Η μετωπική Τόμας-Τσάβι και το πρόωρο νοκ άουτ

Το πλεονέκτημα παραμένει υπέρ του οικοδεσπότη κι αυτό συνεπάγεται -δεδομένης της αλλαγής γύρου- πως οι όροι έχουν αντιστραφεί. Πριν την πρώτη αναμέτρησή τους στην τρέχουσα περίοδο η ΑΕΚ είχε δύο βαθμούς περισσότερους έναντι του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος ταξιδεύοντας στην «ΑΕΚ Αρένα» γνώριζε πως ενδεχόμενη ήττα θα ισοδυναμούσε σχεδόν με πρόωρο νοκ άουτ στην κούρσα του τίτλου, κυρίως ένεκα της δυναμικής που θ’ αναπτυσσόταν στον αντίπαλο και -κυρίως- στο δικό του στρατόπεδο. Το τελικό 1-1 διατήρησε αμετάβλητο το status quo και στην πορεία του χρόνου αυτό απέβη υπέρ των «γαλαζοκιτρίνων».
Ένα γύρο (και τρεις μήνες) μετά οι πρωταθλητές έχουν το πλεονέκτημα της έδρας και πέντε βαθμούς περισσότερους από τους Λαρνακείς, οι οποίοι θα επισκεφτούν το ΓΣΠ αντιλαμβανόμενοι πως ενδεχόμενη εκτόξευση της διαφοράς στους οκτώ θα ισοδυναμεί σχεδόν με πρόωρο νοκ άουτ στην κούρσα του τίτλου, εκ νέου λόγω της δυναμικής που θ’ αναπτυχθεί στα στρατόπεδα των δύο αντιπάλων. Η διατήρηση του status quo, άρα η ισοπαλία, αποτελεί συνεπώς το ελάχιστο απαιτούμενο για τους «κιτρινοπράσινους».
 
Το ορθό της επιλογής
Σε επίπεδο προσώπων ο Τσάβι Ρόκα καλείται να βγει αλώβητος από την ίδια στενωπό, στην οποία είχε βρεθεί στον α’ γύρο ο Τόμας Κρίστιανσεν. Ο Δανός γνώριζε άριστα τι θα σήμαινε για τον ίδιο να βρεθεί στο -5 από την πρώην εργοδότριά του πριν καν βγει το πρώτο μισό. Ο Ισπανός συνειδητοποιεί επίσης τι θα σημαίνει για τον ίδιο ένα πιθανό -8 από τον πρώην προπονητή του, πριν καν ολοκληρωθεί η α’ φάση του πρωταθλήματος.
Αμφότεροι φλέγονται από επιθυμία ν’ αποδείξουν το ορθόν της επιλογής τους την περασμένη άνοιξη. Μετά το 0-2 στο ΓΣΠ τον περασμένο Απρίλιο και τη στέψη του ΑΠΟΕΛ σε πρωταθλητή η συνεργασία των δύο αντρών έλαβε τέλος (δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των πλέι οφ): ο Κρίστιανσεν επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ και ο Ρόκα να προσλάβει ως διάδοχό του τον Ιμανόλ Ιδιακέθ.

Το διακύβευμα για Ρόκα
Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ γνωρίζει πως από την πορεία της ΑΕΚ και του ΑΠΟΕΛ θα κριθεί η επιλογή του ν’ αντικαταστήσει τον Δανό με τον Βάσκο. Αν πάρει το πρωτάθλημα, τα έχει κάνει όλα σωστά, παραμένει ο αδιαμφισβήτητος εγγυητής της επιτυχίας της ομάδας του και ανελίσσεται στο Νο1 παράγοντα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν όχι, μπαίνει -για πρώτη φορά από την έλευσή του- στο στόχαστρο της κριτικής.

Το διακύβευμα για Κρίστιανσεν
Ο Κρίστιανσεν, από την άλλη, ξέρει ότι στον ΑΠΟΕΛ δεν τον ώθησε μόνον το μεγαλύτερο μέγεθος και η καλύτερη προοπτική του συλλόγου. Τον έσπρωξε και η επιθυμία του ν’ αποδείξει ότι στην ΑΕΚ της περασμένης διετίας του αναλογούσε μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που του πιστώθηκε εν συγκρίσει με τον Ρόκα. Ήδη σε δύο σημαντικές παραμέτρους, για τις οποίες είχε δεχτεί σημαντική κριτική ως τεχνικός των Λαρνακέων, εμφανίζει σημαντική αλλαγή/βελτίωση.
Η είσοδος στη νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην πρώτη του χρονιά είναι ήδη παράσημο στον ώμο του, αλλά η κατάκτηση του πρωταθλήματος -και δη με σημαντική διαφορά απέναντι στην πρώην εργοδότριά του- είναι η επιβεβαίωση που γυρεύει για την απόφασή του την περασμένη άνοιξη. Προφανώς ούτε ο Κρίστιανσεν ούτε ο Ρόκα θα παραδεχτούν ανοιχτά και δημοσίως το προσωπικό κίνητρό τους σε αυτό το ντέρμπι αποδείξεων. Αλλά ότι αυτό τους καθοδηγεί στη διάρκεια της σεζόν δεν πρέπει να αμφισβητείται ούτε κατ’ ελάχιστον.
  

Δειτε Επισης

Το πρόγραμμα των αγώνων της τελικής φάσης του EURO U-17
Πώς βλέπουν τον τελικό κυπέλλου Αναστασίου και Καρσέδο
Έτσι προσεγγίζουν οι αρχηγοί Ομόνοιας και Πάφου τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Παραμένει στον Απόλλωνα ο Πέδρο Μάρκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό κυπέλλου-Οι τοποθετήσεις Παπασταύρου και Ντουμπόφ
«Λέγονται και γράφονται πολλά για Κβιλιτάια, αλίμονο να δίναμε για έναν παίκτη 750,000 το χρόνο»
Απαντά στις αντιδράσεις για τα βραβεία ο ΠΑΣΠ-«Δεν είναι ο Σπύρος Νεοφυτίδης που επιλέγει τους κορυφαίους»
Αξιολογεί Ράφα Λόπες για την επιθετική του γραμμή ο ΑΠΟΕΛ
Ανακοίνωσε τον νέο της προπονητή η ΑΕΚ
«Είδα τον Μιλίτσεβιτς να κλαίει και σαν άνθρωπος του έδωσα το χέρι μου, θα το ξανά έκανα 100 φορές»