Τι αλλάζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τριετία 2018-2021

Σε συνέχεια των αλλαγών που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Αύγουστο στις διοργανώσεις της UEFA Champions Legue και Europa League, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες μέλη της για το τι ακριβώς θα ισχύει στις νέες διοργανώσεις από το 2018 μέχρι το 2021.
 
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των ομάδων στους ομίλους του Champions League αφού αυξάνεται  ο αριθμός των ομάδων που εξασφαλίζουν απευθείας την πρόκριση τους, χωρίς τη διαδικασία των προκριματικών.
 
 
Να σημειωθεί πως τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League οι προκριματικοί γύροι (συμπεριλαμβανομένων και των play – off) θα αυξηθούν από τέσσερις σε πέντε.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της UEFA, θα ισχύσουν τα πιο κάτω:
 
Champions League
26 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους ως ακολούθως:
-Οι δύο ομάδες που θα έχουν κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά το Champions και το Europa League
-Τέσσερις ομάδες από τις πρώτες τέσσερις χώρες στην κατάταξη της UEFA (σύνολο 16 ομάδες).
-Δύο ομάδες από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της UEFA (σύνολο 4 ομάδες).
-Μια ομάδα από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 10 της κατάταξης της UEFA (σύνολο 4 ομάδες).
Έξι ομάδες θα συμπληρώνουν τις 32 των ομίλων του Champions League μέσω των προκριματικών. Οι τέσσερις ομάδες θα προκρίνονται από τις πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από τη θέση 11 μέχρι τη θέση 55 της κατάταξης της UEFA και οι υπόλοιπες δύο από «μονοπάτι» των μη Πρωταθλητών.
Τις θέσεις αυτές θα τις διεκδικούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση στις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της UEFA και οι δευτεραθλήτριες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 15 της κατάταξης.
Να σημειωθεί πως οι Πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League μέχρι και τον τρίτο προκριματικό γύρο θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση στους ομίλους του Europa League μέσω ενός νέου γύρου προκριματικών του Europa League που θα δημιουργηθεί από το 2018.
Μέχρι σήμερα, την ευκαιρία αυτή την είχαν οι ομάδες που αποκλείονταν στον 3ο προκριματικό γύρο. Οι ομάδες που θα αποκλείονται από τα play-off του Champions League, θα συνεχίζουν στους ομίλους του Europa League.
 
Europa League
17 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους χωρίς προκριματικά. Οι ομάδες αυτές θα είναι οι Κυπελλούχοι των χωρών από τη θέση 1 ως 4 στην κατάταξη καθώς και οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η θέση των Πρωταθλημάτων των χωρών αυτών (σύνολο 8 ομάδες), οι Κυπελλούχοι των χωρών από τις θέσεις 5 ως 12 στην κατάταξη (σύνολο 8 ομάδες) και η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση της χώρας που θα βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης της UEFA.
Οι υπόλοιπες 31 ομάδες θα προκρίνονται μέσω προκριματικών αγώνων. Οι έξι θα προέρχονται από τις ομάδες που θα αποκλείονται από τον τρίτο προκριματικό γύρο και τα play-off του Champions League από το «μονοπάτι» των μη Πρωταθλητών.
Άλλες τέσσερις ομάδες θα είναι αυτές που θα αποκλείονται από τα play-off του Champions League από το «μονοπάτι» των Πρωταθλητών.
Οκτώ ομάδες θα προκύπτουν από το νέο προκριματικό γύρο που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα συμμετάσχουν οι Πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League (η UEFA τον έχει ονομάσει  Europa League Champions Path).
Οι υπόλοιπες 13 ομάδες θα προκύπτουν από τα προκριματικά του Europa League με τη διαδικασία που ισχύει και τώρα.
Στους ομίλους του Champions League αλλάζει η ώρα έναρξης. Οι μισοί αγώνες θα αρχίζουν στις 20:00 ώρα Κύπρου και οι άλλοι μισοί στις 22:00 ώρα Κύπρου. Στη φάση των νοκ άουτ, όλοι οι αγώνες θα αρχίζουν στις 22:00. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Παραμένει στον πάγκο της Ανόρθωσης ο Γιάννης Οκκάς
Επίσημο το ενδιαφέρον της Πάφου για Μάριο Ηλία και Πηλέα
Τα τρία φιλικά παιχνίδια που θα δώσει ο ΑΠΟΕΛ στη Σερβία
Σημαντικά φιλικά τεστ για την Πάφο κόντρα σε Μπαγερν και Παναθηναϊκό
Περιφερειακές προπονήσεις για την Εθνική Κ-15
Στη Νέα Σαλαμίνα ο Άντος
Η επίσημη θέση του ΑΠΟΕΛ για τον Ελ Αραμπί
Η Ομόνοια ανακοίνωσε τον Ρούτερ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή ακαδημιών
Βραβεύτηκε το μέλλον και η ελπίδα μας
Πετρίδης: Η αγωνιστική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε θα με σημαδέψει για πάντα για δύο λόγους