Ο Κύπριος αναβάτης που απηύδησε και πάει στην Νότιο Κορέα

Προ ημερών βγήκε η είδηση ότι ένας Κύπριος αναβάτης θα συνεχίσει την καριέρα του στην Νότιο Κορέα. Πρόκειται για τον Μάριο Μηνά, ο οποίος μιλώντας στον Reporter Sports αναφέρει ότι: «Η κατάσταση εδώ άρχισε να μην μου αρέσει και τον τελευταίο χρόνο έψαχνα κάπου να πάω».
 
Με εμπειρίες από ξένους ιππόδρομους σε Αμερική, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Αγγλία, έκρινε ότι η Νότιος Κορέα ήταν το μέρος που του ταιριάζει για να τρέξει. «Είναι πολύ κοντά στον τρόπο που τρέχουμε εμείς, εννοώ ο στίβος τους είναι άμμος. Εκτός αυτού, είναι κυκλικός όπως τον δικό μας, αν και σίγουρα είναι πιο μεγάλος» μας λέει ο 39χρονος αναβάτης ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τον ιππόδρομο.
 
Συνεχίζοντας για τους λόγους που επέλεξε την Νότιο Κορέα είπε: «Είναι, επίσης, σημαντικό ότι θα είμαι εκεί και δεν θα μετακινούμαι. Επειδή στις περισσότερες χώρες σήμερα είσαι εδώ την άλλη μέρα παίρνεις το τρένο και ταξιδεύεις για τρεις ώρες».
 
Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και το γεγονός ότι στην Νότιο Κορέα ήταν αρκετά ανεπτυγμένοι και προσφέρουν υψηλά έπαθλα. «Δεν είμαστε όπως τους παίκτες, δεν έχουμε εξασφαλισμένα συμβόλαια. Ο αναβάτης πληρώνεται βάση των συμμετοχών του και αν έρθει 1,2,3,4» εξηγεί.
 
Ο Μάριος Μηνά, ο οποίος αναχώρησε την Παρασκευή (03/02) για την Νότιο Κορέα, αναφέρει ότι ήταν δύσκολο να εξασφαλίσει άδεια, αφού το Κorea Racing Association δέχεται πολλές αιτήσεις και μόνο πέντε ξένοι γίνονται δεκτοί. Η κορεάτικη Ομοσπονδία θα του καλύπτει όλα τα αναγκαία (έξοδα των αεροπλάνων (πήγαινε-έλα), διαμονής, αυτοκινήτου και μεταφραστή).


 
Τα ποσά που θα παίρνει
Η συμμετοχή σε κούρσα στην Νότιο Κορέα είναι περίπου στα 80 ευρώ. Ο νικητής κερδίζει 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα ο δεύτερος 200, ο τρίτος 100 και ο τέταρτος 50 (σ.σ. τα ποσά είναι στο περίπου). Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της διαφοράς με την Κύπρο αρκεί να αναφέρουμε ότι εδώ ο αναβάτης παίρνει 32 ευρώ για την συμμετοχή, με τον νικητή να εισπράττει 220 ευρώ. Πάντως, ο Μάριος Μηνά επισημαίνει ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται μόνο με τα λεφτά. Έχει να κάνει και με τις συνθήκες, τα άλογα, τις εγκαταστάσεις και αυτά.


 
Ενημερωμένος για τον τρόπο ζωής
Ο Κύπριος αναβάτης φρόντισε να μάθει όλα όσα αφορούν την ζωή στην Νότιο Κορέα. «Είναι διαφορετικός ο κόσμος εκεί. Έχει διαφορετική κουλτούρα από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Και φυσιογνωμικά διαφέρει» μας λέει και προσθέτει: «Είναι φιλήσυχος λαός, δεν έχουν σοβαρά πράγματα (βία, έγκλημα) σε έξαρση. Η θρησκεία τους έχουν πολλούς χριστιανούς και βουδιστές. Είναι αρκετά ανεπτυγμένη».
 
Η κατάσταση στον κυπριακό ιππόδρομο
Ο Μάριος Μηνά μπήκε στον ιππόδρομο από το 1991 στη σχολή μαθητευόμενος και τον Σεπτέμβριο του 1992 έτρεξε για πρώτη φορά. «Είμαι ικανοποιημένος και χαίρομαι που είχα μία παρά πολύ καλή καριέρα. Έφτασα τον ιππόδρομο στα τοπ του» σημειώνει προτού μας τονίσει ότι άρχισε να έχει τάσης φυγής ελέω της κατάστασης στον ιππόδρομο της Κύπρου.

«Εγώ αν έμενα εδώ, πάλε θα αμειβόμουν καλά, αλλά δεν με ικανοποιεί το κλίμα και οι συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται. Βλέπω ότι χειροτερεύουν και δεν ξέρω που θα σταματήσει αυτό το κατρακύλισμα» σημειώνει. Εμβαθύνοντας περισσότεροι λέει: «Έφυγαν πάρα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες από τον ιππόδρομο, τα άλογα περάσαν στα χέρια των προπονητών και αντιλαμβάνεσαι ότι μειώνεται η παραγωγή και τα άλογα φυσικά χρόνο με το χρόνο. Όταν δεν έχεις τον ιδιοκτήτη να πιάσει την φοράδα να πάει να κάμει πουλάρκα γιατί εν πολλά τα έξοδα, μειώνονται τα άλογα».
 
Καταλήγοντας επισημαίνει: «Δυσκολεύουν τον χώρο, τον τζίρο, δυσκολεύει τα μίτινγκ. Ήδη τώρα από 10 κάνουν 8-9 ιπποδρομίες. Σε λίγο καιρό μπορεί να μην κάνουν 2 μίτινγκ την εβδομάδα. Όλα αυτά πήραν ρόλο στην απόφασή μου, ενώ επίσης λυπηρό είναι τα εγκλήματα (π.χ. εμπρησμοί αυτοκινήτων)». 
 

Δειτε Επισης

«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ
Αντίδραση Τόρε στο πανό που άνοιξαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία
Ποιος είναι ο Νεμάνια Μάιντοβ που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του-«Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς μου» έγραψε μετά την ποινή
Συνεχίζει και στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Παύλος Κοντίδης
Σίμανιτς: Ο Σέρβος βρήκε ομάδα έναν χρόνο μετά την απώλεια του νεφρού του