Ο ξεροκέφαλος κύριος Πάουλο Μπέντο

O Πάουλο Μπέντο είναι ένας προπονητής ο οποίος, στη διάρκεια της καριέρας του, έχει κερδίσει τη φήμη του λάτρη της πειθαρχίας. Είναι ένας «σκληρός» προπονητής, με ποδοσφαιρικές αρχές αυστηρά καθορισμένες, εξαιτίας των οποίων πολλές φορές δέχεται επικρίσεις ότι είναι ξεροκέφαλος. 
 
Αυτό το τελευταίο φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ήταν στη Σπόρτινγκ. Άρχισε να προπονεί την ομάδα των νέων, την ανέδειξε πρωταθλήτρια, και στη συνέχεια κλήθηκε να αναλάβει την πρώτη ομάδα αντικαθιστώντας τον Ζοζέ Πεσέιρο, έναν προπονητή ο οποίος δεν έμεινε πολύ στον πάγκο της ομάδας, έχοντας χάσει προηγουμένες μέσα σε μια εβδομάδα το πρωτάθλημα από τη Μπενφίκα, τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και μάλιστα εντός έδρας από την ΤΣΣΚΑ και το απευθείας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. 
 
Ο Πάουλο Μπέντο παρέλαβε μια διαλυμένη ομάδα και τον πρώτο χρόνο τα πράγματα δεν ήτα εύκολα. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην δεύτερη θέση. Η καλύτερη σεζόν ήταν η δεύτερη (2006/07) όταν κατέλαβε και πάλι την δεύτερη θέση, αλλά μόλις έναν βαθμό πίσω από την πρωταθλήτρια Πόρτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σπόρτινγκ έχει να πάρει πρωτάθλημα από την περίοδο 2001-02, όταν ακόμα ο Πάουλο Μπέντο ήταν... ποδοσφαιριστής. 
 
Κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του στην ομάδα ανέδειξε παίκτες όπως ο Ζοάο Μουτίνιο, ο Νάνι, ο Αντριέν Σίλβα, ο Ρουί Πατρίτσιο και ο Μιγκέλ Βελόσο. Με εξαίρεση τον τελευταίο, οι υπόλοιποι ήταν μέλη της εθνικής ομάδας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης πρόσφατα στο Παρίσι. 
 
Δουλεύει καλά με τους νέους ποδοσφαιριστές, αλλά επίσης είναι εξαιρετικά απαιτητικός μαζί τους. Πρώτα στη Σπόρτινγκ και πιο μετά στην εθνική ομάδα είχε διάφορα προβλήματα με ποδοσφαιριστές. Όποιος παρέκλινε από την δική του γραμμή, έμενε εκτός. Aυτό συνέβη με τον Λιέντσον, τον επιθετικό της Σπόρτινγκ, αλλά και με τον τερματοφύλακα Στοΐκοβιτς. 
 
Κι αν στη Σπόρτινγκ αυτό δεν ήταν και τόσο μεγάλο πρόβλημα, στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας αποδείχθηκε τέτοιο, καθώς το πλαίσιο είναι πιο στενό. Είχε πρόβλημα με τον Ρικάρντο Κουαρέσμα, τον Ντάνι, τον Ρικάρντο Καρβάλιο και τον Μποσίνγκουα. Όλοι αυτοί επανήλθαν στην εθνική ομάδα από τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπέντο.  
 
Η καλύτερη θέση που πήρε η Σπόρτινγκ με αυτόν προπονητή ήταν η δεύτερη. Στην εθνική ομάδα είχε τις καλές στιγμές του (η παρουσία στα ημιτελικά του Euro 2012), αλλά και τις πολύ άσχημες (ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 2014), όταν η εθνική ομάδα παρουσιάσε ένα πολύ κακό πρόσωπο στη Βραζιλία. Ο Μπέντο παρουσίασε ένα σύνολο, το οποίο έμοιαζε πολύ με αυτό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά με πολλούς παίκτες που δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα.  
 
Στα ντέρμπι τα αποτελέσματά του είναι μοιρασμένα. Την πρώτη χρονιά του στη Σπόρτινγκ είχε μια «χρυσή» ευκαιρία για να πάρει κεφάλι στο πρωτάθλημα τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος, αλλά έχασε εντός έδρας από την Πόρτο, που μέχρι τότε δεν είχε νικήσει σε κανένα ντέρμπι με τους υποψήφιους για τον τίτλο. 
 
Από την άλλη, υπήρξαν και ντέρμπι με θετική έκβαση. Την ίδια σεζόν νίκησε την Μπενφίκα στην έδρα της με 3-1 και ήταν ο προπονητής του ιστορικού 5-3 στο Κύπελλο Πορτογαλίας, σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Μπενφίκα νικούσε με 2-0 στο ημίχρονο, αλλά η Σπόρτινγκ το γύρισε. 

Κόντρα στην Πόρτο, επίσης, κατέκτησε ένα Κύπελλο Πορτογαλίας και δύο Σούπερ Καπ, εκτός από το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος προπονητής της Σπόρτινγκ που έφυγε νικητής από το «Ντραγκάο». 
 
ΠΗΓΗ: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η ΑΕΚ κατέδειξε στη ΔΕΑΒ ότι ο Αλμέιδα δέχθηκε επίθεση με τη λήξη του αγώνα
Κλαμπ Μπριζ-Φιορεντίνα: Ο Ολυμπιακός μαθαίνει τον αντίπαλό του σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό
Τσιμίκας: Θα έρθουν καλύτερες μέρες
Οι οδηγίες της βρετανικής αστυνομίας προς τους οπαδούς την Άστον Βίλα
Τα δεδομένα για τα περί ενδιαφέροντος της ΑΕΚ Αθηνών για τον Πίττα
Πογέτ: Είμαι ανοιχτός σε όλα, μου άρεσε η δουλειά στην Ελλάδα
Παίζει κανονικά κόντρα στον Ολυμπιακό ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ένας «μάγος» στο λιμάνι
«Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Αντώνη Παπαδόπουλο»
Έχασε και από την Μπράιτον και πάει πληγωμένη στο Φάληρο η Άστον Βίλα