Οι μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε για πολλούς τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που μία ομάδα γυρίζει ζευγάρι από τέσσερα γκολ στον 1ο αγώνα. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά ο τρόπος των "μπλαουγκράνα" αναμφίβολα τους τοποθετεί στο πάνθεον των ανατροπών.
 
Στα τουρνουά της UEFA κατά καιρούς έχουν υπάρξει σπουδαίες ανατροπές, είτε σε σχέση με τον 1ο αγώνα είτε σε σχέση με την έκβαση της ρεβάνς. Συνολικά υπάρχουν 43 περιπτώσεις που ομάδες ηττήθηκαν με τρία γκολ διαφορά στον πρώτο αγώνα και κατάφεραν να καλύψουν την απόσταση στη ρεβάνς κι εν τέλει να πάρουν και την πρόκριση, ολοκληρώνοντας την ανατροπή.
 
Μάλιστα, μεταξύ αυτών των περιπτώσεων συγκαταλέγονται και τρεις ελληνικές, αφού δύο φορές ο Παναθηναϊκός (απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα το 1971 και απέναντι στη Χόνβεντ το 1988) και μία η ΑΕΚ (απέναντι στην ΚΠΡ το 1977) κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και να πάρουν σπουδαίες προκρίσεις.
 
Δείτε τις 10 κορυφαίες ανατροπές σε σχέση με τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε επίπεδο ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων και τις ιστορίες πίσω από αυτές.
 
1961-1962 ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ)
 
Λα Σο ντε Φοντ (Ελβετία) - Λεϊσόες (Πορτογαλία) 6-2
 
(8' Άντενεν, 25' Ζόμερλατ, 51', 67' Μπέρτσι, 52', 57' Γιάγκερ / 42', 86' Ολιβεϊρίνια)
 
Λεϊσόες (Πορτογαλία) - Λα Σο ντε Φοντ (Ελβετία) 5-0
 
(24', 30' Οσβάλντο Σίλβα, 46', 71' Ολιβεϊρίνια, 52' Βαντίνιο)
 
Το Κύπελλο Πορτογαλίας αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της μικρής Λεϊσόες, ειδικά από τη στιγμή που προήλθε από νίκη επί της γειτονικής Πόρτο στον τελικό. Παρ' όλα αυτά, και η πρώτη παρουσία της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις περιλαμβάνει ιστορική αξία και σημασία, αφού μέχρι την Τετάρτη διατηρούσε κι ένα ρεκόρ: αποτελούσε τη μεγαλύτερη σε εύρος ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων δίχως τη βοήθεια του εκτός έδρας γκολ.
 
Στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων κληρώθηκε με την ελβετική Λα Σο ντε Φοντ και στην οροσειρά του Ιούρα έδειχναν να "παγώνουν" οι ελπίδες της για κάτι καλό. Το τελικό 6-2 έμοιαζε με καταδίκη, παρά τα δύο γκολ του Ολιβεϊρίνια. Στη ρεβάνς, όμως, οι παίκτες του Φίλιπο Νούνιες έμοιαζαν αναγεννημένοι και προηγήθηκαν από τον 1ο ημίρονο με 2-0, ενώ στο 2ο μέρος ο Ολβιεϊρίνια σημείωσε ακόμα δύο γκολ και ο Βαντίνιο ένα, ώστε να οδηγήσουν την ομάδα του σε θρίαμβο με 5-0.
 
1963-1964 ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) - Σπόρτινγκ (Πορτογαλία) 4-1
 
(22', 60', 72' Λο, 38' Τσάρλτον / 65' Οσβάλντο)
 
Σπόρτινγκ (Πορτογαλία) - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 5-0
 
(3', 12', 54' Οσβάλντο, 47' Ζέο, 52' Μοράις)
 
Η πρώτη σεζόν της τριπλέτας Τζορτζ Μπεστ, Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο υπό τις οδηγίες του Ματ Μπάσμπι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως το 4-1 επί της Σπόρτινγκ στο "Ολντ Τράφορντ".  Όλα έδειχναν ότι οι Άγγλοι θα κατάφερναν να δαμάσουν τα "λιοντάρια" που νωρίτερα είχαν πετύχει νίκη ρεκόρ στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με 16-1 επί του ΑΠΟΕΛ.
 
Στη Λισαβόνα σημειώθηκε νέο ρεκόρ, αυτήν τη φορά αρνητικό για τη Γιουνάιτεντ, αφού γνώρισε την πιο βαριά ήττα στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο Οσβάλντο ντα Σίλβα "απάντησε" στο χατ τρικ του Λο στο 1ο παιχνίδι και μάλιστα το τελευταίο γκολ προήλθε από φάουλ από τα 35 μέτρα. Ο Ζέο Καρβάλιο και ο Ζοάο Μοράις σημείωσαν δύο επίσης σημαντικά γκολ για τους Πορτογάλους, που στα ημιτελικά χρειάστηκαν τρία παιχνίδια για να αποκλείσουν τη Λιόν (εάν μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ, θα είχαν αποκλειστεί) και στον τελικό νίκησαν την ΜΤΚ σε δύο αγώνες, με τον Μοράις να σκοράρει το μοναδικό γκολ του επαναληπτικού με απευθείας εκτέλεση κόρνερ.
 
1963-1964 ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
Σέλτικ (Σκοτία) - ΜΤΚ (Ουγγαρία) 3-0
 
(41' Τζόνσον, 65', 76' Τσάλμερς)
 
ΜΤΚ (Ουγγαρία) - Σέλτικ (Σκοτία) 4-0
 
(12', 82' Κούτι, 47' πέν. Βάσας, 62' Σάντορ)
 
Τα "χρυσά χρόνια" της Σέλτικ βρίσκονταν μπροστά της, ωστόσο από το 1964 είχε ήδη τη "μαγιά" στις τάξεις της. Αρκετοί παίκτες που το 1967 θα κατακτούσαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών υπό τις οδηγίες του Τζοκ Στιν, βρέθηκαν ένα βήμα από τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τρία χρόνια νωρίτερα, υπό τις οδηγίες του Τζίμι Μακγκρόρι. Η νίκη στη Γλασκόβη με 3-0 επί της ΜΤΚ χάρη στα γκολ των Τζίμι Τζόνστον και Στίβι Τσάλμερς έφερναν τους "Καθολικούς" πολύ κοντά στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους.
 
Η ΜΤΚ, όμως, δεν ήταν μια τυχαία ομάδα. Ο Κάρολι Σάντορ είχε επιστρέψει στη δράση μετά από έξι μήνες απραξίας και ήθελε να πει την τελευταία κουβέντα του, πριν κρεμάσει τα "παπούτσια" το ίδιο καλοκαίρι με 182 γκολ σε 379 αγώνες. Ο δεξιός επιθετικός πέτυχε στη ρεβάνς ένα από τα τέρματά του, ο Μίχαλι Βάσας ακόμα ένα και ο Ιστβάν Κούτι δύο, σε μία ανατροπή που οι Σκοτσέζοι θυμούνται ακόμα λόγω της υπεροψίας με την οποία ταξίδεψαν στη Βουδαπέστη αλλά και λόγω των δύο ακυρωθέντων τερμάτων από τον Αυστριακό διαιτητή, που εθεάθη μετά από τον αγώνα να φεύγει από το γήπεδο αγκαλιά με δύο ξανθιές κοπέλες.
 
1984-1985 ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (ΦΑΣΗ ΤΩΝ 32)
 
ΚΠΡ - Παρτίζαν 6-2
 
(13' Γκρέγκορι, 26' Φερντεϊ, 44' Στέινροντ, 54' Νιλ, 57', 83' Μπάνιστερ / 14' Κλιντσάρσκι, 25' Μάντσε)
 
Παρτίζαν - ΚΠΡ 4-0
 
(4' Μάντσε, 40' πέν. Καλιτσάνιν, 46' Γέσιτς, 64' Ζίβκοβιτς)
 
Στη δεύτερη και τελευταία μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή παρουσία της, η ΚΠΡ συνάντησε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA την Παρτίζαν, την οποία διέλυσε με 6-2 στο "Χάιμπουρι", μιας και το "Λόφτους Ρόουντ" δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω του τεχνητού χλοοτάπητα. Όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει για τους Σέρβους, παρότι είχαν συγκεντρώσει ξανά μία "χρυσή γενιά" τη δεκαετία του '80, με ηγέτη τον 21χρονο επιθετικό Ντράγκαν Μάντσε, ο οποίος είχε σημειώσει και το γκολ που έφερε τα πάνω κάτω για λίγο στην Αγγλία (η Παρτίζαν προηγήθηκε με 2-1 στο 25').
 
Ο Μάντσε ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο της ανατροπής μόλις στο 4' της ρεβάνς. Ακολούθησαν ακόμα τρία γκολ στην επόμενη ώρα αγώνα και με το 4-0, η ομάδα του Νέναντ Μπιέκοβιτς προχωρούσε στην επόμενη φάση. Ο Άλαν Μάλερι, από την πλευρά του, δεν γνώριζε τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ και φώναζε στους παίκτες του να μην φύγουν για τα αποδυτήρια και να περιμένουν την παράταση (λίγο αργότερα απολύθηκε). Το παιχνίδι αυτό ψηφίστηκε ως το 70ό κορυφαίο στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε ψηφοφορία του Eurosport το 2009, ωστόσο ο Μάντσε έχασε τη ζωή του λίγο μετά από το ματς σε τροχαίο (Σεπτέμβριος 1985) και δεν πάτησε ποτέ στα ύψη που πίστευαν οι θαυμαστές του, οι οποίοι ακόμα τον θεωρούν τον καλύτερο παίκτη που φόρεσε τη φανέλα της Παρτίζαν.
 
1985-1986 ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16)
 
Γκλάντμπαχ - Ρεάλ 5-1
 
(29' Μιλ, 40' αυτ. Σαλγκέρο, 55', 59' Ραν, 81' Λίνεν / 68' Γκορντίγιο)
 
Ρεάλ - Γκλάντμπαχ 4-0
 
(5', 17' Βαλδάνο, 76', 88' Σαντιγιάνα)
 
Η "σειρά του Γύπα" είχε ανοίξει ήδη τα φτερά της και γι' αυτό το 5-1 στη Γερμανία από την κατά τα άλλα αξιόλογη Γκλάντμπαχ, έμοιαζε παράταιρο. Ακόμα και το γκολ του Ραφαέλ Γκορδίγιο είχε χάσει τη σημασία του, αφού δύο λεπτά αργότερα ο Ισπανός αποβλήθηκε και ο Έβαλντ Λίνεν βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τον δείκτη το σκορ. Παίκτες όπως ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Ούγκο Σάντσες, Μίτσελ, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, Κάρλος Σαντιγιάνα και Χόρχε Βαλδάνο δεν γινόταν να πέσουν αμαχητί, κάτι που απέδειξαν στη ρεβάνς του "Σαντιάγο Μπερναμπέου".
 
Μπροστά σε περίπου 100.000 θεατές, ο Βαλδάνο σημείωσ δύο γρήγορα γκολ και αναπτέρωσε το ηθικό των κατόχος του τροπαίου. Το επόμενο γκολ άργησε, αλλά όταν ο Σαντιγιάνα νίκησε τον Ούλριχ Ζούντε το ζήτημα ήταν το "πότε", όχι το "αν". Ο σπουδαίος Ισπανός επιθετικός πρόλαβε το χρονόμετρο και στο 88' ολοκλήρωσε την ανατροπή, δίνοντας τη νίκη πρόκριση στους "μερένγκες". "Έχω υπάρξει διεθνής με την εθνική Ισπανίας, έχω παίξει σε δύο Μουντιάλ, έχω κατακτήσει τίτλους στη Ρεάλ, αλλά αυτή η επιστροφή τα υποσκελίζει όλα. Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου", δήλωσε αργότερα ο επιθετικός Χουανίτο, ο οποίος στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το τρόπαιο και το πρώτο από τα πέντε σερί πρωταθλήματα Ισπανίας.
 
1985-1986 ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ (ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
Γκέτεμποργκ (Σουηδία) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-0
 
(24', 44' Νίλσον, 60' Χόλμγκρεν)
 
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 5-4 πέν., 3-0
 
(9', 63', 69' Αλόνσο)
 
Ο Τόρμπιερν Νίλσον, ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Σουηδίας, σημείωσε δύο τέρματα που μαζί με αυτό του Τόμι Χόλμγκρεν, έμοιαζαν καταδικαστικά στην αναζήτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Το 3-0 του Βορρά δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους Καταλανούς, αφού η Γκέτεμποργκ εκείνης της εποχής μία καταπληκτική ομάδα που μεταξύ 1982 και 1993 κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο UEFA κι έφτασε δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών και άλλες τρεις σταμάτησε στα προημιτελικά.
 
Οι "μπλαουγκράνα" προέρχονταν από το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δέκα "άγονα" χρόνια στην πρώτη σεζόν του Τέρι Βέναμπλς στον πάγκο και παρότι δεν είχαν πλειάδα αστέρων στις τάξεις τους, είχαν το πάθος για την ανατροπή. Τουλάχιστον αυτό συνέβη με τον Πίτσι Αλόνσο, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 9' και ολοκλήρωσε το χατ τρικ του στο 69', στέλνοντας το παιχνίδι πρώτα στην παράταση και ύστερα στα πέναλτι. Εκεί ευστόχησαν πέντε από τους έξι εκτελεστές των Καταλανών, ενώ στον αντίποδα ο Νίλσον αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι και αντιθέτως εκτέλεσαν δύο νεαροί και άπειροι παίκτες τα δύο τελευταία, οι Ρόλαντ Νίλσον και Περ Έντμουντ Μορντ, οι οποίοι δεν τα κατάφεραν. Η ειρωνία φυσικά ήθελε την Μπαρτσελόνα στον τελικό να χάνει στην ίδια διαδικασία, χωρίς να καταφέρει να νικήσει τον Χέλμουτ Ντουκαντάμ της Στεάουα σε τέσσερις εκτελέσεις.
 
1987-1988: ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (ΤΕΛΙΚΟΣ)
 
Εσπανιόλ - Λεβερκούζεν 3-0
 
(45', 56' Λοσάδα, 49' Σολέρ)
 
Λεβερκούζεν - Εσπανιόλ 3-0
 
(57' Τίτα, 63' Γκετς, 81' Τσα)
 
Η Λεβερκούζεν είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα και τη Βέρντερ (του Ότο Ρεχάγκελ) σε προημιτελικά και ημιτελικά, χωρίς να δεχθεί γκολ. Απέναντι στην Εσπανιόλ, πρόβαλε ως φαβορί, με τους Καταλανούς να έχουν πιο εύκολη πορεία μέχρι τον τελικό, αν και είχαν αποκλείσει την Ίντερ των Γερμανών και έκαναν την ανατροπή με αντίπαλο την Μπριζ στα ημιτελικά. Από την ήττα 2-0 στο Βέλγιο, νίκησαν 3-0 στη ρεβάνς και αυτό ήταν το σκορ του πρώτου τελικού της διοργάνωσης στο "Σαριά", το οποίο ουσιαστικά "χάριζε" τον τίτλο στους Καταλανούς.
 
Ο Χαβιέρ Κλεμέντε στον πάγκο και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο γήπεδο ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους, αφού μέχρι το 56' παρέμενε το 0-0 στο "Ούλριχ Χάμπερλαντ Στάντιον". Η ποδοσφαιρικη΄δεκαετία του '80, όμως, είχε έντονο γερμανικό χρώμα και τα γκολ των Τίτα, Φάλκο Γκετς και Μπουμ Κουν Τσα στα τελευταία λεπτά έστειλαν τη ρεβάνς στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Ο Ραλφ Φάλκενμαγερ έχασε το πρώτο πέναλτι των Γερμανών, αλλά οι Ισπανοί δεν κατάφεραν να σκοράρουν σε τρία σερί στη συνέχεια και παρέμειναν δίχως ευρωπαϊκή διάκριση.
 
1992-1993 CHAMPIONS LEAGUE (Α' ΓΥΡΟΣ)
 
Στουτγκάρδη (Γερμανία)  - Λιντς (Αγγλία) 3-0
 
(62', 66' Βάλτερ, 79' Μπουκ)
 
Λιντς (Αγγλία) - Στουτγκάρδη (Γερμανία) 4-1
 
(17' Σπιντ, 38' πέν. Μακάλιστερ, 65' Καντονά, 78' Τσάπμαν / 33' Μπουκ)
 
Λιντς (Αγγλία) - Στουτγκάρδη (Γερμανία)  3-0 (α.α.)
 
Στουτγκάρδη (Γερμανία) - Λιντς 1-2
 
(38' Γκόλκε / 32' Στράχαν, 77' Σατ)
 
Σε μία περίοδο άκρατου παραλογισμού, τις αρχές της δεκαετίας του '90, όπου η UEFA προσπαθούσε να διευρύνει το ποδόσφαιρο, να το εμπορευματοποιήσει, αλλά παρεμποδιζόταν από τους ίδιους τους κανονισμούς της, η ανέλπιστη πρωταθλήτρια Γερμανίας Στουτγκάρδη επικρατούσε με 3-0 της ανέλπιστης πρωταθλήτριας Αγγλίας Λιντς στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του νεοσύστατου Champions League, με αντικείμενο πόθου το "εισιτήριο" στους ομίλους της διοργάνωσης. Στη ρεβάνς του "Έλαντ Ρόουντ", οι Γκάρι Σπιντ, Γκάρι Μακάλιστερ και Ερίκ Καντονά φρόντισαν για την ανατροπή, ωστόσο το γκολ (της ισοφάρισης αρχικά) του Αντρέας Μπουκ "διέσωζε" τους Σουηβούς, αφού με την ήττα 4-1 έπαιρναν την πρόκριση λόγω του εκτός έδρας τέρματος.
 
Η αποτέλεσμα δεν μέτρησε, όμως, αφού ο Κρίστοφ Ντάουμ είχε χρησιμοποιήσει τέσσερις ξένους (οι δύο ως αλλαγή μετά από το 80'), κάτι που απαγορευόταν εκείνη την εποχή. Ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι τρεις ξένους και άλλους δύο παίκτες με τουλάχιστον πέντε χρόνια προϋπηρεσίας στη χώρα, τα τρία εκ των οποίων σε επίπεδο κ-19. Ο ίδιος ο σύλλογος παραδέχθηκε το λάθος του, με τον Ντάουμ να αναλαμβάνει την ευθύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η UEFA διέταξε επαναληπτικό σε ουδέτερη έδρα, αφού αποδέχθηκε ότι επρόκειτο για σφάλμα κι έτσι κατακύρωσε το παιχνίδι υπέρ των Άγγλων με σκορ 3-0, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, δίχως να υπάρχει δυνατότητα παράτασης και πέναλτι πλέον.
 
Η Λιντς διαμαρτυρήθηκε διότι σε περίπτωση που αποδεικνυόταν εσκεμμένη η κίνηση του Ντάουμ, τότε η Στουτγκάρδη θα αποκλειόταν αυτόματα. Την ίδια στιγμή, σύλλογοι όπως η Ντινάμο Βουκουρεστίου περίμεναν αποκλεισμό των πρωταθλητών Γερμανίας για να ανέβουν στους ισχυρούς και να αποφύγουν μεγαθήρια, με συνέπεια να εκδηλώσουν κι αυτοί επίσημα παράπονα, σε μία υπόθεση... τραγέλαφο με τα σημερινά δεδομένα. Στον τρίτο αγώνα, τα "παγόνια" νίκησαν με 2-1 και πήραν την πρόκριση για τον 2ο γύρο, όπου αποκλείστηκαν από την (επίσης "ανίσχυρη" στα χαρτιά) Ρέιντζερς.
 
2003-2004 CHAMPIONS LEAGUE (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
Μίλαν - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 4-1
 
(45', 49' Κακά, 46' Σεβτσένκο, 53' Πίρλο / 11' Παντιάνι)
 
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Μίλαν 4-0
 
(5' Παντιάνι, 35' Βαλερόν, 44' Λούκε, 76' Φραν)
 
Η προημιτελική φάση του Champions League εκείνης της σεζόν ακουγόταν σαν ψέμα. Τα τρία μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (Μίλαν, Ρεάλ, Άρσεναλ) είχαν σαφές προβάδισμα στα πρώτα παιχνίδια τους, όλα έπεσαν θύμα ανατροπής στις ρεβάνς και εν τέλει ο πρωταθλητής Ευρώπης προέκυψε από το τέταρτο ζευγάρι (Πόρτο - Λιόν)! Αυτό που συνέβη με τη Μίλαν, μάλιστα, έμεινε στην ιστορία, αφού η ομάδα των Κακά, Αντρέα Πίρλο, Κλάρενς Ζέεντορφ, Αντρέι Σεβτσένκο, Μανουέλ Ρούι Κόστα, Καφού, Πάολο Μαλντίνι, Τζενάρο Γκατούζο και Αλεσάντρο Κοστακούρτα νίκησε με 4-1 (με τέσσερα γκολ σε οκτώ λεπτά) τον πρώτο αγώνα στο Σαν Σίρο και αποκλείστηκε!
 
Τίποτα δεν υποδείκνυε ότι η πρόκριση θα μπορούσε να χαθεί στη Γαλικία, ούτε η κατά τα άλλα εξαιρετική ομάδα του Χαβιέρ Ιρουρέτα, με τους Χουάν Κάρλος Βαλερόν, Άλμπερτ Λούκε, Τζουάν Καπντεβίλα, Μάουρο Σίλβα, Φραν, Τζαλμίνια, Ντιέγκο Τριστάν και Βάλντερ Παντιάνι να παρουσιάζονται με το "μαχαίρι" στα δόντια στη ρεβάνς. Μέσα στο 1ο ημίχρονο, το παιχνίδι είχε γυρίσει σχεδόν από τα γκολ των Παντιάνι, Βαλερόν και Λούκε. Οι νωθροί "ροσονέρι" δεν απειλούσαν ιδιαίτερα, προσπαθούσαν να "ροκανίσουν" χρόνο και το πλήρωσαν στο 76', όταν ο Φραν έκανε το 4-0 και πλέον έδινε την πρόκριση στη Ντεπορτίβο. Ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος στο 59' είχε βγάλει τον Πίρλο για να βάλει δεξί μπακ (Σερζίνιο) είχε ρίξει τον Φίλιπο Ιντζάγκι και πλέον του έμενε μόνο ο Ρούι Κόστα από τους επιθετικογενείς παίκτες στον πάγκο, αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ.
 
2009-2010 EUROPA LEAGUE (ΠΛΕΙ ΟΦ)
 
Ντινάμο Βουκουρεστίου (Ρουμανία) - Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 0-2
 
(6' Λίσκα, 84' Μπλάζεκ)
 
Ντινάμο Βουκουρεστίου (Ρουμανία) - Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 0-3 (ά.α.)
 
Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) - Ντινάμο Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 8-9 πέν., 0-3
 
(2' Κριστέα, 57', 81' Νικουλάε)
 
Μπορεί το ζευγάρι της Ντινάμο Βουκουρεστίου με τη Σλόβαν Λίμπερετς να μην κληρώθηκε σε κάποια προχωρημένη φάση της διοργάνωσης, ωστόσο μοιάζει η πιο δύσκολη ανατροπή στην ευρωπαϊκή ιστορία, αφού καμία ομάδα δεν πήρε πρόκριση από αγώνα που ηττήθηκε με τρία γκολ διαφορά στην έδρα της. Η απόσταση θα ήταν μικρότερη, πάντως, εάν στο 88ο λεπτό του αγώνα στη Ρουμανία δεν εισέβαλε ένας φίλαθλος στον αγωνιστικό χώρο και αρκετοί ακόμα στον στίβο πέριξ, με συνέπεια ο διαιτητής να τον διακόψει οριστικά, με το σκορ στο 2-0 υπέρ των Τσέχων.
 
Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA κατακύρωσε το ματς στη Σλόβαν με σκορ 3-0 (και τιμώρησε τη Ντινάμο με δύο αγώνες κεκλεισμένων) και πλέον οι Ρουμάνοι έπρεπε να νικήσουν με τρία γκολ διαφορά την ομάδα που τους νίκησε εντός έδρας. Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Αντρέι Κριστέα βροντοφώναξε ότι όλα είναι πιθανά στο "Ου Νίσι", με τον επιθετικό της Καβάλας έναν χρόνο αργότερα, Μάριους Νικουλάε, να κάνει την ανατροπή με δύο γκολ στο 57' και στο 81'. Το 3-0 της Ντινάμο έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Ξανά η ομάδα του Ντάριο Μπονέτι έμεινε πίσω στην αρχή, αφού ο Ιάνις Ζίκου δεν κατάφερε να σκοράρει με τη δεύτερη εκτέλεση της Ντινάμο, αλλά στη συνέχεια οι Ρουμάνοι ευστόχησαν σε οκτώ πέναλτι σε μία μακρά διαδικασία και έφτασαν στη νίκη με 9-8.
 
Οι ελληνικές ανατροπές
 
1970-1971 ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ (ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) - Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 4-1
 
(15', 46', 70' Όστοϊτς, 39' Γιάνκοβιτς / 55' Καμάρας)
 
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Οικονομόπουλος (72' Κωνσταντίνου), Ελευθεράκης, Καψής, Τομαράς, Δομάζος, Φυλακούρης, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Αντωνιάδης, Γραμμός
 
Παναθηναϊκός (Ελλάδα) - Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) 3-0
 
(2', 54' Αντωνιάδης, 63' Καμάρας)
 
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54')
 
Η βαριά ήττα στο Βελιγράδι με 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα καταρράκωσε το ηθικό των παικτών του Φέρεντς Πούσκας, που είχαν μεγάλα όνειρα για τον τελικό. Το δοκάρι του Κώστα Ελευθεράκη και το γκολ του Αριστείδη Καμάρα δεν έφταναν στους "πράσινους", που συν τοις άλλοις έπρεπε να αγωνιστούν στη ρεβάνς δίχως τους τιμωρημένους Ελευθεράκη και Μίμη Δομάζο. Η ανατροπή έμοιαζε αδιανόητη. Κάπου εκεί έλαβε δράση το μέγεθος που ονομάζεται Πούσκας, ο οποίος κατάφερε να "πείσει" την UEFA να μην τιμωρήσει τον Δομάζο.
 
Το παρασκήνιο των ημερών που οδηγούσαν στον αγώνα του "Απόστολος Νικολαΐδης" ήταν πολύ πλούσιο, τόσο όσον αφορά στην προετοιμασία παικτών και κόσμου, όσο και σε αυτήν των Γιουγκοσλάβων. Όταν ήρθε η ώρα του αγώνα, μόλις στο 1ο λεπτό οι "πράσινοι" έμοιαζαν να να παίρνουν την πρόκριση. Το γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη έδειξε στους παίκτες του Μίλιαν Μίλιανιτς τι θα έπρεπε να περιμένουν. Ακολούθησε ακόμα ένα γκολ του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης εκείνη τη σεζόν και ένα του Καμάρα και το πολυπόθητο 3-0 έστειλε το "τριφύλλι" στο "Γουέμπλεϊ", όπου ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρίνους Μίχελς.
 
1976-1977 ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ)
 
ΚΠΡ - ΑΕΚ 3-0
 
(7' πεν., 10' πέν. Φράνσις, 43' Μπόουλς)
 
Η σύνθεση της AEK: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαδόπουλος (56' Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος
 
ΑΕΚ - ΚΠΡ 3-0
 
(11', 65' Μαύρος, 81' Παπαϊωάννου)
 
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117' Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115' Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος
 
Η ΚΠΡ ήταν η ομάδα που έχασε το πρωτάθλημα για έναν πόντο από τη Λίβερπουλ και το ρόστερ της περιελάμβανε επτά Άγγλους διεθνείς, με συνέπεια η νίκη 3-0 στο "Λόφτους Ρόουντ" επί της ΑΕΚ να είναι αναμενόμενη για τους Λονδρέζους, που με τον Ντέιβ Σέξτον στον πάγκο τους είχαν περάσει σε εποχή επιτυχιών.
Ο Φράντισεκ Φάντροκ από τα αποδυτήρια στην Αγγλία ακόμα ρωτούσε τους παίκτες το εάν υπήρχε κανείς που πίστευε ότι δεν θα περάσουν. Τα "κόλπα" του "Παππού" έμειναν στην ιστορία, ωστόσο αυτό που τα επισκιάζει όλα είναι η αλλαγή τερματοφύλακα που έκανε στο 117' της ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα γκολ του Θωμά Μαύρου και αυτό του Μίμη Παπαϊωάννου στο 81' είχαν φέρει το παιχνίδι στα ίσια και στην παράταση. Εκεί, ο Φάντροκ αποφάσισε να αλλάξει τερματοφύλακα για τα πέναλτι και αντί του Λάκη Στεργιούδα, πέρασε στον αγώνα τον Νίκο Χρηστίδη. Αυτός απέκρουσε δύο εκτελέσεις και η Ένωση έγινε η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα ελληνική ομάδα που φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του συγκεκριμένου θεσμού (αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους του σπουδαίου Ρομπέρτο Μπέτεγκα).
 
1987-1988 ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16)
 
Χόνβεντ (Ουγγαρία) - Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 5-2
 
(3', 33', 57', 62' Κόβατς, 24' Φόντορ / 66', 68' Σαραβάκος)
 
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Μήνου, Γεωργαμλής, Καλιτζάκης, Πατσιαβούρας, Βασιλείου (39' Μπατσινίλας), Αντωνίου, Βαμβακούλας, Δημόπουλος, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Βλάχος (70' Γεωργακόπουλος)
 
Παναθηναϊκός (Ελλάδα) - Χόνβεντ (Ουγγαρία) 5-1
 
(22', 37' Βλάχος, 55' Αντωνίου, 65' Μαυρίδης, 82 Μπατσινίλας / 59' Φίτος)
 
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Πατσιαβούρας, Αντωνίου, Γεωργακόπουλος (70' Καλιτζάκης), Ρότσα, Βαμβακούλας, Δημόπουλος, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Βλάχος
 
*κόκκινη 85' Καλιτζάκης - Φίτος
 
Μετά από τη μεγαλειώδη πρόκριση επί της Γιουβέντους, ο Παναθηναϊκός βρισκόταν προ της πιο βαριάς ήττας στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Η Χόνβεντ είχε φτάσει τα πέντε γκολ στο 62' (τέσσερα ο Κάλμαν Κόβατς) και δεν έδειχνε διαθέσεις να σταματήσει. Δύο απανωτά τέρματα του Δημήτρη Σαραβάκου περιόρισαν την ταπείνωση και έβαλαν τη σπίθα στον κόσμο του Παναθηναϊκού να πιστέψει στην ανατροπή και την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
 
Στο δεύτερο παιχνίδι "κόπηκαν" 73.282 εισιτήρια, ωστόσο ο κόσμος που βρέθηκε στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν σαφώς περισσότερος. Πανηγύρισε δύο φορές από τα γκολ του Βαγγέλη Βλάχου και μία λόγω του Κώστα Αντωνίου, πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα. O Γιόζεφ Φίτος θα επιχειρούσε να αποκλείσει από το Κύπελλο UEFA την ομάδα στην οποία θα πήγαινε λίγους μήνες αργότερα, αλλά στο τέρμα του απάντησαν οι Κώστας Αντωνίου και Κώστας Μπατσινίλας. Ο καυγάς του Φίτος με τον Γιάννη Καλιτζάκη οδήγησε στην αποβολή τους και με το μομέντουμ υπέρ των "πρασίνων", το 5-1 δεν άλλαξε. Το "τριφύλλι" προχώρησε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε με μία ισοπαλία εντός (2-2) και μία ήττα εκτός (1-0) από την Μπριζ.
 
Οι υπόλοιπες μεγάλες ανατροπές
 
1958-1959 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Προκαταρκτικός γύρος)
Κοπεγχάγη (Δανία) - Σάλκε (Δυτική Γερμανία) 3-0 (31', 45' Μπίρκελαντ, 35' Κρογκ)
Σάλκε (Δυτική Γερμανία) - Κοπεγχάγη (Δανία) 5-2 (25', 34' Κλοτ, 45' Σαντλόβσκι, 70' Νόβακ, 72' Μπρόκερ / 53', 65', Άντερσεν)
Σάλκε (Δυτική Γερμανία) - Κοπεγχάγη (Δανία) 3-1 (57', 85' Κλοτ, 66' Νόβακ / 90' Κράμερ)
* Δεν υπήρχε ο κανονισμός των εκτός έδρας γκολ και οι δύο ομάδες έδωσαν αγώνα πλέι οφ στην Ολλανδία για την πρόκριση.
 
1963-1964 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Προκαταρκτικός γύρος)
Χάκα (Φινλανδία) - Ζενές Ες (Λουξεμβούργο) 4-1 (5', 68' Κουμπουλάμπι, 42', 76' Πέιτονεν / 10' Τις)
Ζενές Ες (Λουξεμβούργο) - Χάκα (Φινλανδία) 4-0 (17', 85' Τις, 42' αυτ. Νιέμινεν, 60' Μέι)
 
1965-1966 Κύπελλο Πρωταθλητριών (προημιτελικά)
Σπάρτα Πράγας (Τσεχοσλοβακία) - Παρτίζαν (Γιουγκοσλαβία) 4-1 (20', 54' πέν., 85' Κβάσνακ, 73' Μάσεκ / 16' Χασανάγκιτς)
Παρτίζαν (Γιουγκοσλαβία) - Σπάρτα Πράγας (Τσεχοσλοβακία) 5-0 (4', 29' Κοβάτσεβιτς, 23' Βάσοβιτς, 35', 41' Χασανάγκιτς)
 
1974-1975 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Φάση των 16)
Χάιντουκ (Γιουγκοσλαβία) - Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 4-1 (29', 55' Γέρκοβιτς, 57' Ζουνγκούλ, 81' Μίγιατς / 35' Ρεβεγί)
Σεντ Ετιέν (Γαλλία) - Χάιντουκ (Γιουγκοσλαβία) 5-1 (35' Λαρκέ, 61' Μπατνέ, 71' πέν. Μπερετά, 82', 104' Τριαντάφυλλος / 60' Γιόβανιτς)
 
1975-1976 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Φάση των 16)
Ντέρμπι (Αγγλία) - Ρεάλ (Ισπανία) 4-1 (9', 15' πέν., 78' πέν. Τζορτζ, 42' Νις / 25' Πίρι)
Ρεάλ (Ισπανία) - Ντέρμπι (Αγγλία) 5-1 (3', 51' Μαρτίνες, 55', 99' Σαντιγιάνα, 83' πέν. Πίρι / 62' Τζορτζ)
 
1975-1976 Κύπελλο UEFA (Φάση των 32)
Ίπσουιτς (Αγγλία) - Μπριζ (Βέλγιο) 3-0 (20' Γκέιτς, 55' Πέντελτι, 66' Όστιν)
Μπριζ (Βέλγιο) - Ίπσουιτς (Αγγλία) 4-0 (11' πέν. Λαμπέρ, 20' Ντε Κουμπέρ, 40' Λεφέβρ, 87' Βαντερέικεν)
 
1977-1978 Κύπελλο UEFA (Φάση των 16)
Ίπσουιτς (Αγγλία) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-0 (17' Γκέιτς, 61' Γουάιμαρκ, 66' Τάλμποτ)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Ίπσουιτς (Αγγλία) 3-1 πέν., 3-0 (20', 47' Κρόιφ, 87' πέν. Ρέσακ)
 
1978-1979 Κύπελλο Κυπελλούχων (Φάση των 16)
Άντερλεχτ (Βέλγιο) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-0 (19', 71' Βαν ντερ Ελστ, 47' Κουκ)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Άντερλεχτ (Βέλγιο) 4-1 πέν. 3-0 (8' Κρανκλ, 44' Ερέδια, 86' Θουβίρια)
 
1978-1979 Κύπελλο UEFA (Φάση των 64)
Ντινάμο Βερολίνου (Ανατολική Γερμανία) - Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) 5-2 (16', 28', 69' Ρίντιγκερ, 20' Νετς, 89' Μπρίλατ / 34' Σέστιτς, 36' Σάβιτς)
Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) - Ντινάμο Βερολίνου (Ανατολική Γερμανία) 4-1 (58' Σάβιτς, 69', 80' Μπορόβνιτσα, 89' Σέστιτς / 12' Ρίντιγκερ)
 
1978-1979 Κύπελλο UEFA (Φάση των 16)
Στουτγκάρδη (Δυτική Γερμανία) - Ντούκλα (Τσεχοσλοβακία) 4-1 (8', 33' πέν. Φόλκερτ, 66' Κάις, 87' Όχλιτσερ / 57' Γκάιντουσεκ)
Ντούκλα (Τσεχοσλοβακία) - Στουτγκάρδη (Δυτική Γερμανία) 4-0 (24' αυτ. Χένες, 46' Βίζεκ, 52' πέν. Πελτς, 87' Γκάιντουσεκ)
 
1980-1981 Κύπελλο Κυπελλούχων (Φάση των 32)
Ρόμα (Ιταλία) - Καρλ Τσάις Ίενα (Ανατολική Γερμανία) 3-0 (5' Προύτσο, 23' Αντσελότι, 72' Φαλκάο)
Καρλ Τσάις Ίενα (Ανατολική Γερμανία) - Ρόμα (Ιταλία) 4-0 (26' Κράουζε, 38' Λίντεμαν, 71', 87' Μπιλάου)
 
1984-1985 Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά)
Ντινάμο Δρέσδης (Ανατολική Γερμανία) - Ράπιντ Βιέννης (Αυστρία) 3-0 (47' Τράουτμαν, 57' Μίνγκε, 82' Κίρστεν)
Ράπιντ Βιένης (Αυστρία) - Ντινάμο Δρέσδης (Ανατολική Γερμανία) 5-0 (4', 37' Πάκουλτ, 17' Λάινερ, 70' πέν. Πανένκα, 77' Κρανκλ)
 
1984-1985 Κύπελλο UEFA (Φάση των 16)
Άντερλεχτ (Βέλγιο) - Ρεάλ (Ισπανία) 3-0 (65' Βάντενμπεργκ, 66' Τσερνιατίνσκι, 85' πέν. Βερκότερεν)
Ρεάλ (Ισπανία) - Άντερλεχτ (Βέλγιο) 6-1 (3' Σαντσίς, 16', 47', 52' Μπουτραγκένιο, 29', 39' Βαλδάνο / 34' Φρίμαν)
 
1987-1988 Κύπελλο UEFA (Φάση των 32)
Μπρόντμπι (Δανία) - Σπορτούλ (Ρουμανία) 3-0 (15' Όλσεν, 30' πέν. Στέφενσεν, 84' Κρίστενσεν)
Σπορτούλ (Ρουμανία) - Μπρόντμπι (Δανία) 3-0 πέν., 3-0 (5' Μουντεάνου, 77' Μποζεσάν, 89' Πάνα)
 
1987-1988 Κύπελλο UEFA (Φάση των 32)
Βέρντερ (Δυτική Γερμανία) - Σπάρτακ Μόσχας (Ρωσία) 4-1 (9' Μοστοβόι, 35', 53' Ροντιόνοβ, 90' Πασούλκο / 78' Μπούργκσμιλερ)
Σπάρτακ Μόσχας (Ρωσία) - Βέρντερ (Δυτική Γερμανία) 6-2 παρ. (2' Νόιμπαρθ, 25' Ορντενέβιτς, 78' Ζάουερ, 100' Ρίντλε, 109' Μπούργκσμιλερ / 71' Τσερένκοβ, 110' Πασούλκο)
 
1987-1988 Κύπελλο UEFA (Φάση των 16)
Ντόρτμουντ (Δυτική Γερμανία) - Μπριζ (Βέλγιο) 3-0 (12', 63' Μιλ, 77' Αντερμπρίγκε)
Μπριζ (Βέλγιο) - Ντόρτμουντ (Δυτική Γερμανία) 5-0 παρ. (9' Κέλεμανς, 48', 83', 107' πέν. Λ. Βαν ντερ Ελστ, 98' Φρ. Βαν ντερ Ελστ)
 
1988-1989 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Φάση των 32)
Ντινάμο Βερολίνου (Ανατολική Γερμανία) - Βέρντερ (Δυτική Γερμανία) 3-0 (16' Ντολ, 62' Τομ, 77' Πάστορ)
Βέρντερ (Δυτική Γερμανία) - Ντινάμο Βερολίνου (Ανατολική Γερμανία) 5-0 (23' πέν. Κούτσοπ, 55' Χέρμαν, 62' Ρίντλε, 70' Μπούργκσμιλερ, 90' Σάαφ)
 
1988-1989 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Φάση των 16)
Ξαμάξ (Ελβετία) - Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 3-0 (52' Λίτι, 85' Σασό, 90' Ντεκαστέλ)
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) - Ξαμάξ (Ελβετία) 5-0 (19', 77' Τιουτιουνεκέρ, 54', 80', 89' Τσολάκ)
 
1989-1990 Κύπελλο Κυπελλούχων (Φάση των 32)
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Τσεχοσλοβακία) - Γκράσχοπερς (Ελβετία) 3-0 (35' Τίμκο, 53' πέν. Βάνκοβιτς, 88' πέν. Τίτελ)
Γκράσχοπερς (Ελβετία) - Σλόβαν Μπρατισλάβας (Τσεχοσλοβακία) 4-0 παρ. (10', 115' Γκρεν, 59' πέν. Ελί, 84' Στρουντάλ)
 
1990-1991 Κύπελλο UEFA (Φάση των 16)
Άντμιρα Βάκερ (Αυστρία) - Μπολόνια (Ιταλία) 3-0 (31', 55' Γκρέτσνιγκ, 36' Μίλερ)
Μπολόνια (Ιταλία) - Άντμιρα Βάκερ (Αυστρία) 6-5 πέν., 3-0 (7' Βάας, 51' πέν. Καμπρίνι, 71' Νέγκρο)
 
1993-1994 Champions League (1ος γύρος)
Λίνφιλντ (Βόρεια Ιρλανδία) - Κοπεγχάγη (Δανία) 3-0 (38' Χέιλοκ, 43' Μακόνελ, 60' Ρ. Τζόνστον)
Κοπεγχάγη (Δανία) - Λίνφιλντ (Βόρεια Ιρλανδία) 4-0 παρ. (2' Μέλερ, 26' Γιόχανσεν, 90' Νίλσεν, 95' Μίκελσεν)
 
1995-1996 Κύπελλο Κυπελλούχων (Φάση των 16)
Χάλμσταντ (Σουηδία) - Πάρμα (Ιταλία) 3-0 (7', 31' Γκούντμουντσον, 75' Ρ. Άντερσον)
Πάρμα (Ιταλία) - Χάλμσταντ (Σουηδία) 4-0 (2' Ιντζάγκι, 38' Μπάτζιο, 53' Στόιτσκοφ, 69' Μπεναρίβο)
 
1997-1998 Champions League (2ος προκριματικός γύρος)
Στεάουα (Ρουμανία) - Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 3-2 (53' πέν. Ροτάριου, 70' Σέρμπαν, 77' Λάκατους / 18' Γκερίν, 64' Μορίς)
Στεάουα (Ρουμανία) - Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 3-0 (α.α.)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) - Στεάουα (Ρουμανία) 5-0 (2' πέν., 21' πέν., 55' Ραΐ, 30' Σιμόνε, 40' Μορίς)
* Η UEFA τιμώρησε την Παρί με ήττα 3-0 στον 1ο αγώνα, διότι χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο Λοράν Φουρνιέ.
 
1999 Κύπελλο Ιντερτότο (2ος γύρος)
Μπραν (Νορβηγία) - Βάρτεκς (Κροατία) 3-0 (1', 78' Χέλαντ, 87' Χάνστβεϊτ)
Βάρτεκς (Κροατία) - Μπραν (Νορβηγία) 4-5 πέν., 3-0 (21' Μούμλεκ, 24' Καμπέροβιτς, 81' Μαντούνοβιτς)
 
1999-2000 Champions League (2ος προκριματικός γύρος)
Λίτεξ (Βουλγαρία) - Βίτζεβ (Πολωνία) 4-1 (40', 78' Τοντόροφ, 82' πέν. Ζίβκοβιτς, 90' Κόντεφ / 88' πέν. Βιχνιάρεκ)
Βίτζεβ (Πολωνία) - Λίτεξ (Βουλγαρία) 2-3 πέν. 4-1 (14' Γκέσιορ, 50', 59' Βιχνιάρεκ, 75' Μιχάλσκι / 28' Τοντόροφ)
 
1999-2000 Κύπελλο UEFA (Φάση των 32)
Λιόν (Γαλλία) - Βέρντερ (Γερμανία) 3-0 (13', 45' Άντερσον, 77' Βαϊρέλ)
Βέρντερ (Γερμανία) - Λιόν (Γαλλία) 4-0 (15' Μπόντε, 38' πέν. Χέρτσογκ, 56' Μπάουμαν, 77' Πισάρο)
 
2000-2001 Κύπελλο UEFA (1ος γύρος)
Σαραγόσα (Ισπανία) - Βίσλα (Πολωνία) 4-1 (63', 68' Γιόρδι, 30' Ακούνια, 54' Σάενθ / 12' Καγιούζνι)
Βίσλα (Πολωνία) - Σαραγόσα (Ισπανία) 4-3 πέν., 4-1 (51' Ιχεανάτσο, 55', 58' Φρανκόβσκι, 61' Μόσκαλ / 6' αυτ. Μπαστσίνσκι)
 
2001-2002 Κύπελλο UEFA (Προκριματικός γύρος)
Νάρβα Τρανς (Εσθονία) - Έλφσμποργκ (Σουηδία) 1-3 (40' Γκρουζνόβ / 33' Λούντστρεμ, 36' πέν., 61' Αντρέασον)
Νάρβα Τρανς (Εσθονία) - Έλφσμποργκ (Σουηδία) 3-0 (ά.α.)
Έλφσμποργκ (Σουηδία) - Νάρβα Τρανς (Εσθονία) 5-0 (27', 46', 54', 80' Αντρέασον, 47' Κλάρστρεμ)
* Η UEFA τιμώρησε την Έλφσμποργκ με ήττα 3-0 στον 1ο αγώνα, διότι χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο Κρίστιαν Λούντστρεμ.
 
2003-2004 Champions League (1ος προκριματικός γύρος)
Ντινάμο Τιφλίδας (Γεωργία) - Τίρανα (Αλβανία) 3-0 (6' Μελκάτζε, 45+1' Αντσαμπάτζε, 50' πέν. Νταρασέλια)
Τίρανα (Αλβανία) - Ντινάμο Τιφλίδας (Γεωργία) 2-4 πέν. 3-0 (11' Λίτσι, 64' Φορτούζι, 77' Χαλίλι)
 
2004-2005 Κύπελλο UEFA (2ος προκριματικός γύρος)
ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος) - Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ) 3-0 (18', 31', 45' Ισάιλοβιτς)
Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ) - ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος) 4-0 (1' Γκολάν, 24' αυτ. Αριστοκλέους, 40', 45' πέν. Μασιάχ)
 
2013-2014 Europa League (2ος προκριματικός γύρος)
Ανόρθωση (Κύπρος) - Γκέφλε (Σουηδία) 3-0 (12' πέν. Γκαρθία, 33', 84' Κολαούτι)
Γκέφλε (Σουηδία) - Ανόρθωση (Κύπρος) 4-0 (25', 87' Ορλόβ, 67' Φαλτσέτας, 87' Ντάλμπεργκ)
 
2013-2014 Europa League (Προημιτελικά)
Βασιλεία (Ελβετία) - Βαλένθια (Ισπανία) 3-0 (34', 38' Ντελγκάδο, 90+1' Στόκερ)
Βαλένθια (Ισπανία) - Βασιλεία (Ελβετία) 5-0 παρ. (38', 70', 114' Αλκάθερ, 42' Βάργκας, 118' Μπερνάτ)
 
2014-2015 Champions League (3ος προκριματικός γύρος)
Λέγκια (Πολωνία) - Σέλτικ (Σκοτία) 4-1 (10', 36' Ράντοβιτς, 84' Ζίρο, 90+1' Κοσέτσκι / 8' Μακγκρέγκορ)
Σέλτικ (Σκοτία) - Λέγκια (Πολωνία) 0-2 (36' Ζίρο, 61' Κουχάρτσικ)
Σέλτικ (Σκοτία) - Λέγκια (Πολωνία) 3-0 (α.α.)
* Η UEFA τιμώρησε τη Λέγκια με ήττα 3-0 στον 2ο αγώνα, διότι χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο Μπάρτος Μπερεσίνσκι.
 
ΠΗΓΗ: sport24.gr

Δειτε Επισης

Πλήγμα για τη Λίβερπουλ, χάνει για 5-6 εβδομάδες τον Κονατέ λόγω τραυματισμού στο γόνατο
Πρωτοσέλιδο της «L' Equipe» α λα «Διάσωση Στρατιώτη Ράιαν» για τον Εμπαπέ-Πρέπει να τον σώσουμε
Γκολάρα με φάουλ ο Ροναλντίνιο, γύρισε πίσω τα χρόνια και ο Φίγκο στο ματς θρύλων Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης
Πρώτη νίκη Αμορίμ, ο Χούμελς «πάγωσε» το Λονδίνο
Βάφτηκε μπλαουγκράνα το clasico παλαιμάχων στην Ντόχα
Μαγικά χορευτικά από τον Κωνσταντέλια και έτοιμο γκολ στον Ζίβκοβιτς που αστόχησε
Απίστευτη ατυχία για Τζέιμς, ίσως επιστρέψει το 2025...
Αντσελότι: «Ο Εμπαπέ περνά μία δύσκολη στιγμή»
Ομάδα-έκπληξη θέλει να πάρει τον Άλισον από τη Λίβερπουλ
Η Ρεάλ χάνει τον Καμαβινγκά για τρεις εβδομάδες