ΡΕΤΡΟ: Η εποποιΐα του ΑΠΟΕΛ στη Νορβηγία το 1963 (pics)

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται αυτή τη βδομάδα για τρίτη φορά στην 53χρονη ευρωπαϊκή του ιστορία, σε νορβηγικό έδαφος. Τις δύο προηγούμενες έφυγε νικητής, με το ίδιο σκορ: 0-1. Στην παρθενική του συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης –ως Κυπελλούχος Κύπρου 1963- κέρδισε την Γκιόβικ Λιν και εκτός έδρας για το Κύπελλο Κυπελλούχων και σε συνδυασμό με το 6-0 του ΓΣΠ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πέρναγε στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το παιχνίδι έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1963.
Προπονητής τότε στον ΑΠΟΕΛ ήταν ο Άγγλος Νιλ Φράνκλιν. Είχε αναλάβει το 1963 και έφυγε στο τέλος του έτους, μετά τις διακοινοτικές ταραχές. Ο Φράνκλιν, που απεβίωσε το 1996 σε ηλικία 74 χρόνων, υπήρξε κεντρικός αμυντικός, 27 φορές διεθνής με την Εθνική Αγγλίας.
Το 6-0 στο χωμάτινο ΓΣΠ
Το πρώτο παιχνίδι έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963 στο χωμάτινο ΓΣΠ. Μια βδομάδα πριν ο ΑΠΟΕΛ  είχε κερδίσει 3-1 τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, σε φιλικό προετοιμασίας. Οι Νορβηγοί έφτασαν στην Κύπρο δύο 24ωρα πριν το ματς, με απευθείας ναυλωμένη πτήση που διήρκεσε 12 ώρες. Όπως διατείνονταν, στην σύνθεσή τους είχαν και τρεις διεθνείς (ήταν άλλωστε Κυπελλούχοι Νορβηγίας). Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Λούης» ενώ την παραμονή του αγώνα τους δεξιώθηκε ο πρόξενος της Νορβηγίας. Η δεξίωση έγινε στο Κέντρον «Μακεδονίτισσα» και παρευρέθηκαν και οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ. Την προπόνησή τους στο ΓΣΠ παρακολούθησαν 2.000 φίλαθλοι!

 
Το παιχνίδι διηύθυναν Τούρκοι διαιτητές.
Ο «Φιλελεύθερος» της εποχής έγραψε για «ιστορική μέρα, σταθμός στην ιστορία της αθλητικής Νήσου μας». Σημείωνε πως κάποιοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήρια, τα οποία πωλούνται και στα οικήματα άλλων ομάδων, όπως ΕΠΑ, ΠΟΛ, ΑΕΛ και Απόλλωνα.
 
Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 6-0 επωφελούμενος και από τον ξερό αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ (δεν είχε χλοοτάπητα), με το οποίον ήταν εξοικειωμένος. Τα γκολ σημείωσαν οι Τάκης Χαϊλής (15’, 61’, 80’), Νίκαρος Αγαθοκλέους (67’, 86’) και Πάπαλλος (78’).
Η 19μελής αποστολή για Νορβηγία
Η ρεβάνς στη Νορβηγία ορίστηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου 1963 και ο ΑΠΟΕΛ αναχώρησε στις 24 του μήνα. Περίπου 200 φίλαθλοι τον αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο,  ενώ η Επιτροπή Διοικήσεως της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης παραχώρησε 400 λίρες για να διανεμηθούν ίσα σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, που έπαιζαν στη Κύπελλα Ευρώπης (η Ανόρθωση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Παρτίζαν).
Επικεφαλής της γαλαζοκίτρινης αποστολής ήταν ο Τάκης Σκαρπάρης, ο σύμβουλος κ. Καζαντζής, ο προπονητής Φράνκλιν και οι ποδοσφαιριστές Μαυρουδής, Αλωνεύτης, Ι. Σολής, Ασσιώτης, Χαριτάκης, Λοΐζος, Χιώτης, Παντέλας, Παρτάκκης, Άντρος, Νικάκης, Πάγγαλος, Τάκης, Νίκος και Τασουρής. Ο Στυλιανού ήταν στην Αθήνα για προσωπική υπόθεση και ενσωματώθηκε εκεί με την αποστολή.
«Υπό συνεχή βροχή»
Πριν δύο χρόνια ο Νικάκης Κατζηλιέρης μίλησε στο επίσημο περιοδικό του ΑΠΟΕΛ, «1926», για τον αγώνα στη Νορβηγία. «Το παιχνίδι έγινε κάτω από συνεχή βροχή και δεχτήκαμε φοβερή πίεση στα πρώτα λεπτά, όπου έχασαν πολλές ευκαιρίες. Σε μια αντεπίθεση (σ.σ. στις αρχές του β΄ ημιχρόνου) μου έστειλαν μια μακρινή μπαλιά από τα δεξιά, μπήκα στα τετράγωνα και κέρδισα το πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Παρτάκκης. Κερδίσαμε 1-0».
 
 
Θριαμβευτική υποδοχή
Οι θριαμβευτές επέστρεψαν στην Κύπρο μέσω Κοπεγχάγης στις 5:30μμ, στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν δύο χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΚΟΠ Νίκος Στυλιανάκης και ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Ομόνοιας Ματθαίος Παπαπέτρου. Συνεργείο του ΡΙΚ κάλυψε την επιστροφή.
 
Σχηματίστηκε πομπή από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, διήλθε μέσω των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου και κατέληξε στο σημαιοστολισμένο και φωταγωγημένο οίκημα του ΑΠΟΕΛ, επί της οδού Μακαρείου (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα). «Εκεί μας περίμενε πολύς κόσμος, ήταν ανεπανάληπτες οι στιγμές», θυμάται ο Νικάκης.

 
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ - Α΄ Γύρος
08/09/1963
ΑΠΟΕΛ - Γκιόβικ Λιν  6-0

(15΄, 61΄, 80΄ Τ. Χαϊλής, 67΄, 86΄ Ν. Αγαθοκλέους, 78΄ Μ. Πάπαλλος)
Στάδιο: ΓΣΠ
Διαιτητής: Τζεσμί Μπασάρ (Τουρκία)
ΑΠΟΕΛ (Νιλ Φράνκλιν): Α. Μαυρουδής, Π. Κωνσταντινίδης, Σ. Χαριτάκης, Δ. Χιώτης, Ν. Ασσιώτης, Σ. Παρτάκκης, Α. Τασουρής, Ν. Κατζηλιέρης, Μ. Πάπαλλος, Τ. Χαϊλής, Ν. Αγαθοκλέους.
Γκιόβικ Λιν (Τόρμπγιορν Λόνσταντ): Π. Σάνλι, Ρ. Χάγκεν, Α. Αμούντσεν, Κ. Ίβερσεν, Ο. Χέρμανσεν, Κ. Κόλμπεργκ, Μ. Ρίμε, Γ. Σκάτουμ, Ρ. Μπάκε, Ε. Γιόχανσεν, Κ. Σιλμπρέκεν
 
29/09/1963
Γκιόβικ Λιν - ΑΠΟΕΛ  0-1

48΄ (πεν.) Σ. Παρτάκκης
Στάδιο: Γκιόβικ
Διαιτητής: Γκούναρ Μίκαελσεν (Δανία)
Γκιόβικ Λιν (Τόρμπγιορν Λόνσταντ): Σ. Μέλουμ, Ρ. Χάγκεν, Σ. Φρίντενλουντ, Κ. Κόλμπεργκ, Ο. Χέρμανσεν, Κ. Ίβερσεν, Α. Τόρουντ, Κ. Σιλμπρέκεν, Ρ. Μπάκε, Ε. Γιόχανσεν, Μ. Ρίμε.
ΑΠΟΕΛ (Νιλ Φράνκλιν): Α. Μαυρουδής, Π. Κωνσταντινίδης, Σ. Χαριτάκης, Δ. Χιώτης, Ν. Ασσιώτης, Σ. Παρτάκκης, Α. Τασουρής, Ν. Κατζηλιέρης, Μ. Πάπαλλος, Τ. Χαϊλής, Ν. Αγαθοκλέους.
πηγές
- Επίσημο περιοδικό ΑΠΟΕΛ «1926»
- Προσωπικό αρχείο Δημήτρη Χιώτη
 

Δειτε Επισης

Η Ομόνοια για να διατηρήσει τα σκήπτρα και η Πάφος για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της
Εφραίμ: Ευχαριστώ την Ομόνοια που με ανέδειξε, προέκταση της οικογένειας μου το ΑΠΟΕΛ
Με Σεμέδο, Στεπίνσκι και Φαμπιάνο η αποστολή της Ομόνοιας για τον τελικό
BINTEO: H άφιξη Γκαγιέγο στον Αρχάγγελο και οι υπογραφές
Η επίσημη θέση του ΑΠΟΕΛ για Κβιλιτάια-Ντάλσιο και τον ρόλο του Μοράις
Εξοφλήθηκε το χρέος του Αντώνης Παπαδόπουλος-Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης
Στις κερκίδες του ΓΣΠ ο Χριστοδουλίδης για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Νέα εποχή στον ΑΠΟΕΛ με Γκαγιέγο στον πάγκο-Η ανακοίνωση του deal
Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος
Ανακοίνωσε προπονητή η Ένωση Νέων Παραλιμνίου