Οι πιο αποτελεσματικοί σκόρερ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Mε  αφορμή την επανέναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε λίγες ημέρες, η UEFA παρουσίασε τις λίστες με τους ποδοσφαιριστές που διαθέτουν τους καλύτερους μέσους όρους γκολ ανά αγώνα στις διοργανώσεις της.

Αρχίζοντας από το 1955 και την έναρξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και φτάνοντας μέχρι το 2017, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μέτρησε τα τέρματα όλων των κορυφαίων σκόρερ, αρκεί να έχουν αγωνιστεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών και να έχουν ξεπεράσει ένα όριο γκολ, ώστε ο μέσος όρος να είναι πιο αντιπροσωπευτικός.

Μόνο δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστές μπορούν να περηφανεύονται ότι βρίσκονται στις λίστες των διασυλλογικών διοργανώσεων. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, ο Ρανταμέλ Φαλκάο, βρίσκεται και στην κορυφή στο σύνολο των τουρνουά που έχουν διεξαχθεί υπό την αιγίδα της UEFA, αφού σε 47 αγώνες μετράει 42 γκολ και έχει τον καταπληκτικό μέσο όρο των 0,89 τερμάτων ανά παιχνίδι.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται ο Γκερντ Μίλερ, με 62 γκολ σε 71 ευρωπαϊκούς αγώνες, με τον Γερμανό μπομπέρ της Μπάγερν να είναι επικεφαλής της αντίστοιχης λίστας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Champions League με 34 γκολ σε 35 αγώνες και μέσο όρο το εκπληκτικό 0,97 γκολ ανά ματς. Όσο για την 3η θέση, το όνομα του Στεφάν Γκιβάρς προκαλεί έκπληξη, ωστόσο με Οσέρ, Ρεν και Νιούκαστλ πρόλαβε να σημειώσει 24 γκολ σε 28 αγώνες.

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά από τον Μίλερ ακολουθεί ο Ζοζέ Αλταφίνι με 0,86 γκολ ανά αγώνα (24 σε 28), ενώ από κοντά ακολουθούν οι Φέρεντς Πούσκας (0,85) και Αλφρέντο ντι Στέφανο (0,84). Ίδιο μέσο όρο με τον Αργεντινό θρύλο έχει και ο σύγχρονος Αργεντινός θρύλος που ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι, αφού σε 111 αγώνες έχει 93 γκολ. Ο έτερος εν ενεργεία θρύλος του ποδοσφαίρου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρίσκεται στη 10η θέση της σχετικής λίστας με 96 γκολ σε 137 αγώνες και 0,70 γκολ ανά ματς.

Ένας σπουδαίος Γερμανός φορ βρίσκεται στην πρώτη θέση και του Κυπέλλου UEFA / Europa League, αφού όταν ο Γιουπ Χάινκες φορούσε τη φανέλα της Γκλάντμπαχ, είχε 23 γκολ σε 21 αγώνες, ήτοι μέσο όρο 1,10! Εντύπωση προκαλεί η αποτελεσματικότητα και του δεύτερου στη λίστα, που επίσης είχε ένα γκολ ανά αγώνα. Πρόκειται για τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ο οποίος με Ερυθρό Αστέρα, Ρεάλ Σοθιεδάδ, Γιουβέντους και Ολυμπιακό σημείωσε 20 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια στη διοργάνωση. Στην ίδια λίστα, ο Φαλκάο βρίσκεται στην 3η θέση, αφού εκτός των δύο τίτλων έχει και 31 γκολ σε 33 αγώνες.

Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, λαμβάνοντας υπόψιν τα γκολ τόσο στην προκριματική φάση του τουρνουά όσο και στην τελική, ο πιο αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής της ιστορίας είναι ο Ντάβορ Σούκερ, ο Κροάτης με τα 20 γκολ σε 22 αγώνες και τον μέσο όρο των 0,91 τερμάτων ανά αγώνα. Ακολουθούν σε σχετική απόσταση δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, ο Ολλανδός Κλάας Γιαν Χούντελααρ (0,79) και ο Ισπανός Νταβίδ Βίγια (0,78), ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει τον... πρώτο σκόρερ των Euro όσον αφορά στην τελική φάση, τον Ρόμπι Κιν των 23 γκολ, ούτε τον πρώτο σκόρερ όσον αφορά τόσο στα προκριματικά όσο και στην τελική φάση, τον Ρονάλντο των 29 γκολ.

Όσον αφορά στους Έλληνες, ο πιο αποτελεσματικός σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έχει αγωνιστεί 21 φορές σε τουρνουά της UEFA σημειώνοντας 15 γκολ, ήτοι μέσος όρος 0,71 γκολ ανά αγώνα.

TOP-10 ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ / CHAMPIONS LEAGUE

 

TOP-10 ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA / EUROPA LEAGUE

 

TOP-10 ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ UEFA*

 

* Διοργανώσεις UEFA: Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League, Κύπελλο UEFA / Europa League, Κύπελλο Κυπελλούχων, Super Cup Ευρώπης, Ιντερτότο, Διηπειρωτικό

 

TOP-10 ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ*

 

 

* Προκριματικά και τελική φάση

 

Πηγή: www.sport24.gr

Δειτε Επισης

Ίντερ: Διαθέσιμος για το ντέρμπι με τη Μίλαν ο Ντι Μάρκο
Η εξομολόγηση διεθνή διαιτητή που δεν απέβαλε τον Μέσι για τη φανέλα του
Πρώην παίκτης της Άρσεναλ συνελήφθη για εισαγωγή ναρκωτικών αξίας 600.000 λιρών
Παραιτήθηκε από τον πάγκο της Αυστραλίας ο Γκρέιαμ Άρνολντ
Ύμνοι Κριστιάνο Ρονάλντο για τον Γιαμάλ-Kάνει πράγματα που εγώ και ο Μέσι δεν μπορούσαμε στην ηλικία του
ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς