τον τελικό
BINTEO: H άφιξη Γκαγιέγο στον Αρχάγγελο και οι υπογραφές
Η επίσημη θέση του ΑΠΟΕΛ για Κβιλιτάια-Ντάλσιο και τον ρόλο του Μοράις
Εξοφλήθηκε το χρέος του Αντώνης Παπαδόπουλος-Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης
Στις κερκίδες του ΓΣΠ ο Χριστοδουλίδης για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Νέα εποχή στον ΑΠΟΕΛ με Γκαγιέγο στον πάγκο-Η ανακοίνωση του deal
Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος
Ανακοίνωσε προπονητή η Ένωση Νέων Παραλιμνίου