Είναι οι 16άρηδες η Χρυσή Γενιά του κυπριακού μπάσκετ

Οι πιτσιρικάδες που δεν είχαν ξαναπαίξει σε διεθνείς διοργανώσεις, ανέβασαν την Κύπρο στη Β’ Κατηγορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ κεντρίζοντας το ενδιαφέρον φιλάθλων και ΜΜΕ. Ποιο είναι το μέλλον γι αυτούς;

Το 1995 όλος ο πλανήτης κατάλαβε πως η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ δεν είχε απλά παρόν αλλά και μέλλον. Όχι λόγω των δύο μεταλλίων σε Eurobasket (1987, 1989), ούτε της 5ης και 6ης θέσης στα Mundobasket του 1994 και 1990, αντίστοιχα. Ήταν 12 πιτσιρικάδες, που μπορεί να μην έκαναν όλοι καριέρα σε διεθνές επίπεδο, αλλά κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων μπροστά σε 20.000 κόσμο στην Αθήνα, έδειχναν πως πίσω από τους Γκάλη – Γιαννάκη – Φασούλα έρχονταν άλλοι, σε μια διαδικασία παραγωγής αδιάκοπη τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Μπορούν οι Κύπριοι 16άρηδες να είναι για την Κύπρο ότι η γενιά του ’95 για το ελληνικό μπάσκετ;
 

Καταρχάς να σημειώσουμε πως από το 2010 οι «μικρές» εθνικές είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, κάπου δεν υπήρχαν και πρωταθλήματα κάτω των 14, οπότε τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2000 και το 2001, που στελέχωσαν τη φετινή ομάδα, έως πρόσφατα δεν είχαν εμπειρίες από διεθνές επίπεδο, ίσως να μην είχαν παίξει και ανταγωνιστικό μπάσκετ (πέρα από φιλικά).
 
Ενόψει του φετινού Πανευρωπαϊκού Κ16, η ομάδα στήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 με προπονητή τον Μιχάλη Μιχαήλ, πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και νυν προπονητή στα αναπτυξιακά του Ζήνωνα Λάρνακας. Οι παίκτες επιλέχθηκαν μέσα από κλιμάκια – δεν υπήρχε Εθνική Κ14. Δεν είναι μυστικό πως κάποια παιδιά ήταν σε χαμηλό επίπεδο. «Υπάρχει  τρομερή πρόοδος τόσο στο σώμα όσο και στη νοοτροπία αυτών των παιδιών» λέει ο κ. Μιχαήλ, που στο πλαίσιο της προετοιμασίας πήγε την ομάδα για τουρνουά στη Ρουμανία τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
«Τα παιδιά πέτυχαν έναν άθλο. Για να παίξεις μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να έχεις εικόνες. Εμείς δεν είχαμε καν πρωταθλήματα σε αυτές τις ηλικίες, πόσο μάλλον Εθνική. Άρα δεν υπήρχε και κίνητρο» επισημαίνει ο ομοσπονδιακός κόουτς, εξηγώντας γιατί πιστεύει πως η πρόκριση στην Β’ Κατηγορία ήταν άθλος.

Η ομάδα στελεχώθηκε από τέσσερις παίκτες του Ζήνωνα – τρία σερί χρόνια πρωταθλητές σε ηλικίες 2000 και 2001-, δύο του Αχιλλέα Καϊμακλίου και έξι παίκτες από Απόλλωνα, ΑΕΚ, ΑΕΛ, ΑΠΟΠ, Αστέρα Μέσα Γειτονιάς και Όλυμπο.
 
Προφανώς και οι σύλλογοι Β’ Κατηγορίας Ανδρών κάνουν καλύτερη δουλειά στα αναπτυξιακά, σε σχέση με αυτούς της Α’ κατηγορίας. Ο μοναδικός διεθνής της Κ16 με παραστάσεις από επίπεδο ανδρών είναι ο Ραφαήλ Παπαϊωάννου (1,94μ, Σέντερ) της ΑΕΛ.
 
 
«Ενόψει της σεζόν 2016-17 είναι σημαντικό αυτά τα παιδιά να προωθηθούν  στις ομάδες Κ18 των σωματείων τους και από την επόμενη χρονιά, 2017-18, να βρουν θέση στις 12αδες των ανδρικών ομάδων. Εάν το δούμε ιστορικά, όλοι οι σπουδαίοι παίκτες που ανάδειξε το κυπριακό μπάσκετ, αγωνίζονταν από πολύ μικροί στις ανδρικές ομάδες» τονίζει ο κ. Μιχαήλ.
 
Αυτή η Εθνική στο Πανευρωπαϊκό του 2017 θα αγωνιστεί ως Κ18 καθώς 10 από τους 12 είναι γεννημένοι το 2000. Φυσικά για μια θέση στη 12αδα θα έχουν να συναγωνιστούν παιδιά γεννημένα το 1999 αλλά και ορισμένους σημερινούς 16άρηδες που δεν κατέστη δυνατό να παίξουν σε αυτό το Πανευρωπαϊκό λόγω διάφορων προβλημάτων. Υπάρχει και ο επίσης 16άρης Άριελ Τζον Εντού ή απλά «AJ» που παίζει στην Ουαλία, δεν κατάφερε έως τώρα να πάρει κυπριακό διαβατήριο αλλά θα μπορεί να το κάνει με την ενηλικίωσή του – εάν δεν τον προλάβει κάποια άλλη χώρα.
 
Οι γεννημένοι το 2001 με παιδιά που έρχονται από πίσω (2002, 2003) θα στελεχώσουν το 2017 τη Κ16 που θα παίξει στη Β’ Κατηγορία όπου μετέχουν 22 ομάδες.
 
 
Στη φετινή 12αδα δεν υπήρχαν πολύ παιδιά πάνω από 1.94μ – 1.95μ όμως υπάρχουν έφηβοι στην Κύπρο για τους οποίους οι εκτιμήσεις (με περιθώριο λάθους 2εκ) λένε ότι θα φτάσουν γύρω στο 2.05μ και πιο πάνω.
 
Ένα διαχρονικό ζήτημα του κυπριακού μπάσκετ είναι το μπόι. Και ότι παιδιά κοντά στα δύο μέτρα μαθαίνουν να παίζουν ως ψηλοί, τη στιγμή που για το ευρωπαϊκό μπάσκετ θεωρούνται μέτριου αναστήματος.
 
«Αυτή τη στιγμή τα παιδιά που είναι στο 1.95μ δουλεύουν όπως και ο πλεϊμέικερ. Αν θέλουμε ένα παιδί να παίξει μέσα, θα παίξει, όμως θέλουμε να μάθει όλες τις θέσεις. Όλοι οι διεθνείς σκοράρουν από παντού. Άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχουν θέσεις. Και το μπάσκετ δεν είναι στα καλάθια. Πρέπει να μάθουμε ντρίμπλα, πάσα και σουτ και κατόπιν, εάν ένα παιδί θα παίξει στη ρακέτα, θα πρέπει πλην της τεχνικής, να έχει και το θάρρος να τρώει ξύλο» εξηγεί ο ομοσπονδιακός.
 
 
Κλείνοντας ο κ. Μιχαήλ τονίζει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών ομάδων καθώς, όπως λέει, «δεν είναι τυχαίο που συντελεστές της τελευταίας επιτυχίας των Κ16 όπως Μαντοβάνι, Ηλιάδης και Α. Χριστοδούλου είναι τώρα εκτός Κύπρου».
 
Τέλος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την ΚΟΚ αλλά και τις ομάδες για τη συνεργασία, ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη διοργάνωση, αγωνιστικά και οργανωτικά, όπως ήταν το Πανευρωπαϊκό Κ16 Γ’ Κατηγορίας που έγινε στην Κύπρο.
 
- Αυτές τις ημέρες η Εθνική Κ18 βρίσκεται στα Σκόπια για τη Β’ Κατηγορία του Πανευρωπαϊκού Κ18 που θα γίνει 29 Ιουλίου – 7 Αυγούστου.
  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η γκάφα της χρονιάς από τον Μελιέ στο 97' του Σάντερλαντ - Λιντς(vid)
Και τώρα που τα πήρε όλα, ο Τζόκοβιτς έγινε αθάνατος-Η διαδρομή από τους βομβαρδισμούς ως την κορυφή
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κυπριακές συμμετοχές από το Σίδνεϋ ως το Πεκίνο
Οι δέκα πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Το Last Dance του Ντι Μαρία: Η ιστορία του «Αγγέλου» της Αλμπισελέστε
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Λαμίν Γιαμάλ
Λαμίν Γιαμάλ: Εκτόξευση μέσα σε έναν χρόνο!
Είκοσι χρόνια από το ελληνικό έπος του Euro 2004-Η πτήση στον έβδομο ουρανό και ο βασιλιάς Ότο
Πρώτος σκόρερ ο... κανένας στο EURO-Τα ακυρωμένα τέρματα, τα αυτογκόλ και ο «καταραμένος» Λουκάκου
Τα 20 wonderkids του παγκόσμιου ποδοσφαίρου-Αυτοί παίζουν στο EURO 2024