Λέσκοτ - Κετσπάγια: Μία άγνωστη ιστορία αγάπης

Τι είναι ο κόσμος; Ένα μικρούλι χωριουδάκι, όπου οι δρόμοι διασταυρώνονται εκεί που δεν το περιμένεις. Ο Τζόλεον Λέσκοτ είναι έτοιμος να φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ και να αναβιώσει μία θερμή σχέση που ελάχιστοι γνωρίζουν.
 
Αυτή με τον νυν τεχνικό της Ένωσης, Τιμούρ Κετσπάγια με τον οποίο ο Άγγλος διεθνής στόπερ ήταν κάποτε συμπαίκτης.   
 
Για την ακρίβεια, όχι ένας απλός συμπαίκτης. Ο Γεωργιανός υπήρξε το role model του, το πρότυπο επαγγελματισμού και συμπεριφοράς εντός κι εκτός γηπέδων, στα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Λέσκοτ. Τα έφερε έτσι η ζωή που (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τα τελευταία του βήματα στο υψηλό επίπεδο θα γίνουν με εκείνον προπονητή. Μία σχέση που έγειρε την πλάστιγγα κι έκανε τον Άγγλο να πειστεί να έρθει στην ΑΕΚ.
 
Το ρολόι γυρνάει στο καλοκαίρι του 2000. Μετά από τρία γεμάτα χρόνια στην Νιούκαστλ, ο Τιμούρ Κετσπάγια καταλαβαίνει ότι δεν θα έχει φανέλα βασικού στις «καρακάξες» και αντιδρά. Ψάχνεται για να φύγει, οπουδήποτε του υποσχεθούν ότι θα παίζει. Ακόμα και ένα σκαλοπατάκι παρακάτω. Η Γουλβς μόλις έχει πουλήσει στην Λέστερ έναντι 5 εκατομμυρίων λιρών τον σταρ της, Άντε Ακινμπίγι και ψάχνει ένα βαρύ όνομα για να ζεστάνει ξανά το κοινό της.
 
Η πρόταση για τον Μάρλον Χέιργουντ πέφτει στο κενό, όμως αυτή για τον Γεωργιανό που έχει πατήσει ήδη τα 32 βρίσκει πρόσφορο έδαφος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι στην Γουλβς. Βλέπω σε αυτή την ομάδα προοπτική συλλόγου Premier League», είναι τα λόγια του Τιμούρ λίγο μετά την μεταγραφή που κόστισε στους «λύκους» 900.000 λίρες. «Θα δώσει το κάτι το διαφορετικό στην ομάδα. Μπορεί να σκοράρει από οπουδήποτε», είναι τα λόγια υποδοχής του τότε τεχνικού Κόλιν Λι.
 
Η θρυλική Γουλβς βιώνει τα πέτρινα της χρόνια, αφού απέχει 18 χρόνια από την μεγάλη κατηγορία και η προσπάθεια της να επιστρέψει στην ελίτ συσπειρώνει το κοινό της. Μία από τις μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της είναι ο Τζόλεον Λέσκοτ, ένα παιδί των ακαδημιών των «λύκων» που ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα, έχοντας ήδη τις πρώτες του συμμετοχές με το εθνόσημο της παίδων. Εκείνο το καλοκαίρι, είναι το καλοκαίρι ενηλικίωσης. Είναι πια η ώρα του να ανέβει στην πρώτη ομάδα και να δείξει τι αξίζει.
 
Στο εναρκτήριο ματς της σεζόν (13/8/2000) το «Μολινό» είναι ασφυκτικά γεμάτο για το ματς με την Σέφιλντ Γουένσντεϊ και τόσο ο Τζόλεον Λέσκοτ, όσο και ο Τιμούρ Κετσπάγια κάνουν το ντεμπούτο τους με την ομάδα. Για τον πρώτο είναι το επαγγελματικό του ντεμπούτο, για τον έμπειρο Γεωργιανό η πρώτη του μέρα στον κόσμο της (τότε) Division 1. Το ματς λήγει ισόπαλο (1-1), δείγμα του τι θα επακολουθήσει. Η Γουλβς που αλλάζει προπονητή τον Ιανουάριο (έρχεται ο Ντέιβ Τζόουνς) τερματίζει ακριβώς στην μέση της βαθμολογίας (12η) 19 ολόκληρους βαθμούς από την ζώνη των πλέι-οφ ανόδου και 7 από αυτή του υποβιασμού.
 
Ο Κετσπάγια κάνει μία ανώνυμη σεζόν (3 γκολ σε 24 παρουσίες), όμως ο Λέσκοτ είναι η αποκάλυψη της χρονιάς. Παίζει σε 44 παιχνίδια εκείνης της σεζόν, είναι μία άμυνα μόνος του και κερδίζει… περπατώντας το βραβείο του νέου παίκτη της χρονιάς, στην ψηφοφορία των οπαδών του συλλόγου.
 
Όπως έχει εξομολογηθεί ο Λέσκοτ, η συμπεριφορά και ο επαγγελματικός του Κετσπάγια στην Γουλβς ήταν ένας φάρος για την πορεία της καριέρας του. Οι συμβουλές της παλιάς καραβάνας Τιμούρ ήταν οδηγός για τον άπειρο τότε Άγγλο κεντρικό αμυντικό που έκανε τα πρώτα του βήματα. Μπορεί εκείνο το καλοκαίρι, οι δρόμοι τους να χώρισαν (ο Κετσπάγια πήρε μεταγραφή στην Νταντί), όμως οι σχέσεις τους παρέμειναν εξαιρετικά, έστω κι αν δεν συγχρωτίστηκαν ποτέ ξανά στα ίδια αποδυτήρια.
 
Μέχρι που 16 χρόνια μετά, η σχέση αυτή θα αναβιώσει στην Αθήνα. Με διαφορετικούς ρόλους, αλλά με τον ίδιο σεβασμό. Είπαμε, ο λόγος που έκανε την διαφορά κι έπεισε τον Λέσκοτ να φορέσει τα κιτρινόμαυρα είναι αυτή η καραφλή φιγούρα στον πάγκο της, που του ανανεώνει τα κύτταρα και τον κάνει ξανά να νιώθει 18 ετών παιδάκι…
 
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Ισόπαλο το μεγάλο ντέρμπι στην Τούμπα-Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία στη Super League
Ντέρμπι στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική της Super League
Με Γουίλιαν και Ολιβέιρα κόντρα στον Παναιτωλικό ο Ολυμπιακός
Συγκινεί ο μικρός Γιαννάκης-«Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες που ήταν στο πλευρό μου»
Παρουσίασε τη νέα γκρι φανέλα του ο ΠΑΟΚ
Ολοκληρώθηκε η επέμβαση του μικρού Γιαννάκη που κάνει αγώνα να σταθεί στα πόδια του
Οι ευχές του Άρη στον μικρό Γιαννάκη: «Θα κερδίσεις και αυτή τη μάχη»
Η Βοϊβοντίνα κινείται για τον Ραντζέλοβιτς-Ο παίκτης ακούστηκε για μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ
Τζιμπρίλ Σισέ: Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης με αναστολή λόγω κατηγορίας για φορολογική απάτη
Δικός του στο… 90’ ο Ντέγιαν Λόβρεν-Μεταγραφή στον ΠΑΟΚ