Μπέιλ, Γκριζμάν ή Ρονάλντο

Μια ιστορική πρεμιέρα στη σύγχρονη ιστορία του βραβείο για τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη (Best Player in Europe Award) καταγράφηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, όταν ανακοινώθηκε από την UEFA η τριάδα των τελικών υποψηφίων, η οποία απαρτίζεται από τους Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ), Αντουάν Γκριζμάν (Ατλέτικο) και Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), ήτοι παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες της ίδιας πόλης (Μαδρίτη)!
Η δεύτερη είδηση που προέκυψε αφορούσε την ανάδειξη ενός καινούργιου κατόχου του βραβείου, καθώς ο περυσινός νικητής (Λιονέλ Μέσι) απουσιάζει από την τελική τριάδα.


Όπως και τα περασμένα χρόνια, ένας δημοσιογράφος από κάθε μία εκ των 55 χωρών-μελών της UEFA έδωσε μια αρχική λίστα απαρτιζόμενη από πέντε ποδοσφαιριστές, στην οποία ο πρώτος πήρε πέντε βαθμούς, ο δεύτερος τέσσερις, ο τρίτος τρεις κ.ο.κ. Οι δέκα παίκτες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία προχώρησαν στο β’ γύρο της ψηφοφορίας, ο οποίος ανέδειξε την τελική τριάδα.
Η ψηφοφορία για τον νικητή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του UEFA Champions League 2016/17, η οποία θα λάβει χώρα απόψε στο Μονακό. Υπενθυμίζεται πως από την αναβίωση του θεσμού το βραβείο έχουν κατακτήσει οι Λιονέλ Μέσι (2011, 2015), Αντρές Ινιέστα (2012), Φρανκ Ριμπερί (2013) και Κριστιάνο Ρονάλντο (2014).
 
Η βαθμολογία των υπολοίπων επτά παικτών της τελικής δεκάδας
4. Λουίς Σουάρες (Μπαρσελόνα, Ουρουγουάη) - 29 βαθμοί
5. Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα, Αργεντινή) - 25 βαθμοί
6. Τζανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους, Ιταλία) - 19 βαθμοί
7. Πέπε (Ρεάλ Μ., Πορτογαλία) - 9 βαθμοί
8. Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν, Γερμανία) - 6 βαθμοί
9. Τόνι Κρόος (Ρεάλ, Γερμανία) - 5 βαθμοί
10. Τόμας Μίλερ (Μπάγερν, Γερμανία) - 2 βαθμοί
 

BPiE-Award: Το προφίλ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Πορτογάλος έχει πίσω του την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, καθώς κατάφερε πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες τόσο με τη Ρεάλ όσο και με την εθνική Πορτογαλίας.
Ο CR7 αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά στη σειρά (και πέμπτη συνολικά) πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ (16 γκολ) συμβάλλοντας ουσιαστικά (βλέπε χατ τρικ στον επαναληπτικό προημιτελικό με τη Βόλφσμπουργκ) στην κατάκτηση του 11ου Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η κορυφαία στιγμή του, ωστόσο, ήταν η κατάκτηση του Euro2016 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, μολονότι στον τελικό με τη Γαλλία υποχρεώθηκε να αποχωρήσει στα μισά του πρώτου μέρους ένεκα τραυματισμού.
Στη διάρκεια του τουρνουά ο Πορτογάλος έγινε ο διαχρονικά κορυφαίος σκόρερ σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έθεσε νέο ρεκόρ συμμετοχών σε τελική φάση και προσπέρασε τον Λουίς Φίγκο ως ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ομάδα.
 
Η χρονιά του
Τίτλοι: UEFA Champions League, UEFA EURO 2016
 
Εγχώριο Πρωτάθλημα
Συμμετοχές: 36
Τέρματα: 35
Ασίστ: 11
 
UEFA Champions League
Συμμετοχές: 12
Τέρματα: 16
Ασίστ: 4
 
UEFA EURO 2016
Συμμετοχές: 7
Τέρματα: 3
Ασίστ: 3
 
Η συνέντευξη
-Πώς νιώθεις για την υποψηφιότητά σου μεταξύ των τριών καλύτερων παικτών στην Ευρώπη;
-Το βλέπω ως προνόμιο. Από τότε που θεσμοθετήθηκε το βραβείο, σχεδόν πάντα είμαι στην επιλογή. Νομίζω ότι έχουν υπάρξει τέσσερις απονομές και ήμουν στην τελική τριάδα των υποψηφίων στις τρεις, αν θυμάμαι καλά, συνεπώς είναι μια τιμή. Είναι σημάδι μιας σπουδαίας σεζόν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, έχοντας κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, και προφανώς είναι μια όμορφη στιγμή στην καριέρα μου και είμαι χαρούμενος.
 
 
-Ποιες νομίζεις ότι ήταν οι κορυφαίες στιγμές σου την περασμένη περίοδο;
-Ήταν μια χρονιά που είχε λίγο από όλα. Δεν κάναμε καλή αρχή, ή μάλλον δεν ξεκινήσαμε όπως θέλαμε, αλλά τελείωσε καλά -αυτό ήταν το κλειδί στη σεζόν. Νομίζω ότι με την έλευση του Ζινεντίν Ζιντάν, πολλά πράγματα στην ομάδα βελτιώθηκαν. Καταφέραμε να κερδίσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ, σε προσωπικό επίπεδο ήμουν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, συνεπώς ήταν πιθανώς μία από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα μου.
 
-Πού τοποθετείς αυτή τη σεζόν στην καριέρα σου;
-Σε επίπεδο τίτλων ήταν μάλλον η καλύτερη στην καριέρα μου. Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ο θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με τη χώρα μου ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής χρονιάς για μένα. Σε επίπεδο τροπαίων δεν είχα καλύτερη χρονιά. Το ίδιο ισχύει τόσο συλλογικά όσο και ατομικά, διότι ήμουν πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ κι έκανα ένα καλό Euro και καταφέραμε να κερδίσουμε τα δύο πιο σημαντικά τρόπαια. Συνεπώς ήταν στ’ αλήθεια μια κορυφαία, μια έξοχη σεζόν για μένα.
 
-Τι θα σήμαινε η κατάκτηση του βραβείου του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη;
-Θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Προφανώς είναι ένα ατομικό τρόπαιο. Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατακτήσαμε τίτλους ως ομάδα.
 

BPiE-Award: Το προφίλ του Γκάρεθ Μπέιλ
 
Ο Ουαλός σούπερ σταρ είναι ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης στην τελική τριάδα των υποψηφίων, καθώς παρά τους τραυματισμούς του πραγματοποίησε μια επιτυχημένη σεζόν με τους «μερένγκες», αλλά και με την εθνική ομάδα της χώρας του.
Στην Πριμέρα Ντιβισιόν ο Μπέιλ πανηγύρισε 19 τέρματα, τα οποία συνιστούν την πιο παραγωγική χρονιά του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών το καρέ στο 10-2 επί της Ράγιο Βαγεκάνο και το χατ τρικ στο 5-0 επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ουαλός βοήθησε τη «βασίλισσα της Ευρώπης» να κατακτήσει το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία τριετία (σ.σ. έφτιαξε το γκολ του Ράμος και σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης).
Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, σημείωσε τρία τέρματα οδηγώντας την πρωτοεμφανιζόμενη στην τελική φάση Ουαλία στην εκπληκτική πορεία της ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
 
Η χρονιά του
Τίτλοι: UEFA Champions League
 
Εγχώριο πρωτάθλημα
Συμμετοχές: 23
Τέρματα: 19
Ασίστ: 10
 
UEFA Champions League
Συμμετοχές: 8
Τέρματα: 0
Ασίστ: 3
 
UEFA EURO 2016
Συμμετοχές: 6
Τέρματα: 3
Ασίστ: 1
 
Η συνέντευξη
-Πώς νιώθεις για την υποψηφιότητά σου μεταξύ των τριών καλύτερων παικτών στην Ευρώπη;
-Προφανώς είναι μια φανταστική τιμή για μένα και γνωρίζω ότι αυτά τα ατομικά βραβεία δεν τα παίρνεις μόνος σου, αλλά παίζοντας για την ομάδα. Είναι θαυμάσιο που είμαι υποψήφιος, αλλά πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπαίκτες μου στην εθνική και στο σύλλογο. Είναι σπουδαίο να ευρίσκεσαι σε αυτή τη θέση.
 
-Ποιες νομίζεις ότι ήταν οι κορυφαίες στιγμές σου την περασμένη περίοδο;
-Οπωσδήποτε η νίκη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζω ότι ήταν μια μακρά, επίπονη σεζόν, πολεμήσαμε μέχρι θανάτου και ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στον τελικό απέναντι στην Ατλέτικο, αλλά συνεχίσαμε να μαχόμαστε και στο τέλος πήραμε το έπαθλο που θέλαμε. Είναι σπουδαίες αναμνήσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε τώρα.
 
-Πού τοποθετείς αυτή τη σεζόν στην καριέρα σου;
-Στην κορυφή. Νομίζω πως ήταν μια απίστευτη σεζόν, ειδικά επειδή η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ συνοδεύτηκε από το Euro, όπου κάναμε θαυμάσια πορεία με την Ουαλία. Ήταν δύο σπουδαίες στιγμές στη ζωή μου, στην καριέρα μου και θα μου μείνουν αξέχαστες.
 
-Τι θα σήμαινε η κατάκτηση του βραβείου του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη;
-Σίγουρα θα ήταν θαυμάσια, αλλά απλώς συγκεντρώνομαι στο πώς αποδίδω, πώς παίζω για την ομάδα, τι μπορώ να κάνω για την ομάδα. Αν τα ατομικά βραβεία έλθουν, προφανώς είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν είναι στην κορυφή της λίστας μου. Προφανώς θέλω να κερδίζω τρόπαια με την ομάδα μου, με τη χώρα μου και, όταν το κάνεις αυτό, είσαι υποψήφιος για βραβεία όπως τούτο.
 

BPiE-Award: Το προφίλ του Αντουάν Γκριζμάν
 
Μολονότι δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση τροπαίων, η περίοδος 2015/16 ήταν η κορυφαία στην καριέρα του Γάλλου. Επτά δικά του τέρματα (μεταξύ αυτών τα καθοριστικά στους επαναληπτικούς με την Μπαρσελόνα και την Μπάγερν) άνοιξαν διάπλατα το δρόμο της Ατλέτικο Μαδρίτης για τον δεύτερο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ σε μια τριετία, όπου όμως οι «ροχιμπλάνκος» ηττήθηκαν (όπως και το 2014) από τη Ρεάλ και ο ίδιος χρεώθηκε ένα χαμένο πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Γκριζμάν κατέκτησε τόσο τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη του τουρνουά όσο και το Χρυσό Παπούτσι, αφού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με έξι τέρματα, στον τελικό ωστόσο γνώρισε ακόμη μια οδυνηρή ήττα -αυτή τη φορά από την Πορτογαλία.
 
Η χρονιά του
Τίτλοι: -
 
Εγχώριο Πρωτάθλημα
Συμμετοχές: 38
Τέρματα: 22
Ασίστ: 5
 
UEFA Champions League
Συμμετοχές: 13
Τέρματα: 7
Ασίστ: 1
 
UEFA EURO 2016
Συμμετοχές: 7
Τέρματα: 6
Ασίστ: 2
 
Η συνέντευξη
-Πώς νιώθεις για την υποψηφιότητά σου μεταξύ των τριών καλύτερων παικτών στην Ευρώπη;
-Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος. Σημαίνει ότι είμαι στο σωστό δρόμο για να βρίσκομαι μεταξύ των κορυφαίων. Πρέπει να συνεχίσω σε αυτόν το δρόμο, να δουλεύω σκληρά και να ψυχαγωγώ τον κόσμο, όταν παίζω. Χωρίς να ακούγομαι υπερφίαλος, νομίζω ότι το αξίζω, διότι είχα μια σπουδαία σεζόν με το σύλλογο και με την εθνική ομάδα. Ίσως αξίζω να κερδίσω το βραβείο.
 
-Ποιες νομίζεις ότι ήταν οι κορυφαίες στιγμές σου την περασμένη περίοδο;
-Νομίζω όλα τα παιχνίδια που κερδίσαμε, αλλά ειδικά ο προημιτελικός και ο ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μετά όλο το Euro, διότι έλαβε χώρα στη Γαλλία ήταν υπέροχο -και δυστυχώς για μας μια εμπειρία που δεν θα ξαναζήσουμε. Ήμασταν πραγματικά συνεπαρμένοι και ελπίζω το ίδιο να ίσχυε και για τους οπαδούς.
 
-Πού τοποθετείς αυτή τη σεζόν στην καριέρα σου;
-Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη σεζόν μου μέχρι σήμερα, αλλά ελπίζω ότι θα έλθουν πολύ περισσότερα, πληθώρα γκολ, ασίστ και γιατί όχι και τροπαίων.
 
-Τι θα σήμαινε η κατάκτηση του βραβείου του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη;
-Θα σήμαινε ότι πλησιάζω στην επίτευξη του στόχου μου να είμαι μεταξύ των κορυφαίων, και για να το κάνω αυτό είναι απαραίτητο να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να απολαμβάνω τα πράγματα, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.
  

 

 

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν