Εθνική αυτογνωσία, του Πάρντο η… προφητεία!

«Νομίζω ότι θα λήξει 1-1 ή 0-3. Αν το Βέλγιο δεν σκοράρει νωρίς, το πράγμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ουσιώδες να μπει καλά στο παιχνίδι». Με αυτές τις δηλώσεις του σε βελγική ιστοσελίδα λίγες ώρες πριν το χθεσινό παιχνίδι στο ΓΣΠ ο Ούρκο Πάρντο απέδειξε ότι ξέρει να «διαβάζει» μια αναμέτρηση (πολύ) καλύτερα απ’ ό,τι η εθνική μας ομάδα.
Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερο χάρισμα για να εκτιμήσει κάποιος με σχετική σιγουριά πως, αφού οι «κόκκινοι διάβολοι» βρήκαν ένα γκολ στο ΓΣΠ το περασμένο φθινόπωρο (απέναντι στην επί διετία δουλεμένη εθνική του Πάμπου Χριστοδούλου), ήταν απίθανο να μη βρουν τουλάχιστον ένα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της Κύπρου υπό τον Χριστάκη Χριστοφόρου. Από κει και πέρα, θα έπρεπε είτε να κρατήσουν το μηδέν είτε να πετύχουν κι άλλα γκολ, ώστε να πάρουν τη νίκη.
Ότι πέτυχαν και το ένα και το άλλο, αποτέλεσε μια ευγενική χορηγία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η έλλειψη αυτογνωσίας οδήγησε σε πλεόνασμα τακτικής αφέλειας. Ανήκει στην ποδοσφαιρική αλφάβητο ότι ομάδες όπως η Κύπρος απέναντι σε ομάδες όπως το Βέλγιο δεν παίζουν τα παιχνίδια, αλλά (επιχειρούν να) κλέβουν αποτελέσματα.
Αυτό είχε επιχειρηθεί στον περυσινό αγώνα στο ΓΣΠ και, αν επαναλαμβανόταν χθες, ίσως το Βέλγιο να μην είχε την τύχη με το μέρος του αυτή τη φορά. Το σκεπτικό του Πάρντο πίσω από την εκτίμησή του για ένα πιθανό 1-1. Αν όμως οι «κόκκινοι διάβολοι» σκόραραν νωρίς (όπερ και εγένετο), θα υποχρέωναν την Κύπρο να βγει από την περιοχή της και να τους δώσει τους χώρους που χρειάζονταν, προκειμένου να μετατρέψουν το παιχνίδι σε περίπατο. Το σκεπτικό του Πάρντο πίσω από την εκτίμησή του για ένα πιθανό 0-3.
Παίζοντας από το πρώτο δευτερόλεπτο ανοικτά και γρήγορα, οι διεθνείς μας άλειψαν το βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων τους, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν δεύτερο προσκλητήριο για να πάρουν με άνεση τους τρεις βαθμούς. Ακόμη κι αν η άμυνα δεν συλλαμβανόταν τρις εν υπνώσει σε ασταθείς αποκρούσεις του Παναγή, οι Βέλγοι είχαν αρκετές ευκαιρίες για να πετύχουν άλλα τόσα γκολ. Και σίγουρα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα τα πετύχαιναν, αν τα χρειάζονταν.
Η διδαχή αυτής της βαριάς ήττας είναι απλή και συνάμα πολύτιμη: η επίτευξη στόχων (και υπερβάσεων) προϋποθέτει αυτογνωσία. Όχι μόνον κόπο, αλλά (κυρίως) τρόπο. Θεμιτή και καλοδεχούμενη η καλύτερη αξιοποίηση της έδρας σε σύγκριση με τα προκριματικά του Euro2016, αλλά δεν πρόκειται να έλθει, αν δεν γνωρίζεις μέχρι πού εκτείνονται οι δυνατότητές σου και δεν καταστρώνεις κάθε φορά ένα πλάνο που να είναι άριστα προσαρμοσμένο στις αρετές και τα μειονεκτήματα του εκάστοτε αντιπάλου.
Διότι όσο δελεαστικό κι αν φαντάζει ως προοπτική, το ανοιχτό παιχνίδι πρωτοβουλίας απέναντι σε ξεκάθαρα υπέρτερες ομάδες είναι επί του παρόντος ανέφικτο για την εθνική μας. Ευτυχώς η υπενθύμιση έγινε εξ αρχής. Το κλειδί για τη συνέχεια θα είναι, αν οι διεθνείς μας θα αποδειχτούν δεκτικοί στη μάθηση.
  

Δειτε Επισης

«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»
Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα