Απόλλων: 14 χρόνια, τέσσερα «σκυλιά» που «δαγκώνουν»
14:14 - 30 Δεκεμβρίου 2017
Τους αποκαλούμε συχνά πυκνά αφανείς ήρωες, παίκτες για τη βρώμικη δουλειά, τρεχαντήρια, «σκυλιά» που τρέχουν χωρίς... αύριο και άλλα πολλά. Είναι τα 6αρια, τα αμυντικά χαφ, που χωρίς αυτά δεν μπορεί να δει προκοπή καμιά ομάδα.
Ο Απόλλωνας ευτύχησε να έχει στο ρόστερ του μερικούς από τους καλύτερους που πέρασαν από το νησί μας τα τελευταία χρόνια. Είναι εντυπωσιακό πως από το 2003 μέχρι σήμερα η ομάδα της Λεμεσού στη συγκεκριμένη θέση είχε πάντα έναν παίχτη βασικό και αναντικατάστατο που διακρινόταν και συγκαταλέγετο στους καλύτερους των πρωταθλημάτων.
Ο Μποκτάν Αντόνε φόρεσε τη φανέλα με τον θεό στο στήθος για πρώτη φορά το 2003 ερχόμενος από την Ουγγρική Φερεντσβάρος. Σε πέντε χρόνια κατέγραψε 120 συμμετοχές και ατελείωτα χιλιόμετρα στα κυπριακά γήπεδα. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2006 και αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας, ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Κι αν κάποιοι το καλοκαίρι του 2008 αγχώθηκαν για το αν θα βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει επάξια, ο Ντάνιελ Κιντέρος ήρθε «τρέχοντας» από την Αργεντινή για να δώσει απαντήσεις. Έκατσε στο λιμάνι τρία χρόνια, έχοντας ισάριθμες γεμάτες χρονιές και καταγράφοντας 44 συμμετοχές.
Κι αν ο Μποκτάν ήταν αγαπητός στους Απολλωνιστές, ο Ντάνιελ κατέκτησε επάξια μια θέση στην καρδιά όλων τόσο με τις επιδόσεις του, όσο και με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του.
Απόδειξη αυτού αποτελεί πως από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του, αν και διαμένει μόνιμα στην πατρίδα του, κάθε χρόνο κάνει το ταξίδι από το Ροζάριο στη Λεμεσό, για να δει από κοντά τον Απόλλωνα και τους πολλούς φίλους που έκανε στα τρία χρόνια παρουσίας του στο νησί μας.
Μετά τον χαμένο τελικό με την Ομόνοια στο ΓΣΖ το 2011 ο Ντάνιελ ανακοίνωσε την απόφαση του να κρεμάσει τα παπούτσια. Μαζί του αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας ο Αντρέας Μιχαηλίδης και τον διαδέχθηκε ο Γάλλος Ντιντιέ Ολέ Νικόλ. Ο Νικόλ φέρνει μαζί του στην Κύπρο τον 26χρονο τότε αμυντικό χαφ Ρασίντ Χαμτανί.
Ο Απόλλωνας πάει από το κακό στο χειρότερο με την ευθύνη να βαραίνει τον Νικόλ για τις επιλογές του. Ότι κι αν έκανε στους τέσσερις μήνες παρουσίας του στον Απόλλωνα ο Γάλλος δεν του έβγαινε. Όλα πήγαιναν λάθος εκτός από ένα πράγμα. Την επιλογή έλευσης του Ρασίντ Χαμτανί.
Ο Νικόλ έφυγε τον Νοέμβριο ως αποτυχημένος, αλλά άφησε πίσω του ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Απόλλωνα. Ο Γαλλομαροκινός Ρασίντ Χαμτανί έριξε άγκυρα στο λιμάνι για τέσσερα χρόνια, μετρώντας πάνω από 75 συμμετοχές και αποτελώντας το απόλυτο τρεχαντήρι και παράλληλα την ήρεμη δύναμη του Απόλλωνα.
Ο Χαμτανί ήρθε στον Απόλλωνα και θύμιζε 6αρι παλιάς κοπής με πολύ καλές τοποθετήσεις και μαρκαρίσματα αλλά επιθετικές αδυναμίες. Δούλεψε πολύ και στον τελευταίο χρόνο παρουσίας του στην ομάδα, έδειξε και άλλες αρετές. Μακρινές μπαλιές, γρήγορες πάσες και οργάνωση παιχνιδιού, έδειχνε πια πως ήταν έτοιμος για να κάνει το βήμα.
Έτσι κι έγινε. Αποχώρησε από τον Απόλλωνα το 2015 έχοντας πανηγυρίσει δύο κατακτήσεις κυπέλλων και ισάριθμες παρουσίες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
H απογοήτευση στους φίλους της ομάδας ήταν μεγάλη αφού το κενό που άφηνε πίσω του ήταν τεράστιο. Η διοίκηση του Νίκου Κίρζη ωστόσο είχε άλλη άποψη αφού κινήθηκε αστραπιαία αποκτώντας τον Εστεμπάν Σατσέτι που είχε μείνει ελεύθερος από την συμπολίτισσα ΑΕΛ.
Ότι κι αν πει κανείς για το «πίτμπουλ» του Απόλλωνα είναι λίγο. 90 λεπτά τρέξιμο που δίνει την εντύπωση ότι έχει τις δυνάμεις γι' άλλο ένα ενηνηντάλεπτο, και ικανότητος συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και μεσοεπιθετικής γραμμής στην οργάνωση του παιχνιδιού, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Εστεμπάν Σατσέτι, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια στην καλοδουλεμένη μηχανή του Σωφρόνη Αυγουστή.
Μετρά 53 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δικαιούται να ελπίζει πως η τρίτη χρονιά του στην ομάδα θα είναι και η φαρμακερή, αυτή δηλαδή που τον Μάη θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα.