Το μεταγραφικό παζάρι σε αριθμούς (infographic)
08:24 - 02 Σεπτεμβρίου 2016
Η αυλαία της θερινής μεταγραφικής περιόδου έκλεισε χθες, το μοναδικό ανοικτό παράθυρο πλέον αφορά τους άνεργους (δίχως ισχύον συμβόλαιο) ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν ακόμη λίγες μέρες μπροστά τους, προκειμένου να βρουν ομάδα. Για ακόμη ένα καλοκαίρι οι κυπριακοί σύλλογοι επιβεβαίωσαν πως οι μεταγραφές δεν αποτελούν γι’ αυτές απλώς μέσω βελτίωσης (της ποιότητας) του ρόστερ τους, αλλά… λόγο ύπαρξης!
Υπερβολικό; Διόλου. Η μόνη υπερβολή εν προκειμένω αφορά τον αριθμό των σε ετήσια βάση προσθαφαιρέσεων που υλοποιούν ομάδες, των οποίων το έμψυχο δυναμικό απαρτίζεται κατά κανόνα από 25-30 παίκτες. Μέχρι σήμερα λοιπόν οι 14 σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας έχουν προχωρήσει αθροιστικά σε 443 προσθαφαιρέσεις (νεοφερμένοι+αποχωρήσαντες), οι οποίες δίνουν μέσο όρο 31,6(!) ανά ομάδα. Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο αντίστοιχος μέσος όρος ευρισκόταν στις 30,3 προσθαφαιρέσεις…
Σημειώνεται πως στις 443 προσθαφαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αποκτήθηκαν από τα σωματεία της πρώτης κατηγορίας, αλλά αποδεσμεύτηκαν είτε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είτε πριν το τέλος του μετεγγραφικού παζαριού, δίχως να έχουν μετρήσει επίσημη συμμετοχή. Ο αριθμός τους ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 25, ήτοι τέσσερις λιγότερους απ’ ό,τι πέρυσι…
Ελλάδα, Ισπανία, Βραζιλία
Από τις 210 προσθήκες οι 73 αφορούσαν παίκτες που αγωνίζονταν ήδη στην Κύπρο (ποσοστό 34,7%), ενώ οι Κύπριοι που αποκτήθηκαν έφτασαν τους 51 (σ.σ. οκτώ περισσότεροι απ’ ό,τι την περασμένη διετία) και αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,2% του θερινού παζαριού.
Το τελευταίο αποδείχθηκε εκ νέου πολυεθνικό, καθώς οι νεοφερμένοι προέρχονται από συνολικά 43 χώρες (βλέπε πίνακα 2) με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην Ελλάδα (24), την οποία ακολουθούν οι Ισπανία (20), Βραζιλία (19), Αργεντινή (8), Πορτογαλία (8), Σερβία και Ρουμανία (από 5).
ΟΙ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Ελλάδα 24
Ισπανία 20
Βραζιλία 19
Αργεντινή 8
Πορτογαλία 8
Ρουμανία 5
Σερβία 5
Ακτή Ελεφαντοστού 4
Βουλγαρία 4
Γεωργία 4
Αρμενία 3
Ολλανδία 3
Πολωνία 3
Κολομβία 3
Κροατία 3
Αγγλία 2
Αγκόλα 2
Αϊτή 2
Βενεζουέλα 2
Γαλλία 2
Μαυροβούνιο 2
Νιγηρία 2
Πράσινο Ακρωτήρι 2
Αλβανία 1
Βέλγιο 1
Δανία 1
Ζιμπάμπουε 1
ΗΠΑ 1
Ισραήλ 1
Ιταλία 1
Λιθουανία 1
Μαλάουϊ 1
Μαρόκο 1
Μαυριτανία 1
Ουκρανία 1
Ρωσία 1
Σενεγάλη 1
Σκόπια 1
Σκοτία 1
Σλοβακία 1
Σλοβενία 1
Συρία 1
Τσεχία 1
«Πρωταθλήτρια» η ΑΕΖ
Σε επίπεδο προσθηκών σε μονοψήφιο αριθμό «περιορίστηκαν» μόνον ο ΑΠΟΕΛ (9) και η ΑΕΚ (8), ενώ σε επίπεδο αποχωρήσεων όλες οι ομάδες κατέγραφαν διψήφιο νούμερο. Τους περισσότερους νεοφερμένους έφερε η νεοφώτιστη ΑΕΖ (23) ακολουθούμενη από την επίσης νεοφώτιστη Καρμιώτισσα (19), ενώ στις περισσότερες αποδεσμεύσεις προχώρησαν οι Ανόρθωση, Ερμής και Εθνικός Άχνας (από 18).
Συνολικά το Ζακάκι προχώρησε στις πιο εκτεταμένες αλλαγές στο ρόστερ του (συνολικά 40 προσθαφαιρέσεις). Ερμής (37), ΑΕΛ, Άρης, Εθνικός Άχνας (από 34), Απόλλων και Καρμιώτισσα (από 31) ξεπέρασαν επίσης τις 30 αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό τους. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΑΕΚ (20), ΑΠΟΕΛ, Δόξα και Δερύνεια (από 23).
Επιθετικοί και στόπερ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή των νεοφερμένων ανά γραμμή και θέση. Το ένα τρίτο των θερινών προσθηκών αφορούσε την επιθετική γραμμή (70), σχεδόν το ένα τρίτο την άμυνα (68), ενώ το τελευταίο τρίτο αποτελούν αθροιστικά οι τερματοφύλακες (21) και οι μέσοι (51).
Οι πλέον περιζήτητες θέσεις για τους συλλόγους μας αυτό το καλοκαίρι ήταν αυτή του επιθετικού περιοχής (37 παίκτες) και εκείνη του κεντρικού αμυντικού (35 παίκτες). Ακολούθησαν κατά σειρά οι μέσοι (23), οι τερματοφύλακες (21), οι μεσοεπιθετικοί (20), οι δεξιοί εξτρέμ (19), οι αριστεροί μπακ (17), οι δεξιοί μπακ (16), οι αριστεροί εξτρέμ (14) και οι αμυντικοί μέσοι (8).