«Σε δύο χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμο το γήπεδο της Λεμεσού»
11:57 - 06 Σεπτεμβρίου 2016
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται από το τέλος του έτους το μεγάλο έργο του γηπέδου της Λεμεσού και η κάρτα φιλάθλου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης. Παράλληλα, μίλησε για το σχεδιασμό του ΚΟΑ για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών υψηλού επιπέδου, τα κίνητρα σε νέους μέσω φοιτητικών υποτροφιών, τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τις ομοσπονδίες και το πρόβλημα συντήρησης των αθλητικών χώρων, την προσπάθεια να δοθούν προς τα έξω οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στον ΚΟΑ, καθώς και την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για τα αθλητικά και ολυμπιακά ιδεώδη που ετοιμάζει ο Οργανισμός.
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε αρχικά για τις προτεραιότητες του, τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να λυθούν καθώς και το όραμα του για τον ΚΟΑ και τον κυπριακό αθλητισμό. Όσον αφορά το τελευταίο, όπως είπε, το σημαντικότερο κομμάτι είναι να εμβολιάσουμε την ταλαιπωρημένη κοινωνία με τα αθλητικά και Ολυμπιακά ιδεώδη. “Ετοιμάζουμε μια επίθεση αγάπης προς την κοινωνία, παρουσιάζοντας το τι είναι αυτά τα αθλητικά και ολυμπιακά ιδεώδη, και πώς μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας. Είναι ένα πλάνο το οποίο θα έχει και έντυπη μορφή αλλά και σεμινάρια με τα οποία θα αποταθούμε προς τον πολίτη, προς τους μαθητές για να δημιουργήσουμε κουλτούρα αθλητική, φιλάθλου”, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις άμεσες προτεραιότητες που έχει να αντιμετωπίσει ο ΚΟΑ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα ανοικτά κεφάλαια, το ένα αφορά το γήπεδο της Λεμεσού και το άλλο την κάρτα φιλάθλου, για τα οποία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει η υλοποίηση τους.
Γήπεδο Λεμεσού – Σε 2 χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμο
-----------
Για το γήπεδο της Λεμεσού, η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την κρατική ενίσχυση. Όπως εξήγησε, με βάση κανονισμών της ΕΕ απαγορεύεται το κράτος να ενισχύει προνομιακά κάποια σωματεία. Θα πρέπει, όπως είπε, να βρεθεί μια λύση ώστε να μην υποχρεωθούμε να αποταθούμε στην ΕΕ για να ζητήσουμε εξαίρεση. “Η κρατική ενίσχυση δεν είναι κακή από μόνη της, απλώς θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι είναι προς όφελος της πόλης και της κοινωνίας, των σωματείων και του αθλητισμού”, εξήγησε, σημειώνοντας πως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί πριν προχωρήσει η διαδικασία της προκήρυξης των προσφορών.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σχεδόν όλα έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία των προσφορών, δηλαδή έχει βρεθεί η χρηματοδότηση, έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής, και έχουν γίνει πάρα πολλά. “Ευελπιστώ ότι πριν το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τις προσφορές”, είπε.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μετά την προκήρυξη, απάντησε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ο ΚΟΑ θα είναι έτοιμος να κατακυρώσει το έργο, καθώς 2 μήνες χρειάζεται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και έναν περίπου μήνα χρειάζεται η αξιολόγηση. Στη συνέχεια σε 20 περίπου μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το γήπεδο. “Εντός δύο χρόνων από σήμερα θα μπορέσουμε να έχουμε το γήπεδο καλώς εχόντων όλων των πραγμάτων”, πρόσθεσε.
Κάρτα Φιλάθλου – Σε λίγους μήνες ξεκινά η σταδιακή υλοποίηση
---------------
Σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει κατακυρωθεί και έχει ακυρωθεί. Η Αναθεωρητική Αρχή έχει ακυρώσει την κατακύρωση του ΚΟΑ στην επιτυχούσα εταιρεία και αυτή τη στιγμή η υπόθεση ξαναγύρισε στον ΚΟΑ και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Όπως ανέφερε, εντός της εβδομάδας θα πρέπει να τελειώσει η Επιτροπή τη δέουσα έρευνα που υποχρεούται να κάνει μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής και το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα κατακύρωση.
“Απ` εκεί και πέρα, προχωράμε στην υλοποίηση του έργου”, είπε και συμπλήρωσε πως το μέτρο της κάρτας φιλάθλου δεν θα προχωρήσει πλήρως μέσα στη σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως σταδιακά θα ξεκινήσει η υλοποίηση και αρχές του νέου χρόνου θα έχουμε τις πρώτες φάσεις της εφαρμογής του θεσμού της κάρτας φιλάθλου.
Ολυμπιακοί Αγώνες – Κίνητρα για Αθλητές
-------------------
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε σχετικά με την πολύ καλή παρουσία που είχε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και την πρόταση της ΚΟΕ για καταρτισμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα εξασφαλίζει την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών που διακρίθηκαν. Αφού σημείωσε πως η παρουσία μας στους Ολυμπιακούς ήταν εξαιρετική, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που γίνεται από τους αθλητές και τους προπονητές τους αλλά και από τις ομοσπονδίες, την ΚΟΕ και την πολιτεία μέσω του ΚΟΑ.
Στη συνέχεια, είπε πως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν είναι η αγωνία των αθλητών για το μέλλον τους από τη στιγμή που θα σταματήσουν να έχουν αγωνιστική δράση. Όπως ανέφερε, υπήρχε ένα σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών, το οποίο όμως είχε σοβαρά προβλήματα.
Ο ΚΟΑ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται δύο έργα, τη βελτίωση του υφιστάμενου σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης το οποίο έχει λήξει και όσοι αθλητές βρίσκονται σε αυτό να αξιοποιηθούν, καθώς ορισμένοι κάθονται σπίτι και πληρώνονται, κάτι που είναι και άδικο προς τη Πολιτεία.
Το δεύτερο που επεξεργάζεται ο ΚΟΑ τεχνοκρατικά μετά από οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ένα νέο σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης το οποίο δεν είναι δια βίου αλλά αποτελεί ένα συνδυασμό επαγγελματικής εκπαίδευσης ενός αθλητή και βοήθειας στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας. Δηλαδή, όπως εξήγησε, με βάση το σχέδιο αυτό η Πολιτεία θα βοηθά έναν αθλητή να σπουδάζει ή να μαθαίνει μια τέχνη και στη συνέχεια θα τον χρηματοδοτεί για ένα διάστημα μέχρι να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους επαγγελματικά.
“Αυτό είναι και δίκαιο, διότι αυτά τα παιδιά είναι αφοσιωμένα 100% σε αυτό που κάνουν στον αθλητισμό, και δεν έχουν τη δυνατότητα που έχουν τα άλλα παιδιά να σπουδάσουν στην ώρα τους και να ψάξουν για δουλειά στην ώρα τους. Οπότε”, συνέχισε, “εφόσον αυτά τα παιδιά φέρνουν την επιτυχία που αντανακλά στην Πολιτεία, αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να τους το επιστρέψει υπό μορφή βοήθειας”.
Ερωτηθείς σε ποιο χρονικό ορίζοντα μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα δύο σχέδια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είμαστε έτοιμοι εντός των επόμενων δύο μηνών να πάμε στο Υπουργικό και να παρουσιάσουμε ως ΚΟΑ τους σχεδιασμούς μας έτσι ώστε ως το τέλος του έτους να κλείσουμε και αυτό το κεφάλαιο.
Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα σε παιδιά και νέους ώστε να παραμείνουν στον αθλητισμό και να μην τον εγκαταλείψουν σε μια φάση λόγω σπουδών, ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε πως η Πολιτεία έχει σχεδιασμούς για εξεύρεση, ανάπτυξη και ενίσχυση ταλέντων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για να μπορέσει ένας αθλητής να προχωρήσει χρειάζεται πείσμα και επιμονή αλλά και στήριξη από την οικογένεια.
“Αν η οικογένεια δεν υποστηρίξει την επιλογή του παιδιού να γίνει αθλητής, τότε δεν θα γίνει αθλητής και το λέω μετά βεβαιότητας”, είπε, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι γονείς να αποταθούν στον ΚΟΑ, να δουν τους σχεδιασμούς και την επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αγωνιστική δράση ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν κατά πόσον θα ωθήσουν το παιδί τους στον αθλητισμό.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σκέψη που κάνει ο ΚΟΑ για να δοθούν κίνητρα σε νεαρούς αθλητές με την παροχή υποτροφιών, ειδικά τώρα που έχουν αναπτυχθεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο. “Ο θεσμός των υποτροφιών είναι ένας τεράστιος θεσμός”, και ο ΚΟΑ επεξεργάζεται τις δυνατότητες σύναψης συμφωνιών με τα Πανεπιστήμια. “Με το να μπορέσουμε να εντάξουμε τους αθλητές μας στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι τότε εξασφαλίζουμε και καλύτερες συνθήκες άθλησης αλλά και τη σπουδή που στο τέλος της ημέρας μαζί με την ενίσχυση της Πολιτείας θα εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για τον αθλητή”, είπε.
Οικονομικά Ομοσπονδιών – Αθλητικοί χώροι
-------------
Ερωτηθείς για την κατάσταση των οικονομικών των ομοσπονδιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι περισσότερες βασίζονται στην κρατική χορηγία που δίδεται μέσω ΚΟΑ ενώ δεν υπάρχουν χορηγίες. Σημείωσε πως τα τελευταία 5 χρόνια ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ είναι μειωμένος κατά 30%, κάτι που έχει αλυσιδωτές συνέπειες. “Πρώτον, δεν γίνονται έργα υποδομής, δεν γίνεται σωστή συντήρηση των έργων υποδομής και οι αθλητικοί χώροι είναι στο έλεος του χρόνου, δεν μπορούν να υποστηριχθούν σωστά ούτε οι αθλητές, ούτε οι ομοσπονδίες, ούτε τα σωματεία”, είπε.
Ωστόσο, συνέχισε, δεν πρέπει να πούμε ότι αφού υπάρχουν όλα αυτά δεν μπορούμε να παράξουμε αθλητισμό, αλλά προσπαθούμε και προτιμούμε να περικόψουμε κονδύλια από τους χώρους παρά από τους αθλητές, ειδικά από τους αθλητές κορυφής. Εξήγησε πως για να μπορέσει να αγωνιστούν η Αρτυματά, η Ραμόνα και γενικά οι αθλητές υψηλού επιπέδου στους Ολυμπιακούς, έκαναν προετοιμασία ενάμιση μήνα στην Αφρική με τις κατάλληλες συνθήκες και αθλητικές υποδομές. Επίσης θα πρέπει να στηριχθούν οι προπονητές, οι αθλητικοί ψυχολόγοι, και μια ομάδα που στηρίζουν τους αθλητές. “Αν τα κόψουμε αυτά και δεν δημιουργούμε αθλητές πρότυπα, τότε τα γήπεδα μας θα παραμένουν να παίζουμε μόνο ποδόσφαιρο”, είπε.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ σημείωσε πως ο Οργανισμός πιέζει τις Ομοσπονδίες να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους και να μείνουν στα απολύτως αναγκαία, και αναφέρθηκε στη συνέχεια πιο εκτεταμένα στο θέμα των αθλητικών χώρων. Όπως είπε υπάρχουν 22 ιδιόκτητοι χώροι, οι οποίοι στοιχίζουν ένα τεράστιο ποσό, γύρω στα 4 εκ ευρώ το χρόνο για να μπορέσουν να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν.
“Δεν είναι δουλειά του ΚΟΑ να διαχειρίζεται αθλητικούς χώρους. Ο ΚΟΑ είναι η Πολιτεία σε καθορισμό και υποστήριξη αθλητισμού”, είπε και σημείωσε πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αναζήτησης ενδιαφέροντος από ιδιώτες, ομοσπονδίες, κοινότητες για να αναπτύξουν, να εκμεταλλευτούν αλλά και να συντηρήσουν αθλητικούς. Έθεσε ως παράδειγμα το αθλητικό κέντρο “Γλαύκος Κληρίδης” στον Αγρό το οποίο η Κοινότητα και οι ομάδες της περιοχής θα μπορούσαν να προσελκύσουν αθλητικό τουρισμό ή και να το εκμεταλλευτούν εμπορικά.
“Με αυτό το σκεπτικό απευθυνθήκαμε στις κοινότητες, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τις σχετικές και τους είπαμε τους αθλητικούς χώρους ελάτε να τους πάρετε, θα σας υποστηρίξουμε για τα πρώτα χρόνια για να μπορέσετε να τους συντηρήσετε και θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα να πάτε εσείς έξω στην κοινωνία, στους ιδιώτες, να πάρετε κονδύλια και να αυξήσετε τους `πελάτες` και τα εισοδήματα σας για να μπορέσετε να το συντηρείτε εσείς και να μπορέσει ο κρατικός προϋπολογισμός συντήρησης να ελαφρυνθεί και τα 4 εκ αν δεν αποκοπούν να χρησιμοποιηθούν σε προϋπολογισμό αθλητισμού”, είπε.
Μακάρειο Στάδιο-Λευκόθεο
------------------
Ερωτηθείς αν υπήρχε σκέψη να δοθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μακάρειο Στάδιο και το Λευκόθεο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε θετικά. “Όλοι οι αθλητικοί χώροι εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος ενδιαφερόμενος και η νομότυπη διαδικασία να δοθεί έξω προς διαχείριση”, είπε. Εξήγησε πως για το Μακάρειο υπήρχε ενδιαφέρον από την ΚΟΠ, το οποίο ναυάγησε καθώς διαφάνηκε πως το κόστος της ανακατασκευής είναι πολύ μεγαλύτερο από την κατασκευή ενός γηπέδου από την αρχή και έτσι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον.
Όσον αφορά το Λευκόθεο δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όμως υπάρχουν πληροφορίες πως κάποια σωματεία ή κάποιες ομοσπονδίες πιθανώς να το σκεφτούν και να ενδιαφερθούν. “Εκείνο το οποίο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι μέσα σε αυτή τη θητεία θα ζητηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για όλους τους αθλητικούς χώρους του ΚΟΑ ώστε να δοθούν προς τα έξω και να απαλλαγεί το κράτος από το τεράστιο κόστος συντήρησης”, είπε.
Πηγή: KYΠΕ