Μικρέ ξερόλα, γνωρίζεις έναν αθλητή που λέγεται Φέντερερ

Σε μια κοινωνία που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων παιδιών αισθάνονται ότι τα ξέρουν όλα, ο Ρότζερ Φέντερερ έδωσε σε όλους μας (και κυρίως στους νέους) ένα αληθινό μάθημα ζωής. 
 
Τα νέα παιδιά νιώθουν ότι τα ξέρουν όλα, πριν καλά – καλά σκάσουν από το αβγό τους. Θέλετε γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας τους έχει δώσει απεριόριστη πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας; Θέλετε γιατί η γιγάντωση του διαδικτύου τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η απόκτηση γνώσης και εμπειριών είναι πλέον δευτερευούσης σημασίας; Δεν ξέρω…
 
Η φράση, πάντως «ρε συ, άκουσε λίγο αυτά που έχει να σου πει ένας μεγαλύτερος», είναι ίσως η πιο δύσκολη για να αφομοιωθεί στο μυαλό ενός νέου παιδιού.
Το φαινόμενο της… ξερολίασης (που, ούτως ή άλλως μας χαρακτηρίζει διαχρονικά ως λαό) είναι πλέον πιο έντονο από ποτέ στα νέα παιδιά. Και το γεγονός αυτό είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι για να τους ανοίξουμε τα μάτια και να τους κάνουμε να αντιληφθούν ότι μια αναζήτηση στη Google δεν αποτελεί απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης; Να προσπαθούμε να τους πείσουμε για τη λανθασμένη οπτική τους, μέσα από παραδείγματα της ζωής. Και κυρίως μέσα από βιώματα ανθρώπων που θεωρούν ινδάλματά τους.
 
Μακάρι το τένις να ήταν πιο διαδεδομένο στη χώρα μας. Μακάρι ο Ρότζερ Φέντερερ να είχε στα νέα παιδιά την επιρροή που έχει ο Μέσι, ο Ρονάλντο ή ο Λεμπρόν. Γιατί η δική του ιστορία, αποτελεί το πλέον τεκμηριωμένο παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μεγαλύτερος για να πείσει έναν μικρότερο ότι «κανείς δεν τα ξέρει όλα».
 
Στα δικά μου μάτια, ο Ελβετός ανήκει στην κατηγορία των λιγοστών αθλητών που μπορούν να σταθούν ισάξιοι δίπλα στον μοναδικό Μάικλ Τζόρνταν και να διεκδικήσουν τον τίτλο του «τελειότερου αθλητή που εμφανίστηκε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη».
 
Η κατάκτηση του Australian Open συνιστά ένα μυθικό αθλητικό επίτευγμα για τον 35χρονο, πλέον, Φέντερερ, αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό:
 
Αποτελεί ένα μάθημα ζωής για όλα τα νέα παιδιά που αισθάνονται ότι τα ξέρουν όλα.
 
Για να φτάσει ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών να κατακτήσει ξανά ένα τουρνουά Grand Slam, χρειάστηκε να κλείσει τα αφτιά του στις σειρήνες που τον υμνούσαν λέγοντάς του πως είναι ο μεγαλύτερος όλων και να αναζητήσει τρόπους να γίνει ακόμη καλύτερος. Χρειάστηκε να αλλάξει ακόμη και το στιλ παιχνιδιού του, την τακτική του, τα χτυπήματά του, χρειάστηκε να αναζητήσει τρόπους να βελτιώσει ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες αδυναμίες του που δεν ήταν
ορατές στα μάτια ενός κοινού θνητού.
 
Αυτός ο άνθρωπος που πρεσβεύει την αθλητική τελειότητα, αναζήτησε στα 35 του χρόνια τρόπους να γίνει ακόμη καλύτερος. Κι εσύ νεαρέ ξερόλα μου, υποστηρίζεις ότι τα ξέρεις όλα;
 
Άκου, λοιπόν, μια συμβουλή από έναν μεγαλύτερο. Στη ζωή η φράση «τα ξέρω όλα» δεν υφίσταται. Η γνώση δεν έχει όρια, δεν έχει περιορισμούς. Μάθε, λοιπόν, να ακούς, προσπάθησε καθημερινά να βελτιώνεσαι και πάψε πια να πιστεύεις ότι η απόκτηση γνώσης περιορίζεται στην πληκτρολόγηση μιας λέξης στη μηχανή αναζήτησης της Google. Ακολούθα το παράδειγμα του Ρότζερ Φέντερερ και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα κατακτήσεις τη δική σου κορυφή. Για να τα καταφέρεις, όμως, πρέπει να διαγράψεις από το… σκληρό δίσκο του εγκεφάλου σου τη φράση «τα ξέρω όλα». Γιατί ακόμη δεν ξέρεις τίποτα.
 
Εδώ δεν τα ήξερε ολόκληρος Φέντερερ! 
 

Δειτε Επισης

«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ
Αντίδραση Τόρε στο πανό που άνοιξαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία
Ποιος είναι ο Νεμάνια Μάιντοβ που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του-«Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς μου» έγραψε μετά την ποινή
Συνεχίζει και στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Παύλος Κοντίδης
Σίμανιτς: Ο Σέρβος βρήκε ομάδα έναν χρόνο μετά την απώλεια του νεφρού του