Ο κύκλος των «αποτυχημένων» σέντερ φορ

Τη σεζόν 2006-07 ο Εστεμπάν Σολάρι έβαλε 20 γκολ. Κατόπιν έφυγε για το Μεξικό. Έκτοτε ο ΑΠΟΕΛ αναζητεί το διάδοχό του. Κανένας δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει. Ούτε καν ο ίδιος, όταν χρυσώθηκε για να γυρίσει την ομάδα, με 1.5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2010. Ας δούμε ποιοι ήταν οι υπόλοιποι.


2007
Ζε Κάρλος
Ενόψει των προκριματικών του Champions League ο Μαρίνος Ουζουνίδης ψάχνει τον αντικαταστάτη του Σολάρι, ξέροντας ότι στο ρόστερ έχει και τον Μαχλά που θα είναι ο επιθετικός περιοχής, οπότε καταλήγει στον πιο ανάλαφρο Ζε Κάρλος. Ο Βραζιλιάνος κάνει ντεμπούτο στο εκτός έδρας ματς με την Μπάτε, ενώ βάζει  7 γκολ σε 19 αγώνες (τα έξι τα έβαλε σε τρεις συνεχόμενους) και το καλοκαίρι αποχαιρετάει.

 

2008
Μάρτσιν Ζεβλάκοφ
Έχοντας από το χειμώνα προσθέσει στο ρόστερ τον Νέναντ Μιροσάβλιεβιτς, ο ΑΠΟΕΛ καταλήγει το καλοκαίρι του 2008 στον 32χρονο, τότε, Πολωνό ο οποίος βάζει 11 γκολ σε 24 αγώνες (οι 13 ως βασικός). Μένει και τη σεζόν 2009-10 με οκτώ γκολ: τρία στο πρωτάθλημα, ένα στον τελικό Κυπέλλου και τέσσερα στο Champions League, με πιο ξεχωριστά αυτά με Παρτίζαν και Τσέλσι.

2010
Εστεμπάν Σολάρι
Αποχαιρετώντας τον Σολάρι, ο ΑΠΟΕΛ ψάχνει κάτι καλύτερο και χρυσοπληρώνει μια δοκιμασμένη λύση προσφέροντας 1.5 εκατ. ευρώ για τριετές συμβόλαιο στον Σολάρι. Παρότι είναι βασικός μόλις στα μισά παιχνίδια, βάζει 14 γκολ την πρώτη σεζόν και 13 τη δεύτερη – αμφότερες πρώτος σκόρερ. Η δεύτερή του θητεία στον ΑΠΟΕΛ  σημαδεύτηκε από χαμένο τετ-α-τετ με τον Ντεγκρά το 2012 που κόστισε στην ομάδα το πρωτάθλημα. Τίθεται εκτός πλάνων τη σεζόν 2012-13 και τον Ιανουάριο χειμώνα μετακομίζει στον Απόλλωνα.

2012
Μάριο Μπούντιμιρ
Αναζητώντας έναν ποδοσφαιριστή που θα παίζει με πλάτη στο τέρμα, ο Γιοβάνοβιτς καταλήγει στον Μπούντιμιρ το καλοκαίρι του 2012 – ενώ στην ομάδα είναι ακόμα ο Σολάρι. Ο Κροάτης παίζει 24 φορές τον πρώτο χρόνο (12 ως βασικός), έχοντας μόλις 2 γκολ, πριν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2014 (στο εξάμηνο έβαλε άλλα δύο γκολ).

2013
Ντουντού Μπιτόν
Στη θέση του Σολάρι αποκτάται ως δανεικός από την Σταντάρ Λιέγης ο Ισραηλινός Ντουντού Μπιτόν. Έπαιξε 13 φορές (7 ως βασικός) και έβαλε 6 γκολ. Το καλοκαίρι γύρισε στην ομάδα του.

2013
Κίλιαν Σέρινταν
Ο Πάουλο Σέρτζιο είναι πλέον στον πάγκο και για τη θέση του σέντερ φορ επιλέγει τον Ιρλανδό Κίλιαν Σέρινταν. Τη σεζόν 2013-14 θα παίξει 26 φορές (μόνο 11 ως βασικός), έχοντας 9 γκολ, ενώ τον επόμενο χρόνο παίζει 20 φορές (11 βασικός) με 7 γκολ. Κρίνεται ως καλός ποδοσφαιριστής αλλά όχι γκολτζής και το 2015 μένει ελεύθερος –ζήτησε σημαντική αύξηση απολαβών για να ανανεώσει-και πάει στην Ομόνοια.

2014
Σέζαρ Σαντίν
Ο έτερος επιθετικός της Κοπεγχάγης στα παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ (2009) φοράει τα γαλαζοκίτρινα, αφού μετά τον Αΐλτον και ο Σαντίν έρχεται στην Κύπρο. Σε πέντε μήνες έπαιξε 20 φορές (7 ως βασικός), έβαλε 7 γκολ και αποχώρησε.

 

2014
Ραφίκ Τζιμπούρ
Έχοντας εξασφαλίσει κάποια χρήματα από την πρόκριση επί της Ελσίνκι ο ΑΠΟΕΛ προσφέρει ένα τεράστιο συμβόλαιο στον Ραφίκ Τζιμπούρ, που μόλις είχε φύγει από το Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο «τρομοκράτης» εμφανίζεται βαρύς και από Δεκέμβριο παίρνει μπρος. Έβαλε 17 γκολ, τα 15 από Δεκέμβριο και μετά. Έφυγε από την Κύπρο πλουσιότερος κατά 800.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πριμ συμμετοχής σε Ομίλους Champions League και του νταμπλ.

2015
Ματέους Πιατκόφσκι          
Με διαβατήριο 15 γκολ στην Α’ Κατηγορία Πολωνίας τη σεζόν 2014-15, αποκτήθηκε ο Ματέους Πιατκόφσκι που ανήκει  ακόμα στην ομάδα. Έπαιξε πέρσι 14 φορές (μόλις 2 βασικός), βάζοντας ένα γκολ.

 

 

2015
Φερνάντο Καβενάγκι
Με τους Πιατκόφσκι – Λεάλ να κρίνονται ανεπαρκείς, μετά τον αποκλεισμό από τους Ομίλους του Champions League η διοίκηση προσθέτει στο ρόστερ τον Φερνάντο Καβενάγκι. Ο «Κάβε» έπαιξε Σεπτέμβριο – Φεβρουάριο βάζοντας 23 (!) γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αποχώρησε λόγω τραυματισμού χαρίζοντας και τα τελευταία μηνιάτικα.

2016
Ίγκορ Ντε Καμάργκο
Φτάσαμε αισίως στο φετινό καλοκαίρι και τον Ίγκορ Ντε Καμάργκο, τον Βραζιλιάνο που αποκτήθηκε από τη Γκενκ με στόχο να βάλει πιο πολλά σημαντικά γκολ από τους προκατόχους του και να μείνει περισσότερο καιρό στην ομάδα. Έως τώρα τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Το δράμα της Transfer Deadline Day
Το βράδυ της 31ης Αυγούστου 2016 ο ΑΠΟΕΛ βίωσε το déjà vu της 31ης Ιανουαρίου 2012 – το μόνο που έλειπε ήταν ένα ξέσπασμα του Κρίστιανσεν, ως άλλος Γιοβάνοβιτς. Καθώς η υπόθεση με τον Ορλάντο Σα είναι γνωστή, ας θυμηθούμε τι έγινε 4.5 χρόνια πριν. Έχοντας περάσει στους «16» του Champions League ο ΑΠΟΕΛ ήθελε έναν ακόμα επιθετικό πίσω από τους Σολάρι – Αΐλτον αφού ο Βραζιλιάνος αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών και δεν ήταν και τόσο αφοσιωμένος στους αγώνες πρωταθλήματος. Φυσικά υπήρχαν οι Τρισκόφσκι – Αντόρνο που έπαιζαν και μπροστά: ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν με έναν φορ. Με την αποχώρηση του Γιάχιτς, ο Γιοβάνοβιτς έψαχνε είτε για σέντερ φορ (είχε ήδη πάρει χαφ, τον Σόουζα), είτε για καλό ακραίο που θα ελευθέρωνε τον «Τρίσκο».

Εκλεκτός της τελευταία ημέρας, μετά από αλλεπάλληλα ναυάγια, ήταν ο Ζοάο Σίλβα 21.5 χρόνων τότε, που ανήκε στην Έβερτον. Γύρω στις 8 το βράδυ η μεταγραφή έμοιαζε κλειστή, όμως χάλασε και ακολούθησε. Ακολούθησε χαλασμός κόσμου – λες και ένας 22χρονος θα έσωσε τη σεζόν. Σήμερα ο Σίλβα είναι 26 χρόνων και παίζει στη Σαλερνιτάνα. Τελευταία γεμάτη σεζόν στην καριέρα του ήταν αυτή του 2013-14 με 6 γκολ σε 40 αγώνες.
 

Άλλοι τέσσερις περιφερειακοί φορ
Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις αφορούν μόνο το σέντερ φορ περιοχής, τον γκολτζή. Υπάρχουν αρκετοί  άλλοι επιθετικοί που πέρασαν από τον Αρχάγγελο προσφέροντας από ελάχιστα έως καθόλου. Το 2008 αποκτήθηκε ο Μπέντζαμιν Ονουάτσι, δανεικός από τον Ιωνικό. Ήταν βασικός σε 20 αγώνες και έβαλε 8 γκολ όμως ο Γιοβάνοβιτς έψαχνε κάτι καλύτερο τόσο αγωνιστικά όσο και σε θέμα χαρακτήρα. Το 2009 πήρε τον Άντριαν Σικόρα (18 γκολ στην Α’ Κατηγορία Πολωνίας τη σεζόν 2007-08) που στάθηκε άτυχος καθώς οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να προσφέρει. Έφυγε το 2011.

 

Για τη θέση στην επίθεση αποκτήθηκε το 2013 ο Ίσμα Γκονσάλβες, που παίζει τώρα στην Ανόρθωση. Έξι μήνες μετά αποχώρησε. Πέρσι το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Λουίς Λεάλ. Έπαιξε στα έξι ευρωπαϊκά ματς, ενώ το πρωτάθλημα αγωνίστηκε μια φορά και έβαλε δύο γκολ. Έφυγε Σεπτέμβριο, πήγε στη Μπελενένσες και συνέχεια στη Νότιο Αμερική όπου έβαλε 15 γκολ. Για φέτος βρήκε συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία.

Διαχρονικό το πρόβλημα
Συμπερασματικά, μπορούμε να καταλήξουν στο ότι το πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ δεν είναι μόνο οι εκάστοτε προπονητές, τεχνικοί διευθυντές ή διοικούντες, καθώς οι πολλές αποτυχημένες ή υπερεκτιμημένες μεταγραφές είναι γνώρισμα της ομάδας για μια δεκαετία αλλά και αιτία που δεν έχουν περισσέψει χρήματα από την εξαιρετική παρουσία του συλλόγου στην Ευρώπη αυτή τη δεκαετία, σε βαθμό που ο φετινός προϋπολογισμός θα ήταν ελλειμματικός εάν ο ΑΠΟΕΛ  έπαιρνε τον Αΐλτον ή τον  Ορλάντο Σα.

Δειτε Επισης

Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του