Σημαντικές αλλαγές σε Champions και Europa League - Επηρεάζεται αρνητικά η Κύπρος

Η UEFA ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα γίνουν σε Champions και Europa League από το 2018-2019. Ευνοούνται οι μεγάλοι σύλλογοι, δύσκολα τα πράγματα για τους "μικρούς".
 
Οι  αλλαγές που είχε τονίσει ο υποψήφιος για την προεδρία της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν, επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή (26/8). Τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα φτάνουν στις τελικές φάσεις οι ομάδες, με τα ισχυρά πρωταθλήματα να βγαίνουν ευνοημένα.

Ουσιαστικά οι "μικροί" για να μπορέσουν να διακριθούν θα πρέπει να κάνουν υπερπροσπάθεια, ενώ για την Κύπρο τα πράγματα μοιάζουν... βουνό.

Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές που ανακοίνωσε η UEFA:

-- Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις από τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα (σύμφωνα με την ειδική βαθμολογία της UEFA) θα πάρουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Αυτό σημαίνει πως αδειάζουν θέσεις για τους "μικρούς".
 
Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία θα έχουν τέσσερις συλλόγους τους στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ φυσικά μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον άλλη χώρα περάσει κάποια από αυτές στην ειδική βαθμολογία να κερδίσει αυτή τα τέσσερα εισιτήρια για τους ομίλους. Βάσει όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, οι τρεις πρώτες χώρες έχουν τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους και από μία στα πλέι οφ, ενώ η τέταρτη, η πέμπτη και η έκτη χώρα έχουν από δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους και ακόμη μία στα προκριματικά.
 
Η UEFA απέφυγε να ανακοινώσει πώς θα μοιραστούν οι υπόλοιπες 16 θέσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι: «Η λίστα των συμμετεχουσών ομάδων θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους». Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εφόσον κερδίσει και βαθμούς από τις ελληνικές ομάδες και ανέβει στην κατάταξη μπορεί να διεκδικήσει ένα απευθείας εισιτήριο στους ομίλους για την τριετία 2018-2021. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλές πιέσεις και αρκετό... παρασκήνιο εν όψει των οριστικών αλλαγών, καθώς θα δοθεί «μάχη» από τις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να διεκδικήσουν τα 16 εισιτήρια που απομένουν. 
 
Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές που ανακοίνωσε η UEFA:
-- Ο νικητής του Europa League μπαίνει σίγουρα στους ομίλους του Champions League (μέχρι σήμερα μπορούσε να παίξει και στα playoffs).
-- Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις από τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα (σύμφωνα με την ειδική βαθμολογία της UEFA) θα πάρουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Αυτό σημαίνει πως αδειάζουν θέσεις για τους "μικρούς".
-- Τα έσοδα των ομάδων θα αυξηθούν σημαντικά και στις δυο διοργανώσεις.
-- Νέο σύστημα για τον διαμερισμό των εσόδων (μπόνους συμμετοχής, πορεία, ξεχωριστό μπόνους ανάλογα την ομάδα, μάρκετ πουλ).
-- Στην ειδική βαθμολογία θα υπολογίζεται μόνο η πορεία της κάθε ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, εκτός κι αν η συγκομιδή είναι μικρότερη από το 20% της συνολικής συγκομιδής της χώρας της. Μέχρι τώρα στη βαθμολογία της κάθε ομάδας προστίθεται και ένα ποσοστό από τη βαθμολογία της χώρας.
-- Στην ειδική βαθμολογία θα υπολογίζονται και τα ιστορικά επιτεύγματα της κάθε ομάδας (τίτλοι, πορείες).
 
Ανάλυση των αλλαγών
Ανακοινώθηκε πως η ομάδα που θα κατακτά το Γιουρόπα Λιγκ θα εξασφαλίζει αυτόματα θέση στους ομίλους και δεν θα παίζει στα πλέι οφς όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον, διατηρήθηκαν οι δύο... δρόμοι των πρωταθλητών και μη πρωταθλητών για τα προκριματικά της διοργάνωσης, καθώς επιθυμία της UEFA είναι να υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες. 
 
Μια ακόμα αξιοσημείωτη αλλαγή είναι αυτή που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η βαθμολογία κάθε ομάδας. Οι σύλλογοι πλέον θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική τους συγκομιδή και δεν θα συνυπολογίζεται αυτή της χώρας, εκτός κι αν είναι χαμηλότερη από το 20% της συγκομιδής της χώρας. Παράλληλα, στον υπολογισμό της βαθμολογίας τους θα παίζουν ρόλο ιστορικά στοιχεία, όπως κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων. Το τελευταίο προέκυψε κυρίως μετά τις πιέσεις ιστορικών ομάδων, όπως για παράδειγμα ο Άγιαξ. 
 
Όσον αφορά τα οικονομικά, η UEFA ανακοίνωσε πως θα προβλέπονται μπόνους για την απλή συμμετοχή, για την πορεία στη διοργάνωση, για τη βαθμολογία κάθε συλλόγου στην κατάταξη, αλλά και με βάση το market pool. Με το νέο σύστημα θα επιβραβεύονται οι ομάδες βάσει της πορείας τους καλύτερα, αλλά θα υπάρχουν λιγότερα «πάγια» έσοδα από το market pool. 
 
«Η εξέλιξη των διοργανώσεων είναι αποτέλεσμα μία διαρκούς συζήτησης που περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους και συνυπολογίζει όλες τις προοπτικές. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν πως η πρόκριση θα εξακολουθεί να εξαρτάται από αθλητικά κριτήρια και πως όλες οι ομάδες από όλες τις ομοσπονδίες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής. Είμαστε χαρούμενοι που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένει ενωμένο κάτω από τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της δίκαιας διανομής των εσόδων και της σωστής διοίκησης» ανέφερε σχετικά ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης,  γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. 
 
 

Δειτε Επισης

Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάρνσλεϊ 7-0: Με... περίπατο στους «16» του League Cup