Τελικά, έκανε λάθος ο Κάρβερ
15:09 - 19 Ιανουαρίου 2017
Σχεδόν τρεις μέρες μετά το clasico (σ.σ. τόσες χρειάστηκαν, ώσπου να καταλαγιάσει ο άχος από τις εκατέρωθεν αιχμηρές τοποθετήσεις) η συγκυρία προσφέρεται για επικέντρωση στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι και μια ψύχραιμη τακτική ανάλυση, ιδίως από πλευράς (της ηττημένης) Ομόνοιας.
Η διαχείριση του Τζον Κάρβερ τόσο πριν όσο και στη διάρκεια του ντέρμπι βρέθηκε στο στόχαστρο. Ο Άγγλος, ο οποίος -σε σύγκριση με το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΛ στο «Τσίρειο»- επανέφερε στο αρχικό σχήμα τους Παναγή και Κατελάρη, δέχθηκε κριτική για το ότι έκρινε ανέτοιμο τον Βύντρα για 90 λεπτά, αλλά τον εμπιστεύτηκε για 70’ μετά την αποβολή του Καρλίτος.
Η εμφάνιση του Ελλαδίτη στόπερ, ωστόσο, μάλλον δικαίωσε την αρχική εκτίμηση του προπονητή του, αφού η απόδοσή του απείχε από τα στάνταρντ που τον είχαν καθιερώσει ως στυλοβάτη της οπισθοφυλακής. Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα: μήπως ο 35χρονος δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή;
Οι λοιπές εναλλακτικές για την αναπλήρωση του Καρλίτος στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Νασιμέντο (φυσική του θέση), Παντελιάδης και Φλορέσκου (αμφότεροι κατά συνθήκη στόπερ). Πόσοι φίλοι της Ομόνοιας θα προέκριναν κάποιον εκ των τριών έναντι του (έστω ανέτοιμου) Βύντρα; Προφανώς ελάχιστοι.
Αυτό οδηγεί στο επόμενο ερώτημα: μήπως δεν έπρεπε να περάσει στο παιχνίδι ο Ελλαδίτης; Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε:
α) να συνεχίσει η Ομόνοια με άμυνα τριών (3-4-2), αλλά χωρίς ακραία μπακ και εξτρέμ να είναι παντελώς ανοχύρωτη πάνω στις πλάγιες γραμμές ή να παίξει 3-5-1 με τους Κλέιτον (δεξιά) και Χριστοφή (αριστερά) ως φουλ μπακ, ήτοι ένα παντελώς άγνωστο σύστημα με θέσεις-κλειδιά στελεχωμένες από μη κατάλληλους παίκτες
β) να οπισθοχωρήσει στο κέντρο άμυνας κάποιος εκ των μέσων, πιθανότατα ο Κατελάρης (ή δευτερευόντως ο Τουρέ). Αυτό θα διασάλευε την ισορροπία και τη λειτουργικότητα της μεσαίας γραμμής, αφού ο ρόμβος θα μετατρεπόταν σε ευθεία γραμμή με εξτρέμ τους Χριστοφή και Κλέιτον, ένα σύστημα που αποδεδειγμένα δεν έχει δουλέψει για το «τριφύλλι».
Τούτων δοθέντων καταλήγουμε στο τελευταίο ερώτημα: μήπως ο Βύντρα έπρεπε να περάσει στο παιχνίδι, αλλά όχι στη θέση του Τουρέ;
Πολλοί διατείνονται πως η ενδεδειγμένη επιλογή ήταν η απόσυρση ενός εκ των δύο επιθετικών (Ντάρμπισαϊαρ, Χριστοφή) ή του Κλέιτον. Για κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει αντεπιχείρημα: άνευ Χριστοφή η ομάδα θα στερείτο κάθε ταχύτητας για να χτυπήσει στην αντεπίθεση τον αντίπαλο, δίχως Ντάρμπισαϊαρ θα αγωνιζόταν χωρίς τον πρώτο σκόρερ της, έναν παίκτη ικανό στο ψηλό παιχνίδι και έναν επιθετικό που συνεισφέρει και αμυντικά, ενώ απόντος του Κλέιτον δεν θα υπήρχε συνεκτικός κρίκος μεταξύ μεσοαμυντικής και επιθετικής γραμμής.
Η αντικατάσταση του (αρχηγού) Μαργκάσα θα στερούσε από την ομάδα προσωπικότητα, εμπειρία και γνώση των ιδιαιτεροτήτων αυτών των αναμετρήσεων, η αντίστοιχη του (παίκτη-αποκάλυψη της ομάδας στη σεζόν) Κατελάρη θα είχε τουλάχιστον τον ίδιο αντίκτυπο με την αφαίρεση του Τουρέ και θα υποχρέωνε την ομάδα να παίξει με υπηρεσιακό εξτρέμ τον Κλέιτον, όπως άλλωστε και η αντικατάσταση του Σοϊλέδη (με οπισθοχώρηση του Μαργκάσα σε ρόλο αριστερού μπακ).
Ο γρίφος συνεπώς ήταν για δυνατούς λύτες. Δεν θα μάθουμε, αν η διατήρηση της τετράδας στην άμυνα (με είσοδο Βύντρα) και η διατήρηση του ρόμβου (με αντικατάσταση ενός εκ των δύο επιθετικών) ήταν η ενδεδειγμένη απάντηση.
Από τη στιγμή όμως που ο Κάρβερ δεν ήθελε να συνεχίσει το ντέρμπι με άμυνα τριών και να αντικαταστήσει έναν εκ των δύο επιθετικών, το πιο λειτουργικό σύστημα (δεδομένης της κατάργησης του ρόμβου στο κέντρο) θα ήταν αυτό με δύο αυθεντικούς εξτρέμ, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη από τα πλάγια.
Με άλλα λόγια, ταυτόχρονα με τον Βύντρα θα έπρεπε να περάσει στο παιχνίδι και ο Αγκάγεφ (στη θέση του Κλέιτον) και η Ομόνοια να παίξει 4-4-1 με παίκτες στις φυσικές τους θέσεις και επαρκή ταχύτητα μεσοεπιθετικά, ώστε να μπορεί να ψάξει το γκολ και στην κόντρα (όχι μόνο από στημένες μπάλες).
Ωστόσο ούτε γι’ αυτό μπορεί να αποδοθεί ψόγος στον Κάρβερ, διότι ο Άγγλος θα μπορούσε να αντιτείνει: «πόσους προπονητές γνωρίζετε, οι οποίοι έπειτα από αποβολή εις βάρος της ομάδας τους προχωρούν σε διπλή αλλαγή από το 20’ περιορίζοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια αντίδρασης και επιρροής τους στο υπόλοιπο του παιχνιδιού;»