Λουκάς Βύντρα: Ο μοναδικός παίκτης που κόπηκε λόγω «7» και «13»
11:23 - 04 Σεπτεμβρίου 2016
Μεγάλο αφιέρωμα για τον Λούκα Βύντρα ο οποίος πλέον αγωνίζεται στην Ομόνοια ετοίμασε η ελληνική ιστοσελίδα www.sport24.gr. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται οι περιπτώσεις που ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έφτασε κοντά σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όμως δεν πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή λόγω αντιδράσεων από οπαδούς των δύο ομάδων.
Αυτούσιο το αφιέρωμα:
«Τον Ιανουάριο του 2013 είχε "κοπεί" την ύστατη στιγμή από τον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2016 “κόπηκε” την ύστατη στιγμή από τον Παναθηναϊκό. Κοινός τόπος για τον Λουκά Βύντρα που κατέληξε στην Ομόνοια: τον ήθελαν προπονητής και τεχνικός διευθυντής, όμως η τελική απόφαση ελήφθη από τις διοικήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Αποφάσισαν υπό τον φόβο της κερκίδας. Αποφάσισαν βάσει του “άσε, μην μπλέξουμε, θα βρούμε κάποιον άλλο”. Ο μοναδικός παίκτης της σύγχρονης ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής, που “κόπηκε” ουσιαστικά από τους οπαδούς και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού!
Δεν είναι ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος, βεβαίως. Ουκ ολίγοι (Άγγελος Μπασινάς και Σωτήρης Κυργιάκος στον Ολυμπιακό ή ο Βαγγέλης Μάντζιος πέρυσι στον Παναθηναϊκό ως πολύ... πρόσφατα παραδείγματα) δεν πήγαν στους “αιώνιους” λόγω της ανησυχίας των διοικούντων για προβλήματα με την εξέδρα. Παρόμοια παραδείγματα μπορεί κάποιος να βρει αμέτρητα και σε άλλες ελληνικές ομάδες και στο εξωτερικό. Όμως μοιάζει σπάνια η «απόρριψη» από δύο «αιώνιους αντιπάλους» για τον ίδιο λόγο!
Η «κλωτσιά» του μνημονίου στον Παναθηναϊκό
Πριν από τρία χρόνια, στην πρώτη σεζόν του Γιάννη Αλαφούζου στο Τριφύλλι, ο Βύντρα είχε βρει στις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου τη Λεβάντε, με της οποίας τη φανέλα αγωνίστηκε 75 φορές σε δυόμιση χρόνια. Μαζί με τον Νίκο Σπυρόπουλο και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ήταν τα χειμερινά «θύματα» του «μνημονίου», τον Ιανουάριο του 2013. Αφού ήδη είχε ληφθεί η απόφαση για διαζύγιο με τον Γιώργο Καραγκούνη το καλοκαίρι (Φούλαμ τελευταία στιγμή από το… πουθενά, θα κρεμούσε τα παπούτσια του σε αντίθετη περίπτωση!) και με τον Κώστα Κατσουράνη από τον Αύγουστο, με αφορμή την αποβολή του στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν είχε βρίσει τον ρέφερι Τάσο Σιδηρόπουλο.
Μετά την ήττα με 3-0 από τη Βέροια εκτός έδρας στη σεζόν που ο Παναθηναϊκός είχε μείνει εκτός Ευρώπης, κάποιοι στα… πέριξ του Παναθηναϊκού είχαν φτάσει στο σημείο να βάλουν λόγια στον τελείως άμαθο τότε από τα παναθηναϊκά τεκταινόμενα Αλαφούζο. Να σπείρουν ζιζάνια και λασπολογία για «παίκτες με μειωμένη απόδοση». Ο Αλαφούζος δεν το πίστεψε, αλλά επηρεάστηκε και πήρε πιο γρήγορα την απόφαση για δεύτερη δόση «μνημονίου». Έπρεπε να «σπάσει» τα ακριβά συμβόλαια που είχε αναλάβει ως αβάσταχτη «κληρονομιά» από την εποχή της πολυμετοχικότητας (ακόμη πληρώνεται σε δόσεις ο Καραγκούνης!). Αλλά δυστυχώς για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό, οι Καζιγιάμα, Κάιπερ, Εσπάρθα, Τάκης Σπυρόπουλος, Ντίνας που αποκτήθηκαν σχεδόν μαζί με την έλευση του αξέχαστου Φάμπρι, δεν βοήθησαν τον Παναθηναϊκό και ο Λουτσιάνο Φιγκερόα χρειάστηκε χρόνο για να παίξει… Αργότερα το μετάνιωσε κυρίως για τη συμπεριφορά προς ορισμένους παίκτες ο Αλαφούζος, αφού ήδη αυτές οι αποφάσεις είχαν οδηγήσει σε παραίτηση και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος ήθελε να έχει «καθαρό πρόσωπο» απέναντι στους παίκτες. Τότε είχε λυθεί και το συμβόλαιο του ήδη ανενεργού Σεμπαστιάν Λέτο, τότε έφυγαν οι «3». Ο Λάζαρος βρήκε τη Μπολόνια, ο Σπυρόπουλος την Κιέβο Βερόνα, ο Βύντρα τη Λεβάντε.
«Αγαπάμε Βύντρα» στον Ολυμπιακό
Ήταν η εποχή που μόλις είχε πωληθεί ο Βασίλης Τοροσίδης στη Ρόμα, μόλις είχε αναλάβει ο Αντώνης Νικοπολίδης στη θέση του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό. Ο Βύντρα είχε μείνει ελεύθερος, ο Ολυμπιακός τον ήθελε. Οι ρεπόρτερς το έγραψαν και εγένετο… χαμός. Τέτοιος χαμός, που οι Ερυθρόλευκοι υποχρεώθηκαν να υποστηρίξουν την επικείμενη μεταγραφή και επικοινωνιακά, μοιράζοντας ως άτυπη ενημέρωση – θέση της ΠΑΕ το αλησμόνητο «Αγαπάμε Βύντρα», όπως ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».
Αναφερόταν τότε από τον Ολυμπιακό σύμφωνα με το δημοσίευμα: “Είναι ένας εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής και μάλιστα σε θέση που αποχώρησε ο Τοροσίδης. Ο Βύντρα δεν είναι Κυργιάκος και δεν έχει προκαλέσει ποτέ τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ποτέ ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν τον έβρισε γιατί ήταν κακός παίκτης και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ήταν ο καλύτερός τους παίκτης, όμως ο Φορέας τον χρέωνε στον Τζίγγερ. Στο τελευταίο του παιχνίδι το μισό γήπεδο τον αποθέωνε σε κάθε επαφή με την μπάλα και οι οργανωμένοι τον αποδοκίμαζαν. Ολοι οι προπονητές του τον έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικό ποδοσφαιριστή και επαγγελματία. Ακόμη και στον Παναθηναϊκό, που του φέρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, έφτυνε αίμα στις προπονήσεις. Ο Ολυμπιακός με την απόκτησή του κάνει πλάκα στον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος θα πληρώσει για δύο χρόνια κοντά στο 1 εκατ. ευρώ τον παίκτη που θα παίζει στον Ολυμπιακό. Δεν είναι περίπτωση Βολκόφ. Τότε τα συμβόλαια ήταν τρελά και τα εκατομμύρια αμέτρητα. Τώρα, σε εποχή που ο Παναθηναϊκός κάνει συμβόλαια πείνας, ο Αλαφούζος θα πληρώνει 600.000 ευρώ τον χρόνο τον Κατσουράνη για να παίζει στον ΠΑΟΚ και 500.000 ευρώ τον Βύντρα για να παίζει στον Ολυμπιακό".
Όμως η «γραμμή» της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία αναφέρονταν και ορισμένες αλήθειες για τον Βύντρα εκτός από την πολιτική εναντίον του Αλαφούζου, δεν έφερε αποτέλεσμα. Η μεταγραφή ματαιώθηκε. Ο 32χρονος τότε παίκτης, αν και «δεμένος» συναισθηματικά με το Τριφύλλι με το οποίο κατέκτησε και το νταμπλ του 2010, ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό. Πολλοί στο περιβάλλον του τον συμβούλευαν για το αντίθετο, διότι θα είχε «απέναντί» του και πράσινους και κόκκινους οπαδούς! Πείσμων και… «αγύριστο κεφάλι», ήθελε να «αποδείξει» και να «απαντήσει» σε όσους θεωρούσε ότι τον είχαν διώξει από την Παιανία. Έφυγε τελικά για την Ισπανία, χάρη σε έμπνευση της τελευταίας στιγμής από τον μάνατζερ του «κολλητού» φίλου του, Δημήτρη Σαλπιγγίδη…
H Primera, το Ισραήλ και ο Ζιλμπέρτο
Καλό του έκανε, βεβαίως η Primera. Μετά από δυόμισι χρόνια, πέρυσι πήγε στην Χάποελ Tελ Αβίβ με διετές συμβόλαιο. Έπαιξε σε 25 ματς, αλλά ήθελε να αποχωρήσει το καλοκαίρι. Οι Ισραηλινοί του έδιναν μεγάλο ποσό από το συνολικό των περίπου 320.000 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο συμβολαίου. Εκείνος επέμενε για περισσότερα μέχρι να βρει την ομάδα στην οποία θα συνέχιζε. Ουδεμία σκέψη περί τερματισμού της καριέρας του! Στα 35 του πια, αλλά fit και… «άρρωστος» με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα (ακόμη και στις διακοπές του τρέχει και παίζει…), ήθελε να συνεχίσει. Ει δυνατόν στην Ελλάδα, ώστε να έχει κοντά την οικογένειά του.
Όταν προτάθηκε στον Παναθηναϊκό, ο πρώην συμπαίκτης του, Ζιλμπέρτο Σίλβα, είδε με πολύ καλό μάτι την προοπτική. Ως λύση για το κέντρο της άμυνας, ως εναλλακτική για τη θέση του δεξιού μπακ. Πολύ προτού αποκτηθούν ο Σάμπα και Κουλιμπαλί βεβαίως. Ο Στραματσόνι ήταν θετικός, αρχικά και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος έχει αλλάξει γνώμη από πολύ παλιά και έχει άριστη άποψη για τον χαρακτήρα του Βύντρα. Η τελική απόφαση, όμως, ήταν αρνητική από την πλευρά των διοικούντων. Μετά από ένα σύντομο φλερτ με τον Αστέρα Τρίπολης στον οποίο θα τον ήθελε ο Μάκης Χάβος, προτάθηκε στην ΑΕΚ. Ο Τιμούρ Κετσπάγια ήθελε έμπειρο στόπερ, αλλά αριστεροπόδαρο. Τελικά ο Βύντρα πήγε σε εκείνον που τον ήθελε εξ αρχής και περίμενε… Στον Νίκο Νταμπίζα και στην Ομόνοια. Μαζί με τον Κλέιτον, τον Κότσαρη, τον πρώην προπονητή τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού Παναγιώτη Αγριογιάννη και τον πρώην παίκτη και προπονητή της πράσινης Ακαδημίας, Γιώργο Σίμο, που έχει αναλάβει το πόστο του βοηθού του Άγγλου κόουτς, Τζον Κάρβερ.
Μια από τις πολλές «παράπλευρες απώλειες» στη μάχη κερκίδας – Βαρδινογιάννη, ένας παίκτης που άθελά του έγινε σύμβολο από τους «μεν» και στόχος από τους «δε», μια από τις ξεχωριστές ιστορίες αθλητή, ο οποίος ήθελε πάντα απλώς να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα. Πάντα βελτιωνόταν ο Βύντρα, ποτέ δεν ήταν… top, όλοι οι προπονητές και οι συμπαίκτες του (μέχρι και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα!) τον θεωρούσαν πρότυπο επαγγελματία. Κατάφερε να μετατρέψει τις αποδοκιμασίες σε χειροκροτήματα, πέρασε πολλά, όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα έχει να διηγείται μπόλικες ιστορίες που θα έγραφαν ένα ωραιότατο βιβλίο για την καριέρα ενός διεθνή ποδοσφαιριστή που βρήκε στο διάβα του αμέτρητα εμπόδια χωρίς να ενοχλήσει ούτε μυρμήγκι»