Η ριψοκίνδυνη ζαριά του Τσάβι Ρόκα

Την προηγούμενη διετία οι επιλογές του στο χειμερινό παζάρι ήταν συνολικά έξι (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα). Εξ αυτών στο νυν ρόστερ ευρίσκονται οι μισές (Μιντίκκης, Μόισοφ, Τριτσκόφσκι), εκ των οποίων τη διαφορά έχει κάνει μόνον ο τελευταίος.

Στην τρίτη χρονιά στους «κιτρινοπράσινους» ο Τσάβι Ρόκα απέκτησε -για πρώτη φορά Γενάρη μήνα- τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο λόγος (τυχαίο γεγονός, τραυματισμός Τομάς, αυξημένες φιλοδοξίες, πίεση ένεκα εμφανίσεων κι αποτελεσμάτων) δεν είναι -επί του παρόντος τουλάχιστον- ούτε γνωστός ούτε μείζονος σημασίας.

Το μείζον είναι αν, ποιοι, πότε και πόσο θα βοηθήσουν την ΑΕΚ στην κατάκτηση ενός τίτλου. Απ’ αυτό θα κριθεί το πρόσημο της χρονιάς, η μακροημέρευση του Ιμανόλ Ιδιακέθ και -το κυριότερο- η αυθεντία του τεχνικού διευθυντή, ο οποίος εδώ και 2,5 χρόνια ο Ρόκα είναι ό,τι πιο… untouchable κυκλοφορεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο (συλλέγει πανταχόθεν εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά του, δεν αμφισβητείται, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της διοίκησης, ο λόγος του έχει βαρύτητα… νόμου).

ΠΙΝΑΚΑΣ
ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΩΝΙΑ ΤΟΥ ΡΟΚΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
2014/15
Jordan Atheba (Βέλγος, δεξιός μπακ, 21 ετών, Σταντάρ Λιέγης)
Κωνσταντίνος Μιντίκκης (Κύπριος, αριστερός μπακ, 26 ετών, Νέα Σαλαμίνα)
Jorge Monteiro (Πορτογάλος, δεξιός χαφ, 26 ετών, Μορεϊρένσε)
 

2015/16
Farley Rosa (Βραζιλιάνος, μεσοεπιθετικός, 23 ετών, Απόλλων)
Daniel Mojsov (Σκοπιανός, στόπερ, 29 ετών, Αντάνα)
Ivan Tričkovski (Σκοπιανός, επιθετικός, 29 ετών, Λέγκια Βαρσοβίας, δανεικός)
 

2016/17
Elvir Maloku (Αλβανός, επιθετικός, 21 ετών, Ταραγόνα, δανεικός)
Hector Hevel (Ολλανδός, αριστερός εξτρέμ, 21 ετών, Ντεν Χάαχ)
Thierry Alain Florian Taulemesse (Γάλλος, επιθετικός, 31 ετών, Όιπεν)
Νέστορας Μυτίδης (Κύπριος, επιθετικός, 26 ετών, Ρόντα, δανεικός)
 
Ενίσχυση από το πρώτο ράφι
Στον Ισπανό προσφέρθηκε έγκαιρα η δυνατότητα για την υπέρβαση στο χειμερινό παζάρι. Παρακολουθώντας τη δυναμική της ΑΕΚ (αλλά και την πτώση στην απόδοση και στα αποτελέσματα μετά τον τραυματισμό του Τομάς) στο πρώτο μισό της σεζόν οι Άντρος Καραπατάκης και Ντίνος Λευκαρίτης συμφώνησαν να δώσουν στον τεχνικό διευθυντή το απαιτούμενο μπάτζετ για τέσσερις μεταγραφές πρώτης γραμμής, προκειμένου να επιδιωχθεί υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Ρόκα, ωστόσο, γνωμοδότησε ότι η ομάδα -ακόμη και μετά τον τραυματισμό του Τομάς και τις μέτριες εμφανίσεις- δεν χρειαζόταν ούτε πολλές ούτε μεγάλες αλλαγές και γνωστοποίησε ότι τον Ιανουάριο θα γίνονταν δύο προσθήκες: ένας παίκτης για τον κατάλογο β’ και ένας Κύπριος, προκειμένου να μην είναι αναγκαία και η αποδέσμευση ποδοσφαιριστή από το υφιστάμενο ρόστερ (σ.σ. οι πλείστοι παίκτες-κλειδιά με συμβόλαια ως το 2018).

Στο πλαίσιο του μοντέλου λειτουργίας της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, οι δύο ισχυροί άνδρες του συλλόγου αποδέχθηκαν -παρά τη διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων- την ετυμηγορία του Ισπανού. Έστω κι αν τα δεδομένα τροποποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και οι προσθήκες -ένεκα και της υπόθεσης Άλβες- έφτασαν εν τέλει τις τέσσερις, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δύο 21χρονοι με ελάχιστες εμπειρίες από α’ κατηγορία (πόσο μάλλον από πρωταθλητισμό) και δύο επιθετικοί με λιγοστά γκολ και 90λεπτα στο πρώτο μισό της περιόδου δεν ήταν αυτό που είχαν κατά νου ως ενίσχυση από το πρώτο ράφι οι ιθύνοντες των Λαρνακέων.

Αν στο γήπεδο οι τέσσερις νεοφερμένοι τους διαψεύσουν, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ θα έχει κερδίσει το πιθανότατα πιο σημαντικό στοίχημα της θητείας του στο σύλλογο. Αν συμβεί το αντίθετο, τότε ο Ρόκα θα βρεθεί -για πρώτη φορά επί των ημερών του στους Λαρνακείς- απολογούμενος για εσφαλμένες εκτιμήσεις, κινήσεις κι επιλογές.
  

Δειτε Επισης

Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος
Ανακοίνωσε προπονητή η Ένωση Νέων Παραλιμνίου
Το πρόγραμμα των αγώνων της τελικής φάσης του EURO U-17
Πώς βλέπουν τον τελικό κυπέλλου Αναστασίου και Καρσέδο
Έτσι προσεγγίζουν οι αρχηγοί Ομόνοιας και Πάφου τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Παραμένει στον Απόλλωνα ο Πέδρο Μάρκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό κυπέλλου-Οι τοποθετήσεις Παπασταύρου και Ντουμπόφ
«Λέγονται και γράφονται πολλά για Κβιλιτάια, αλίμονο να δίναμε για έναν παίκτη 750,000 το χρόνο»
Απαντά στις αντιδράσεις για τα βραβεία ο ΠΑΣΠ-«Δεν είναι ο Σπύρος Νεοφυτίδης που επιλέγει τους κορυφαίους»
Αξιολογεί Ράφα Λόπες για την επιθετική του γραμμή ο ΑΠΟΕΛ