Σκίσε το manual

Εάν ο Πρόδρομος Πετρίδης θέλει η δεύτερη προεδρική του θητεία στον ΑΠΟΕΛ να μην έχει την κατάληξη της πρώτης, μια λύση υπάρχει: να κάνει τις μεταγραφές εντελώς διαφορετικά απ’ ότι έως τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει το τέλος, είτε λόγω αγωνιστικής, είτε λόγω οικονομικής αποτυχίας.
 
Από τον Ιανουάριο του 2012 ο ΑΠΟΕΛ νοσεί σε θέματα προγραμματισμού. Η νυν διοίκηση παρέλαβε από την προηγούμενη με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση. Απέτυχε όμως…
 
- Ξοδεύοντας 800.000 για τον Τζιμπούρ, για να πάρει περίπου ό,τι και από τον Πιέρο Σωτηρίου.
- Σκορπώντας ένα καράβι λεφτά για τους Τζιμπούρ – Ρίισε – Καβενάγκι για να πάρει –επί της ουσίας- σχεδόν τίποτα.
- Σπαταλώντας χρήματα σε παίκτες όπως οι Ναφίου, Τσόκο, Εστρέλα και Καλό.
- Παίρνοντας παίκτες όπως Κοδίνα, Μακρίδης, Στίλιτς, Πιατκόφκι και Λεάλ.
- Δίνοντας στους Στίλιτς και Πιατκόφσκι χρήματα πολύ πάνω από την αξία τους, έτσι σήμερα δεν βρίσκουν συμβόλαιο κοντά στα λεφτά που παίρνουν από τον ΑΠΟΕΛ. Η καλύτερη πρόταση που βρήκε ο Πολωνός, ήταν του… Ερμή.
- Ακυρώνοντας μεταγραφή επειδή δεν άρεσε στους φιλάθλους το βιογραφικό του παίκτη.
- Παίζοντας στο ματς της χρονιάς, με την Κοπεγχάγη, με αναπληρωματικούς σε όλες τις γραμμές (Αλεξάνδρου, Ορλάντι, Σωτηρίου). Στο ίδιο ματς, καλοκαιρινά αποκτήματα, παρακολουθούσαν από τον πάγκο ή την εξέδρα.
- Κινδυνεύοντας να πάθει με τους Ντε Καμάργκο - Μπρεσάν ότι και με τους Στίλιτς – Πιατκόφσκι (παίζουν και στις ίδιες θέσεις).
- Κτυπώντας την πόρτα των Αΐλτον και Ορλάντο Σα, όταν παρέστη ανάγκη απόκτησης επιθετικού. Το ίδιο θα έκανε και ο μέσος φίλαθλος, εάν του ζητείτο να φέρει έναν καλό επιθετικό.
- Ψάχνοντας ένα βασικό κομμάτι του μεταγραφικού παζλ, την τελευταία νύκτα των μεταγραφών.
 
Όλα τα πιο πάνω σχετίζονται με το ότι 33 μήνες θητείας η διοίκηση Πετρίδη έχει συνεργαστεί με τρεις τεχνικούς διευθυντές (Νασιμέντο, Μαντούκα, Σάμπουριτς) και πέντε προπονητές (Δώνης, Φινκ, Πασιένσια, Κετσπάγια, Κρίσιανσεν), χωρίς να μετράμε τους υπηρεσιακούς.
 
Ο ΑΠΟΕΛ επιβάλλεται τώρα, σήμερα, αμέσως, να αποφασίσει ποιος κάνει τις μεταγραφές. Και επειδή τους προπονητές τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα, ας τις κάνει ο τεχνικός/ αθλητικός διευθυντής.
 

Τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που:
- ανά πάσα στιγμή, έχει 30 παίκτες να προτείνει, εντός μπάτζετ, για κάθε θέση.
- οργανώνεται από τώρα για το ερχόμενο καλοκαίρι.
- ταξιδεύει όλο το χρόνο, παρακολουθώντας μεταγραφικούς στόχους.
- έχει δίκτυο με σκάουτερ, που οργώνουν την Ευρώπη και τη Ν. Αμερική.
- παίρνει report από 2-3 σκάουτερ για κάθε υποψήφιο μεταγραφικό στόχο, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθος.
- επιλέγει να δει τουλάχιστον πέντε φορές live κάθε υποψήφιο μεταγραφικό στόχο.
Και πολλά άλλα.
 
Ένα παράδειγμα. Έστω ότι ο Χ επιθετικός έχει καλά στατιστικά στο πρωτάθλημα πχ της Πολωνίας. Δεν σημαίνει ότι ταιριάζει στην Κύπρο. Η ομάδα του ίσως έπαιζε πχ με αντεπιθέσεις, άρα ίσως δυσκολευτεί κόντρα σε κλειστές άμυνες. Μπορεί να έπαιζε ως δεύτερος επιθετικός σε 4-4-2. Δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι το ίδιο καλός μόνος μπροστά, σε 4-1-4-1.
Εάν δεν γίνουν όλα αυτά ή έστω μερικά, εάν δεν υπάρξει σταθερότητα στα πόστα του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή, το cash θα τελειώσει όπως τελείωσαν και οι 35.000 βαθμοί στην κατάταξη της UEFA. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα.
 
Φάρος ο «Ντέβι»
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ είναι ο Ντε Βινσέντι αυτά τα χρόνια. Ρίσκαρε 500.000 ευρώ, πήρε 30 φορές περισσότερα χάρη στα γκολ του Αργεντίνου στο  Champions League και είσπραξε 1.200.000 από την πώλησή του, έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του και ενώ ο παίκτης είχε φτάσει στο peak του.
 
Transfer deadline day
Σε όλο τον κόσμο οι ομάδες προσπαθούν να πάρουν ή να δώσουν παίκτες την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Δεν είναι κακή επιλογή, είναι όμως τζογαδόρικη. Και με τις βασικές ανάγκες δεν τζογάρεις, ειδικά όταν έχεις όλο το καλοκαίρι για να τις καλύψεις.
 
Υπερβολικές αντιδράσεις
Το ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν έδωσε 1.6 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια στον Ορλάντο Σα, δεν το βρίσκω και τόσο κακό. Σοβαροί να είμαστε, κανένας Σα δεν μπορεί να κρίνει την αποτυχία ή επιτυχία μιας ομάδας που έχει ήδη 25 παίκτες. Εντάξει, ο Σα είναι, όχι ο Μέσι.
 
Υπάρχουν εκατό λόγοι για να ζητήσει κάποιος ευθύνες από τη διοίκηση, αλλά όχι γιατί δεν της έκατσε ο Σα. Μην το ξεφτιλίζουμε.
 
Κλείνοντας θα βρω δίκαιο στη διοίκηση Πετρίδη στο εξής: θα μπορούσε να υποθηκεύσει το μέλλον του συλλόγου στρώνοντας ένα πακτωλό χρημάτων στα πόδια του κάθε ξοφλημένου ποδοσφαιριστή, απλά και μόνο για να σωπάσουν οι φίλαθλοι. Δεν είναι λογικές σοβαρής ομάδας αυτές.
 
Υ.Γ. -  Και τον Γενάρη του 2012 όμως, όταν ο Γιοβάνοβιτς δεν κατάφερε να πάρει σέντερ φορ λίγο πριν τα ματς με τη Λυών, κάποιοι έφερναν την καταστροφή. Μπορεί το πρωτάθλημα να χάθηκε στο τετ-α-τετ του Σολάρι, αλλά η ομάδα πήγε στους «8».
 
* Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου Βασίλη Σαμπράκου.
 
 

Δειτε Επισης

Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του