Λευκαρίτης: «Ο επόμενος πρόεδρος της ΚΟΠ πρέπει να είναι...»

Συνέντευξη στην εφημερίδα SportDay παραχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της UEFA και δια βίου επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, Μάριος Λευκαρίτης. 

Μιλώντας στον Στέλιο Παπαμωυσέως ο κ. Λευκαρίτης υπέδειξε τους αυτουργούς των επεισοδίων στην Κύπρο και τόνισε πως ο επόμενος πρόεδρος της ΚΟΠ θα πρέπει να μην προέρχεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Αναλυτικά η συνέντευξη 

Έχει αποσυρθεί οικειοθελώς λόγω  ηλικίας  από τις θέσεις που κατείχε σε Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, είναι δια βίου επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, έχει εμπλοκή από το 1971 στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και φτάνοντας σε μια πολύ τιμητική θέση για τον ίδιο και την Κύπρο, θυμάται, τοποθετείται αλλά και εισηγείται για θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και που διαχρονικά ήταν και στην δική του ατζέντα ή και των σωμάτων που εκπροσωπούσε.

Ο λόγος για τον Μάριο Λευκαρίτη, ο οποίος ανέβηκε όλες τις βαθμίδες στα διοικητικά εδώ και στην Ευρώπη ξεκινώντας από το 1971 στον Απόλλωνα αλλά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για αυτόν το 1983 όταν με πρόεδρο τον Αντώνη Χατζηπαύλου, ορίστηκε εκπρόσωπος των «κυανολεύκων» στην ΚΟΠ, δυο χρόνια αργότερα εισήλθε στην εκτελεστική επιτροπή  μέχρι και το 1991 ήταν Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και από το 1991 και για μια γεμάτη δεκαετία διετέλεσε Πρόεδρός της.

Από το 1996 άρχισε και η εμπλοκή του στα  Διοικητικά της ΟΥΕΦΑ και από το 2007 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ.

Πρόεδρε. τι θέματα προέκυψαν και ποια ξεχωρίζεις από την παρουσία σου στην προεδρία της ΚΟΠ και κυρίως πως επιλυθήκαν;

«Θεωρώ ότι τρία ήταν τα πιο σημαντικά και μάλιστα πάνω κάτω στην ίδια ποδοσφαιρική η ημερολογιακή χρονιά. Το πρώτο είχε να κάνει με την ένταξη της διαιτησίας στην ΚΟΠ αφού η τότε τεχνική επιτροπή πως ονομαζόταν ανήκε στον ΚΟΑ. Έγιναν έντονες διαβουλεύσεις, έφτασαν μέχρι και την απεργία οι διαιτητές, αλλά με 21 ξένους που φέραμε στείλαμε το μήνυμα ότι ήμασταν διατεθειμένοι να συνεχίσουμε με αυτούς έστω και αν το οικονομικό κόστος ήταν μεγάλο, αν δεν περνούσε η θέση μας, κάτι που έγινε σχεδόν άμεσα.

Το δεύτερο ήταν ο πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μιλάμε όπως και στις λοιπές περιπτώσεις για την περίοδο 1995 με 96, όπου θέση μας ήταν ότι θα έπρεπε η Ομοσπονδία και κυρίως τα σωματεία της, να είχαν οικονομικό όφελος  από την προβολή στιγμιότυπων από τα κανάλια, το λεγόμενο τρίλεπτο στα δελτία ειδήσεων και δια μέσου της LTV συμφωνήθηκε να τα αγοράσει η εταιρεία αυτή και να τα πουλά στους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως να δημιουργείται αισχροκέρδεια, κάτι που τονίσαμε από την αρχή.

Το τρίτο ήταν το κεφάλαιο των Τουρκοκυπρίων που παρευρέθηκαν σε συνελεύσεις ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ και ουσιαστικά αιτήθηκαν αναγνώρισης, όμως με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες μας και με καλά ενημερωμένες την Ευρωπαϊκή αλλά και Παγκόσμια Ομοσπονδία, απετράπη οιαδήποτε απόφαση που θα δημιουργούσε νέα κατάσταση πραγμάτων ποδοσφαιρικά στο νησί και όχι μόνο».

Πρόεδρε πρόσφατα όμως έχουν αναγνωριστεί και το Κόσσοβο και το Γιβραλτάρ…

«Αυτό ίσως εγκυμονεί νέους κινδύνους και εννοώ νέα απόπειρα από μέρους των Τουρκοκυπρίων για αναγνώριση άμεση η έμμεση;

Όχι γιατί η αναγνώριση αυτή, που για μένα προσωπικά κακώς έγινε, έχει πολιτικά πρωτίστως γίνει και στην συνέχεια ουσιαστικά αναγνωρίστηκε η ποδοσφαιρική τους οντότητα».

ΒΙΑ , ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ…

Έχουμε βέβαια έξαρση της βίας, του φανατισμού, της προκατάληψης και των παρασκηνιακών ζυμώσεων  διαιτητικά και όχι μόνο…

«Θα πω ότι αισθάνομαι και νομίζω είναι και η αλήθεια.

Τρεις είναι οι αυτουργοί ουσιαστικά και εννοώ τα σωματεία τα ίδια που γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν ή και δε θέλουν να κάνουν κάτι με τους ταραξίες οπαδούς τους.

Η αστυνομία που έχει τη δυνατότητα δει μέσου του νόμου να παρέμβει αποτελεσματικά αλλά πλείστες φορές δεν το κάνει και πολλές το κάνει λανθασμένα και η ΚΟΠ η ίδια , τα μέλη της βασικά που δεν μερίμνησαν να είναι πολύ πιο βαριές και συνεπώς αποτρεπτικές οι ποινές αλλά πραγματικά όλα αυτά τα ρεζιλίκια που φτάνουν στα ανώτερα δώματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, πραγματικά θυμίζουν την ατάκα του Θεμιστοκλή Δέρβη που απευθυνόμενος σε ακροατήριο δεκαετία του 40 ήταν αν δεν κάνω λάθος, είχε αποκαλέσει ζωππόβορτους Κυπρίους».

Δυστυχώς δεν μπορούμε ή και δεν θέλουμε να οδεύσουμε με τα δεδομένα που επικρατούν αλλού έστω και αν όταν πρόκειται για αγώνες Ευρωπαϊκούς γινόμαστε αρνάκια, γιατί άραγε;

Η ΚΟΠ χρειάζεται αλλαγές στη δομή της;

«Η ΚΟΠ χρειαζόταν πάντα ένα άνθρωπο που να μην έχει σχέση με το άθλημα, να μην επηρεάζεται δηλαδή από κανένα αλλά στην Κύπρο θα πρέπει να έρθει ουρανοκατέβατος ή να είναι όπως τον Μιχαλάκη Κυπριανού που ήταν πολύ καλός νομικός αλλά από ποδόσφαιρο δεν καταλάβαινε και όδευε με βάση καταστατικό και τίποτα άλλο».

Έχουμε μέλλον τελικά όταν παντού υπάρχει προκατάληψη, ο κάθε ένας θέλει να επιβάλει το δικό του, έχουμε διαιτησία που δεν είναι αποδεχτή και παρουσιάζεται και το φαινόμενο της βίας;

«Έχουμε πολύ καλή εικόνα από τα αποτελέσματα των εκπροσώπων μας στις δυο διοργανώσεις, αλλά θέλουμε ακόμη πολλά να κάνουμε στους υπόλοιπους τομείς. Στη διαιτησία γίνονται λάθη δεν είναι όμως τραγικά τα πράγματα, αυτό που πει άμεσα να διορθωθεί είναι το κεφάλαιο βία».

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

Η δικαιοσύνη πάντως δεν έλαμψε ποτέ στο κεφάλαιο κόκκινοι φάκελοι που μας απασχόλησαν στα τελευταία χρόνια..

«Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έκανα φύλλο και φτερό τις υποθέσεις που μας αφορούσαν γιατί ήταν όμως μία μάστιγα που είχε αρνητικό αντίκτυπο παντού. Να τονίσω ότι κόκκινος φάκελος για την επιτροπή της ΟΥΕΦΑ σημαίνει με απόλυτη βεβαιότητα, χειραγωγημένο ή και προσυνεννοημένο αγώνα. Ήταν πολύ σοβαρά τα πράγματα και ευτυχώς φέτος δεν είχαμε τέτοια κρούσματα».

Ποιοι εμπλέκονταν κατά την ΟΥΕΦΑ και γιατί φέτος δεν υπάρχει πρόβλημα αποστολής παρόμοιων φακέλων;

«Ευθύνονται όσοι ευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως αυτοί που αγωνίζονται. Δεν υπάρχει κανείς που να του πεις σήμερα θα σου χαρίσω και να μην δεχτεί, όμως είναι πολύ διαφορετικό στοιχηματικά και όχι μόνο, να χειραγωγείται ένας αγώνας και μάλιστα από τους πρωταγωνιστές».

Φέτος;

«Φαίνεται ότι κάτω από τον φόβο να έχουν κόστος, οι διάφοροι που εμπλέκονταν στα στημένα, έκαναν δεύτερες σκέψεις, δεν εξηγείται αλλιώς και ευτυχώς που δεν παρατηρείται η εικόνα των προηγούμενων χρόνων».

Το σοκ με τον Πλατινί
Παραμένοντας στα των εκτός Κύπρου, πως δέχτηκες εσύ αλλά και οι στενοί συνεργάτες του Πλατινί την είδηση περί χρηματοδότησης του από τον Μπλάτερ και στη συνέχεια την επιβολή ποινής;

«Ειλικρινά νοιώσαμε να υποχωρεί τα έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους μας, έστω και αν ο ίδιος στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι πήρε 2 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα για δουλειά που έκανε για την ΦΙΦΑ μια δεκαετία προηγούμενα με αποδείξεις και στοιχεία και με φόρο πληρωμένο.

Το θέμα είναι ότι συσχετίστηκε η επιθυμία του να διεκδικήσει την προεδρία της ΦΙΦΑ με την κίνηση Μπλάτερ στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θεωρήθηκε απόπειρα δωροδοκίας για τον Μισέλ του οποίου να θυμίσω από τα 8 χρόνια απαγόρευσης με ότι σχετίζεται με το άθλημα ενέργειες η ποινή μειώθηκε στα 4».

Δειτε Επισης

Άνετος ο Άρης, πήρε το ντέρμπι της Λεμεσού με 0-3 επί της ΑΕΛ
Έδειξε τα δόντια της και κέρδισε την ΕΝΠ στις καθυστερήσεις η Ανόρθωση
Έμειναν στην ισοπαλία Εθνικός και Ομόνοια Αραδίππου
«Έχει καλούς ποδοσφαιριστές η Καρμιώτισσα και πρέπει να είμαστε στο καλύτερο μας επίπεδο»
Τρεις αγώνες την Κυριακή για την 11η αγωνιστική του Cyprus League by Stoiximan
«Θα πρέπει να δούμε γιατί δεν παίρνουμε βαθμούς, πιστεύω στην ομάδα»
«Όταν έχεις παίκτη όπως ο Γιόβετιτς είναι πολύ εύκολο να τον περάσεις μέσα και να κάνει την διαφορά»
Πράσινο το ντέρμπι στο ΓΣΠ, κέρδισε η Ομόνοια με 3-1 τον Απόλλωνα
Ιστορική στιγμή για την Ομόνοια 29Μ, πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην Α' κατηγορία
Ασταμάτητη η Πάφος, επικράτησε 2-1 του ΑΠΟΕΛ σε ένα ματς γεμάτο θέαμα