«Επίθεση» ΑΠΟΕΛ σε πολιτικούς ανεξαρτήτως κόμματος
18:20 - 13 Δεκεμβρίου 2017
Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΑΠΟΕΛ το διοικητικό συμβούλιο του οποίου εξέτασε σε συνεδρία τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ντέρμπι του Τσιρείου. Η ηγεσία των "γαλαζοκιτρίνων" εξαπολύει πυρά στους πολιτικούς ανεξαρτήτως κόμματος και δηλώνει πως αδυνατεί να κάνει κάτι άλλο για πάταξη της βίας.
- Γερμανικό σενάριο για ΑΠΟΕΛ και Ντόνις Άβντιγιαϊ
- «Ο κ. Δώνης δεν έπρεπε να αναφέρει το συμβάν με τους σεκιουριτάδες, συγκρατήθηκα…»
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ συνεδρίασε σήμερα και εξέτασε, τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στο Τσίρειο Στάδιο, την περασμένη Δευτέρα αλλά ταυτόχρονα και γενικότερα το θέμα της βίας στα γήπεδα.
Αναλώθηκε αρκετή ώρα στην προσπάθεια εξεύρεσης μέτρων αντιμετώπισης αλλά και εισηγήσεων για το τι μπορούμε εμείς ως ποδοσφαιρική οντότητα να πράξουμε ενώ ζητήθηκε και η γνώμη ειδικών και νομικών συμβούλων.
Το γενικό συμπέρασμα είναι το εξής.
1) Ο ΑΠΟΕΛ ήταν η πρώτη ομάδα που δημιούργησε το σύστημα APOEL FC Loyalty, το οποίο μετά τα συμβάντα στην Τρίπολη καθόρισε και ως ένα τρόπο διαδικασίας ταυτοποίησης. Αυτή η ενέργεια πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως παράνομη μέσω της συγκεκριμένης δημόσιας αναφοράς της στις 23/10/2017 «…σε καμία περίπτωση νομιμοποιείται Σωματείο να εξαναγκάζει οπαδούς αντίπαλης ομάδας, όπως παρέχουν, με τη «συγκατάθεσή» τους, στοιχεία τους, για αγορά εισιτηρίου. Τo ίδιο μπορεί να ισχύει ακόμη και για τους οπαδούς του ίδιου του Σωματείου, που δεν επιθυμούν, λ.χ. να εγγραφούν υποχρεωτικά στο Μητρώο Οπαδών του και/ ή να αποκτήσουν loyalty card, για να αγοράσουν εισιτήριο της Ομάδας τους.»
2) Αυτό ήταν το μόνο μέτρο με το οποίο ένα σωματείο/ποδοσφαιρική εταιρεία μπορούσε να ελέγξει την παρουσία ατόμων πάνω στις κερκίδες των οποίων έχει την υπευθυνότητα. Με βάση λοιπόν τον Νόμο και τις γνωματεύσεις των ειδικών, η ίδια η Πολιτεία και οι Νομοθέτες δεν επιτρέπουν την δημιουργία Μητρώου οπαδών από μέρους μας.
3) Έχουμε ακούσει τις τελευταίες 36 ώρες όλους τους φορείς να τοποθετούνται επί των επεισοδίων. Δεν έχουμε ακούσει όμως ούτε και ένα φορέα να εισηγείται την άμεση εφαρμογή οποιοδήποτε μέτρου έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν, τα ίδια φαινόμενα που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο.
4) Δεν έχουμε ακούσει κανένα υπεύθυνο Ασφάλειας ή Αστυνόμευσης να έχει την ευθιξία να πει έκανα λάθος, την ίδια ώρα που «παρελαύνουν» στα ΜΜΕ, video με οπαδούς στην Ανατολική να τραβούν με σχοινιά, σακίδια προφανώς γεμάτα με κροτίδες και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Δεν ήταν αυτές οι εικόνες που εσείς βλέπατε ζωντανά να συμβαίνουν, σημαντικές για να υπάρξει άμεση παρέμβαση;
5) Πριν μόλις μια βδομάδα είχαμε 6,500 οπαδούς μας στο Wembley, μεταξύ των οποίων και οργανωμένους και δεν είχε ανοίξει μύτη ενώ στην παρουσία μόλις 1200 οπαδών μας στο Τσίρειο Στάδιο έγιναν τα αίσχιστα.
6) Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολιτικούς ανεξαρτήτως κομμάτων. Με ποια ιδιότητα κύριοι και με ποια τεχνογνωσία τοποθετείστε εδώ και 36 ώρες περί θεμάτων βίας στα γήπεδα όταν δεν έχετε αναλώσει έστω και 5 λεπτά στο να κάμετε την δουλειά σας ως πολιτικοί και νομοθέτες, προσφέροντας «εργαλεία» στους αρμόδιους για να αντιμετωπίσουν την βία στα γήπεδα; Η απάντηση σας θα είναι για πολλοστή φορά ότι «κάπου κολλάει, το θέμα;».
Η υποκρισία και ο λαϊκισμός στην Κύπρο, έχουν φθάσει στο φόρτε τους. Όλοι δηλώνουν ειδικοί αλλά κανένας δεν έχει αφιερώσει πραγματικό χρόνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η βία διώχνει κατά χιλιάδες, τον κόσμο από τα γήπεδα και όλοι κάθονται και απλά παρακολουθούν χωρίς βούληση ή πραγματική θέληση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Στάδια με δεκάδες “blind points” όπου ο κάθε επιτήδειος περνά μέσα σε ένα γήπεδο πολεμοφόδια και οι υπεύθυνοι ασφαλείας και αστυνόμευσης βλέπουν αμέτοχοι.
Η απάντηση προς όλους όσους περιμένουν από τον ΑΠΟΕΛ, να πάρει αποφάσεις και να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα πέρα από όλα όσα προσπάθησε να κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η εξής. ΚΥΡΙΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
Κοιτάξτε τα παραδείγματα άλλων χωρών. Κανένα σωματείο, καμία ποδοσφαιρική ομάδα, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα από μόνη της. Μόνο όταν η Πολιτεία, η οποία κρατά και το μαχαίρι και το κρέας, αποφάσισε, κατάφερε να βρει λύσεις.
Στην Αγγλία που όλοι επικαλούμαστε ως παράδειγμα, το πρόβλημα του χουλιγκανισμού αντιμετωπίστηκε από την Manchester United ή από την Liverpool; Όχι κύριοι. Αντιμετωπίστηκε από την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία. Μέσα από αυστηρούς νόμους και τιμωρίες. Εδώ το μόνο που κάνουμε είναι να παίζουμε πινγκ πονγκ ευθυνών και να ευχαριστούμε τον Θεό για το πόσο τυχεροί είμαστε που δεν έχουμε νεκρό. Μέχρι τα επόμενα επεισόδια.