Πόσα (έχει να) παίρνει τελικά ο ΑΠΟΕΛ

Για τη Ρόσενμποργκ η μπάλα (και η πρόκριση) χάθηκε στις καθυστερήσεις του προχθεσινού επαναληπτικού στο ΓΣΠ. Για τους φίλους του ΑΠΟΕΛ, όμως, η μπάλα (πρέπει να) χάθηκε από την επομένη της θριαμβευτικής πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στα δημοσιεύματα για τα οικονομικά (εγγυημένη ή προσδοκώμενα) οφέλη των «γαλαζοκιτρίνων» τα ποσά ποικίλλουν.
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online παραθέτει ακολούθως όσα βάσει των εξαγγελιών της UEFA μπορεί να υπολογίζει ως εγγυημένα έσοδα ο πρωταθλητής Κύπρου, καθώς και αυτά, στα οποία μπορεί να προσβλέπει αναλόγως του υπολοίπου της ευρωπαϊκής πορείας του.
 
1. Από τις μέχρι στιγμής προκρίσεις του ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει εισπράξει πριμ. Τα €300.000 στο β’ προκριματικό και τα €400.000 στον γ’ δεν είναι πριμ συμμετοχής, αλλά αποζημίωση αποκλεισμού. Αν δηλαδή ο ΑΠΟΕΛ αποκλειόταν από τους Νιου Σεντς θα εισέπραττε €300.000, αν αποκλειόταν από τη Ρόσενμποργκ θα έπαιρνε €400.000. Τα €700.000, που γράφονται δεξιά και αριστερά ως ήδη εξασφαλισμένα έσοδα, δεν υφίστανται συνεπώς όχι ως πριμ προκρίσεων, αλλά ούτε καν ως αποζημιώσεις αποκλεισμού, αφού τα ποσά ανά γύρο δεν προστίθενται. Για του λόγου του αληθές ιδού το σχετικό απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα της UEFA:
• Clubs eliminated prior to the group stage will receive the following amounts per round: €200k in the first qualifying round, €300k in the second qualifying round and €400k in the third qualifying round (this latter, if not involved in the UEFA Champions League play-offs).


2. Με την είσοδό του στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΑΠΟΕΛ έχει εγγυημένη την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αν προκύψει αυτό το σενάριο, του αποκλεισμού δηλαδή από το Τσάμπιονς Λιγκ, οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν εγγυημένα τα ακόλουθα έσοδα:
-> €3.000.000 αποζημίωση της UEFA για τον ηττημένο των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ
-> €250.000 αποζημίωση ως πρωταθλητής που δεν εισήλθε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (any domestic champion not qualified for the group stage of the UEFA Champions League will receive €250k)


-> €2.400.000 από την UEFA για τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ
Με άλλα λόγια, μόνον από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα εισρεύσουν στο ταμείο €5,65 εκατ., στα οποία δεν υπολογίζονται τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες κ.λπ. α) από τα μέχρι στιγμής τέσσερα παιχνίδια συν τα επικείμενα δύο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, β) από τις τουλάχιστον έξι αναμετρήσεις στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης δεν υπολογίζονται τα πριμ επιδόσεων, ήτοι τα χρήματα που συνοδεύουν τη νίκη (€360.000), την ισοπαλία (€120.000) και τυχόν πρόκριση (€500.000 ως πρώτος, €250.000 ως δεύτερος) από τον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, όπως και τα έσοδα από τη διαφημιστική δεξαμενή (market pool) της Κύπρου (σ.σ. το ύψος τους εξαρτάται από το αν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ προκριθούν κι άλλες ομάδες μας).
 
3. Σε περίπτωση εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΑΠΟΕΛ εισπράττει:
-> €2.000.000 πριμ επιτυχίας της UEFA για τη νίκη στα πλέι οφ της διοργάνωσης
-> €12.000.000 από την UEFA για τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
Σε αυτά τα €14.000.000 θα προστεθούν:
α) όσα θα έχουν εισπράξει (τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες κ.λπ.) στους έξι προκριματικούς αγώνες,
β) όσα θα πάρουν (από τις ίδιες πηγές) για τα τουλάχιστον έξι παιχνίδια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
γ) τα πριμ επιδόσεων, ήτοι τα χρήματα που συνοδεύουν τη νίκη (€1.500.000), την ισοπαλία (€500.000) και τυχόν πρόκριση (€5.500.000) από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ
δ) όλο το market pool της Κύπρου για το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού δεδομένα θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας στη διοργάνωση
Συνοψίζοντας: τα εγγυημένα έσοδα του ΑΠΟΕΛ από την UEFA αναλόγως της έκβασης των πλέι οφ κυμαίνονται μεταξύ €5.650.000 (αποκλεισμός) και €14.000.000 (πρόκριση). Τα ποσά αυτά θα «αυγατίσουν» ανάλογα με την πορεία των «γαλαζοκιτρίνων» στη μία ή την άλλη διοργάνωση (πριμ επιδόσεων της UEFA) και ανάλογα με τα έσοδά τους από τις λοιπές πηγές εσόδων (τηλεόραση, εισιτήρια, χορηγοί, αναμνηστικά κ.ο.κ.). Στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή, και με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς τα συνολικά του έσοδα δεν θα πέσουν κάτω από τα 9 εκατομμύρια, ενώ με μια καλή πορεία μπορούν άνετα να φτάσουν ακόμη και τα 20.
  

 

 

Δειτε Επισης

«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»
Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα