Πώς το είπε ο Ιβάν

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ξεκίνησε και επίσημα την 1η Ιανουαρίου και οι ομάδες έπεσαν με τα… μούτρα στο «παζάρι» για ενίσχυση.
 
Ως είθισται οι οπαδοί των ομάδων αναμένουν και πάλι τους «Μεσσίες» που θ’ αλλάξουν επίπεδο την αγαπημένη τους ομάδα και τα φαξ με τους προτεινόμενους μεταγραφικούς στόχους πήραν «φωτιά».
 
Η κάθε ομάδα αξιολόγησε που χρειάζεται ενίσχυση και αναλόγως του διαθέσιμου μπάτζετ κοιτάζει στην αγορά. Η ικανοποίηση της… λαϊκής απαίτησης με την απόκτηση τεσσάρων ποδοσφαιριστών (όσους δηλαδή επιτρέπει ο κανονισμός για τη χειμερινή περίοδο) είναι η πιο απλή και εύκολη λύση.
 
Το δύσκολο- και στην προκειμένη το ζητούμενο- είναι οι προσθήκες που θα γίνουν να ανεβάσουν επίπεδο την κάθε ομάδα. Με βάση την έρευνα του «CIES Football Observatory», η Κύπρος είναι στην τελευταία θέση στην σταθερότητα των ρόστερ των ομάδων.
 
Ο μέσος όρος παραμονής των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο κυπριακό πρωτάθλημα από την 01/07/2016 μέχρι τις 19/12/2016 είναι 1,79 χρόνια. Οι πλείστοι ποδοσφαιριστές δεν φοράνε σε δύο σεζόν τη φανέλα της ίδιας ομάδας.
 
Τραγικό στατιστικό για τις κυπριακές ομάδες που αποδεικνύει πως είτε δεν επιλέγουν σωστά ποδοσφαιριστές, είτε δεν έχουν την απαιτούμενη υπομονή.
 
Η εμμονή που έχουμε στην Κύπρο (παράγοντες, δημοσιογράφοι, κόσμος) για τις μεταγραφές ξεπερνά τα όρια της λογικής. Τρανό παράδειγμα η κριτική που δέχθηκε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τον Ιανουάριο του 2012. Ενώ ο ΑΠΟΕΛ είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, κάποιοι τον «έκραζαν» γιατί δεν πήρε επιθετικό.
 
Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ήταν επιλεκτικός μέχρι... αηδίας στις μεταγραφικές περιόδους και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωνε ποδοσφαιριστή στην τελευταία μέρα των μεταγραφών. Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για την κριτική που δέχεται από τον κόσμο για την εμμονή του αυτή αφουγκραζόμενος τα όσα λέγονταν απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλω οι παίκτες μου να είναι τελειωμένοι του πανεπιστημίου και να είναι της εκκλησίας».
 
Η αλήθεια είναι πως τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών με πολύ καλό βιογραφικό που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην Κύπρο είναι πάρα πολλά και οι παράγοντες που κρίνουν αν μια μεταγραφή θα εξελιχτεί σε επιτυχία είναι πολλοί.
 
Επομένως αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι ομάδες, ιδίως στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, είναι αν ο επιθετικός που θα πάρει ο ΑΠΟΕΛ θα σκοράρει περισσότερα γκολ από τον Ντε Καμάργκο. Αν ο Μάριο Σέρτζιο θα προσφέρει περισσότερα από τον Νούνο Λόπες στον Απόλλωνα. Αν ο αμυντικός που θα πάρει η Ομόνοια δεν θα είναι νέος Νασιμέντο ή αν ο Πάμπος Χριστοδούλου λύσει το επιθετικό πρόβλημα της ΑΕΛ.
 
Αν όχι, απλά θα σπαταλήσουν μερικές χιλιάδες ευρώ και θα χαλάσουν την ομοιογένεια της ομάδας τους, την οποία χρειάστηκαν 2-3 μήνες ν’ αποκτήσουν καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι- όπως και κάθε καλοκαίρι- δεν ενισχύθηκαν απλά, αλλά άλλαξαν το μισό ρόστερ.
 

Δειτε Επισης

Η Ομόνοια πέρασε «τυφώνας» από τη Λεμεσό, σκορπίζοντας την ΑΕΛ με 0-4
Επιστροφή στις νίκες με «τεσσάρα» και σούπερ Δώνη
Επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ που επικράτησε με 2-0 της Νέας Σαλαμίνας, με γκολάρα Φαράζ
Οι ενδεκάδες Χιμένεθ και Πετράκη στο στάδιο ΓΣΠ
Πρωτάθλημα Γυναικών: Με πεντάρα και αγκαλιά με τον τίτλο οι Apollon Ladies
Απίστευτη καταγγελία από τον φροντιστή της Ένωσης-«Έδειξε κόκκινη επειδή την έβγαλε από την τσέπη του»
ΑΠΟΕΛ: Αγώνας επιβίωσης κόντρα στην Ομόνοια 29ης Μαΐου
ΑΕΛ: Μετά από ένα μήνα και κάτι για την έκτη νίκη
Cyprus League: Τα «φώτα» στο «Αλφαμέγα», μόνο νίκη θέλουν ΑΕΚ Λάρνακας και ΑΠΟΕΛ
Έπιασε κορυφή ο Άρης, σπουδαίο διπλό για τον Απόλλωνα-Τα επόμενα παιχνίδια