Τα χειμερινά σπορ στην Κύπρο
14:44 - 27 Ιανουαρίου 2017
Με το χιόνι να έχει στρώσει στο Τρόοδος και τις θερμοκρασίες να βρίσκονται κάτω από τον κυπριακό μέσο όρο του Γενάρη, οι πλείστοι ντόπιοι αρκούνται στο να… ανεβούν στο βουνό, για να δουν το χιόνι. Λιγοστοί, αλλά παθιασμένοι με το αντικείμενό τους είναι αυτοί που, βλέποντας το χιόνι στο Τρόοδος, σκέφτονται τα χειμερινά σπορ!
Ιδιαίτερα δημοφιλή στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στην Κύπρο τα χειμερινά σπορ δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλο αριθμό αθλουμένων , κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών στο νησί μας. «Δυστυχώς, είναι περιορισμένο το χιόνι στην Κύπρο. Πέρσι (σ.σ. το 2015) είχε χιόνι στο Τρόοδος μόλις για 10-12 μέρες», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου (ΟΧΚ) κ. Ντίνος Λευκαρίτης.
Στην Κύπρο δύο είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες που καλλιεργούν χειμερινά αθλήματα. Η Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου (ΟΧΚ), που στο νησί μας καλλιεργεί τα αθλήματα του σκι και της χιονοσανίδας, και η Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών, που στη χώρα μας ασχολείται με το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά σπορ και συνολικά δεκαπέντε αγωνίσματα. Όμως, τα πλείστα από αυτά (π.χ. χόκεϊ επί πάγου, πατινάζ ταχύτητας, κέρλινγκ, έλκηθρο κ.λπ.) δεν μπορεί να καλλιεργηθούν στην Κύπρο λόγω έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων.
Η ύπαρξη χιονιού στο Τρόοδος για μερικές εβδομάδες κάθε χρόνο, σε συνάρτηση με τα συχνά ταξίδια σε γειτονικές χώρες όπου υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες, επιτρέπει την καλλιέργια του σκι και της χιονοσανίδας στην Κύπρο, ενώ η παρουσία παγοδρομίου -έστω και μικρού μεγέθους- στο Mall της Λεμεσού δίνει την ευκαιρία για ενασχόληση με το καλλιτεχνικό πατινάζ στο νησί μας.
Τέσσερις πίστες στο Τρόοδος
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου κ. Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε στον αριθμό των αθλητών και τα σπορ με τα οποία ασχολούνται: «Τα πιο κοινά αγωνίσματά μας στην Κύπρο είναι το σκι και η χιονοσανίδα, με την ομοσπονδία μας να συμμετέχει κυρίως στο αλπικό σκι, σε σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ. Μερικές δεκάδες άτομα ασχολούνται σοβαρά με το σπορ και συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό. Ομάδες αθλητών μας πηγαίνουν συχνά σε ταξίδια σε Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία και Λίβανο».
Όσον αφορά τη διεθνή αγωνιστική συμμετοχή στο σκι, η Κύπρος θα συμμετάσχει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων 2017 στο Ερζουρούμ της Τουρκίας (11-18/02), ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 στο Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας ο κ. Λευκαρίτης τονίζει πως «αν πάμε με έναν αθλητή και μια αθλήτρια, θα είναι μεγάλη επιτυχία!». Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς (με ομάδα 1-5 αθλητών) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς -αποκλειστικά στο σκι- από το Λέικ Πλάσιντ 1980 μέχρι και το Σότσι 2014.
Στο Τρόοδος υπάρχουν τέσσερις χιονοδρομικές πίστες, τα Sun Valley 1 και 2, η Ήρα και το North Face. Οι εγκαταστάσεις στο βουνό έχουν ανανεωθεί πρόσφατα και περιλαμβάνουν καφετέρια και κατάστημα σκι. Εκατοντάδες είναι τα άτομα που τα χρησιμοποιούν, αφού τη χειμερινή περίοδο αρκετοί είναι οι ερασιτέχνες που επιλέγουν να ανέβουν στο Τρόοδος και να διασκεδάσουν με σκι. Οι αρχάριοι έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν εξοπλισμό και να κάνουν και μαθήματα με προπονητές. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου στο www.cyprusski.com.
Παγοδρομίες στη Λεμεσό
Φεύγοντας από το Τρόοδος, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα της Λεμεσού, στο Mall στο Ζακάκι, βρίσκεται το μοναδικό παγοδρόμιο στην Κύπρο. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται καθημερινά από το κοινό, που μπορεί να νοικιάσει εξοπλισμό επί τόπου. Αποτελεί και τη βάση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, η οποία καλλιεργεί αποκλειστικά το καλλιτεχνικό πατινάζ, με περίπου 30 αθλητές (η συντριπτική πλειοψηφία κορίτσια, αρκετές από τη ρωσική παροικία στη Λεμεσό) να λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις και στους αγώνες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, ο βετεράνος δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, μίλησε για την ιστορία του αθλήματος στην Κύπρο: «Τη δεκαετία του ’90 ένα παγοδρόμιο στη Μακεδονίτισσα μας επέτρεψε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο άθλημα, όμως ο χώρος έκλεισε. Έτσι, μπήκε στο περιθώριο και το σπορ. Με τη δημιουργία της μικρής πίστας στο Mall στη Λεμεσό το άθλημα πήρε ξανά ζωή. Το 2010 επαναλειτούργησε η ομοσπονδία, που διαθέτει τέσσερα σωματεία. Το 2014 γίναμε πλήρες μέλος της ISU (Διεθνής Ομοσπονδία Παγοδρομιών)».
Η Κύπρος έλαβε μέρος με νεαρές αθλήτριες σε διεθνή Grand Prix της ISU, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια η παγκόσμια ομοσπονδία να χορηγεί την κυπριακή ομοσπονδία με ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσό. Σε συνάρτηση με τη βοήθεια από το κράτος και την ΚΟΕ, η Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί ιδιαίτερα. «Από τη στιγμή που έχουμε μόλις τριάντα αθλητές περίπου, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε τα κονδύλια στοχευμένα για προπονητικά καμπ στο εξωτερικό και για πρόσληψη προπονητών, που στη συνέχεια μας φέρνουν σημαντική πρόοδο. Και το επιστέγασμα θα είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε διεθνή Ολυμπιακή διοργάνωση, στο Ερζουρούμ τον Φεβρουάριο, όπου θα πάμε με μια αθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ», λέει ο κ. Γεωργιάδης.
Όσον αφορά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για παγοδρομίες, ο κ. Ανδρέας Γεωργιάδης τονίζει τα εξής: «Το Mall μάς είναι αρκετό. Εκεί προπονούμαστε και κάνουμε τους παγκύπριους αγώνες. Οι καλύτεροί μας αθλητές συμμετέχουν σε καμπ στο εξωτερικό». Όσο για το μέλλον, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας λέει για τις εγκαταστάσεις πως «ένα Ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο μπορεί να κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ, για να κτιστεί. Αλλά, για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης επένδυσης, κάτι που θα ήταν ευχή μας να συνέβαινε». Όσο για τις διεθνείς συμμετοχές, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε το συντομότερο δυνατό σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να έρθει και η μεγάλη στιγμή να λάβουμε μέρος σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».