Η ντρίμπλα του Κρίστιανσεν και το αυτογκόλ του Ιδιακέθ

Την περασμένη Κυριακή, οι τοποθετήσεις των Τόμας Κρίστιανσεν και Ιμανόλ Ιδιακέθ είχαν (εύλογα κι αναμενόμενα) αναφορές στο επικείμενο ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Μάλλον απροσδόκητα, όμως, είχαν ακόμη μια κοινή παράμετρο: τη σύγκριση με το παρελθόν -και κατ’ ακρίβεια με τους προκατόχους τους.
Ο μεν Δανός ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το νικηφόρο σερί της ομάδας του μέσα στον Ιανουάριο, ένα μήνα παραδοσιακά δύσκολο και ζόρικο για τους «γαλαζοκίτρινους». Είτε λόγω εμπειρίας (στην αποφυγή της κακοτοπιάς), είτε λόγω ευφυΐας, είτε ακόμη και λόγω άνεσης (ελέω των καλύτερων αποτελεσμάτων) ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ απέφυγε την οποιαδήποτε σύγκριση σχολιάζοντας απλώς ότι δουλειά του είναι να προετοιμάζει κάθε φορά την ομάδα του όσο καλύτερα γίνεται. Ντρίμπλα ολκής. Δεν έδειξε έπαρση τώρα που έχει καλύτερα αποτελέσματα από τους προκατόχους του σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο της περιόδου, δεν θα έχει τον πονοκέφαλο της διαρκούς σύγκρισης με αυτούς, αν και όταν γυρίσει ο τροχός.
Ο Βάσκος, από την άλλη, καταφανώς σε άμυνα μετά το στραβοπάτημα ολκής απέναντι στην ΑΕΖ έβαλε μόνος του τον εαυτό του σε αυτήν την επικίνδυνη (για κάθε προπονητή) ατραπό. Δίχως να ερωτηθεί συγκεκριμένα, ξεκίνησε την απάντησή του -κι ακολούθως επανέλαβε δις στη διάρκειά της- πως πριν το κυριακάτικο παιχνίδι η ομάδα του είχε ακριβώς τους ίδιους βαθμούς με την περασμένη περίοδο.
Υπό πίεση ο Ιδιακέθ φανέρωσε πώς σκέπτεται και λειτουργεί. Ή πώς έχει φτάσει να σκέπτεται και να λειτουργεί. Η, ακόμη-ακόμη, πώς έχει υποχρεωθεί να σκέπτεται και να λειτουργεί: με τη λογική της απόδειξης πως είναι καλύτερος του προκατόχου του -τουλάχιστον σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Το προφανές πρόβλημα είναι πως τώρα που υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα, η πίεση αυξάνεται.
Το (ίσως όχι τόσο ευδιάκριτο, αλλά σίγουρα) πιο σημαντικό ζήτημα είναι η λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων. Ο μηχανισμός ΑΕΚ (από τον Καραπατάκη και τον Ρόκα ως τον Ιδιακέθ και τους παίκτες) δεν θα αξιολογηθούν με βάση το αν και πόσους περισσότερους βαθμούς θα συλλέξουν σε σύγκριση με πέρυσι. Θα κριθούν για το αν θα εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί, διεκδικητικοί κι αποτελεσματικοί απ’ ό,τι την περασμένη περίοδο.
Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κοινή συνείδηση και κοινός προσανατολισμός, τόσο το καλύτερο -και για τον Ιδιακέθ και για την ομάδα του. Αν δεν ασπάζονται αυτήν την αντίληψη, ας ρωτήσουν τους φίλους της ΑΕΚ τι τους πληγώνει περισσότερο: το -2 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι ή η ολοένα και εξαπλωνόμενη αίσθηση πως αυτή τη σεζόν ακόμη και η δεύτερη θέση είναι εξαιρετικά επισφαλής;
  

Δειτε Επισης

Πώς βλέπουν τον τελικό κυπέλλου Αναστασίου και Καρσέδο
Έτσι προσεγγίζουν οι αρχηγοί Ομόνοιας και Πάφου τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Παραμένει στον Απόλλωνα ο Πέδρο Μάρκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό κυπέλλου-Οι τοποθετήσεις Παπασταύρου και Ντουμπόφ
«Λέγονται και γράφονται πολλά για Κβιλιτάια, αλίμονο να δίναμε για έναν παίκτη 750,000 το χρόνο»
Απαντά στις αντιδράσεις για τα βραβεία ο ΠΑΣΠ-«Δεν είναι ο Σπύρος Νεοφυτίδης που επιλέγει τους κορυφαίους»
Αξιολογεί Ράφα Λόπες για την επιθετική του γραμμή ο ΑΠΟΕΛ
Ανακοίνωσε τον νέο της προπονητή η ΑΕΚ
«Είδα τον Μιλίτσεβιτς να κλαίει και σαν άνθρωπος του έδωσα το χέρι μου, θα το ξανά έκανα 100 φορές»
Διαφωνεί με την κορυφαία ενδεκάδα ο Μπεν-«Πώς γίνεται να μην επελέγησαν Μαρκίνιος, Μπέλετς και Εντονγκαλά;»