Το όμορφο «σπίτι» της Ρόσενμποργκ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΕΡ Οnline: Στέλιος Στέλιου

Ο σχεδιασμός του σταδίου «Λέρκενταλ», το οποίο θα φιλοξενήσει το βράδυ της Τετάρτης (27/07, 20:15 ώρα Κύπρου) τον αγώνα ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ρόζενμποργκ για το πρώτο  σκέλος των αναμετρήσεων του γ’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκίνησε το 1931, όμως η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τον Αύγουστο του 1947, όταν λειτούργησε πρώτη φορά, υπέστη διάφορες αλλαγές τις ακόλουθες ημερομηνίες: 1949, 1961-1963, 1968, 1996 και 2000-2002. Κατά την τελευταία ανακαίνιση επεκτάθηκαν οι κερκίδες «Adressa» και «Sparebank». Στην «Αdressa» μαζεύονται οι οργανωμένοι οπαδοί της Ρόζενμποργκ, οι οποίοι ονομάζονται «Kjernen».
 

Το κόστος της κατασκευής για το βελτιωμένο «Λέκερνταλ» από το 1996 μέχρι το 2002 έφθασε τα 355 εκατ. νορβηγικές κορώνες (περίπου 36 εκ. ευρώ), από τα οποία τα 253 (περίπου 27 εκ. ευρώ) δόθηκαν για τις ανάγκες των βελτιωτικών έργων την περίοδο 2011-2002.
 

Από 37 χιλιάδες σε 21.045
Το γήπεδο είναι χωρητικότητας 21.045 θέσεων. Oι 1,338 είναι αναπαυτικές θέσεις σε πολυτελή box, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο των τεσσάρων κερκίδων.
Στην επίσημη ιστοσελίδα των Νορβηγών σημειώνεται ότι το ρεκόρ προσέλευσης ήταν 28.569 θεατές. Η παρουσία αυτή του κόσμου παρατηρήθηκε σε αγώνα πρωταθλήματος με την Λίλεστρεμ το 1985.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική του κατασκευή το γήπεδο χωρούσε περίπου 37.000 οπαδούς, γεγονός που το κατάτασσε στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων σταδίων στην Νορβηγία.

Αιτία της μείωσης των θεατών ήταν η πρόκριση της Ρόζενμποργκ, για πρώτη φορά, στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1995-96 και η UEFA είχε περιορισμούς για λόγους ασφαλείας, ενώ απαγορευόταν πλέον να υπάρχουν όρθιοι θεατές.

Διεθνείς αγώνες
Στο «Λέρκενταλ» πραγματοποιήθηκαν δέκα διεθνείς αγώνες από το 1951 μέχρι το 1990, ενώ φιλοξένησε ένα εγχώριο τελικό, το 1986, τον τελικό κυπέλλου γυναικών. Το 2012 σε έρευνα της Ένωσης Νορβηγών παικτών ανάμεσα στους αρχηγούς των εκτός έδρας ομάδων διαπιστώθηκε ότι το γήπεδο της Ρόζενμποργκ είναι το δεύτερο καλύτερο του πρωταθλήματος.
 
 

Toποθεσία

Βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης. Οι ντόπιοι πολλοί εύκολα χρησιμοποιούν το λεωφορείο για τη μεταφορά τους. To ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή του ΑΠΟΕΛ είναι στον ίδιο χώρο που βρίσκεται το γήπεδο (το ξενοδοχείο είναι το ψηλό κτήριο που φαίνεται στη φωτογραφία μπροστά στο γήπεδο), ενώ το ξενοδοχείο της δημοσιογραφικής αποστολής και των οπαδών απέχει 12 λεπτά με μεταφορικό μέσο και 17 λεπτά με τα πόδια.

 

 

Δειτε Επισης

Παναθηναϊκός: Ο Λίλο χάρισε τη νίκη στην Αλβανία με απόκρουση πέναλτι στο φινάλε
Ανακοίνωσε Kecskés η ΑΕΛ
Επίσημη η μεταγραφή Pizzi στον ΑΠΟΕΛ
Έξαλλος ο Νεοφυτίδης με τον Ροναλντίνιο -«Να αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις των UEFA και FIFA»
Χαμόγελα από το νικηφόρο ξεκίνημα της Κύπρου-Το μήνυμα της ΚΟΠ ενόψει της δύσκολης συνέχειας
Φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων επί της Λευκορωσίας με 2-1
Νίκη της Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση έπειτα από πέντε χρόνια-«Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει σε φιλικό τη Λευκορωσία
Η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει την Λιθουανία για το Nations League