Χρειάζεται τόλμη: το ποδόσφαιρο μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

To Ποδόσφαιρο βρίσκεται ενώπιον μεγάλων και δραματικών προκλήσεων, καθώς παγκοσμίως έχει ήδη αρχίσει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση από την οποία δεν μπορεί να μην επηρεαστεί το δημοφιλέστερο των αθλημάτων. Σήμερα συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές στη ζωή  των ανθρώπων, οι οποίες δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.
 
Οι άμεσες αλλαγές αφορούν τόσο τον τρόπο προπόνησης, όσο και τον τρόπο ανάπτυξης, τα συστήματα, την αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών σε περίπτωση τραυματισμών και την υγεία τους. Ήδη συζητούνται σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς που δεν αποκλείεται να αλλάξουν το πρόσωπο του ποδοσφαίρου, του «βασιλιά» των αθλημάτων. Κατά τον ίδιο τρόπο, αλλαγές συμβαίνουν και στον διοικητικό και διαχειριστικό τομέα του ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές θα είναι σημαντικότατες και θα οδηγήσουν στην περεταίρω εμπορευματοποίησή του.
Αυτές ήταν μερικές από τις επισημάνσεις στην εισαγωγική  ομιλία  του καθηγητή Νίκου  Καρτακούλλη, Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  στο εξαιρετικά πετυχημένο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Football CΟΝFERENCE: The Business of Football». Ο   καθηγητής Καρτακούλλης, που προέδρευσε του Συνεδρίου, στην ομιλία  του με τίτλο «Άθλημα, Business ή κάτι άλλο;» εστίασε  στην ανάγκη  δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων και στις μαζικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική βιομηχανία. Αναφέρθηκε  στις αλλαγές που εξετάζει να εισαγάγει η Παγκόσμια  Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ) και  επισήμανε τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται  για το ποδόσφαιρο.
 
«Βλέπουμε για παράδειγμα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Ινδία, τις δύο πιο πολυάνθρωπες χώρες του κόσμου να μπαίνουν δυναμικά  στον χώρο του ποδοσφαίρου». Οι οργανισμοί που διαχειρίζονται αυτό το άθλημα, κατά τον καθηγητή Καρτακούλλη, έχουν μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, όπως η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας, η κακή διαχείριση και τα σκάνδαλα, η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους ποδοσφαιριστές και τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα αγώνων. Ο καθηγητής πρόβλεψε πως οι προοπτικές για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι τεράστιες, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επανατοποθέτηση (rebalancing). «Η πολιτική  και η εμπορευματοποίηση δεν πρέπει να είναι η βάση ανάπτυξης στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια κουλτούρα σιωπής που πρέπει να καταργηθεί». Η σωστή ποδοσφαιρική διακυβέρνηση (Football Governance) διασφαλίζεται με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία (accountability), το όραμα, τη δύναμη, τη συνέργεια και την εμπιστοσύνη».   
 
Στο Διεθνές αυτό Συνέδριο, μίλησαν επίσης, ο κ. Γιώργος Κούμας, αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ,  για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στον χώρο του ποδοσφαίρου και τι συμβαίνει  στην Κύπρο, ο Simon Crouch, της Ελβετικής TEAM, για  τον ρόλο της τηλεόρασης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα οφέλη για τις ομάδες και το άθλημα.  Ο Pedro Trueba Iriondo  της KPMG ανάλυσε με στατιστικά στοιχεία το πώς το ποδόσφαιρο μετεξελίσσεται σε μια παγκόσμια βιομηχανία.
 
Ο  Marc Schmidgall της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σωματείων (ECA), μίλησε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες  στο ευρωπαϊκό σωματειακό ποδόσφαιρο. Ο Oscar Ugaz, πρώην διευθυντής marketing της Ρεάλ Μαδρίτης εστίασε στην ψηφιακή επιχείρηση μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο ενώ η Marta Wasiluk, διευθύντρια  του αθλητικού τμήματος της Legia Βαρσοβίας, αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ο Julien Jalouzet, πρώην διευθυντής ψηφιακού marketing της Γαλλικής Paris Saint Germaine, μίλησε για τους τρόπους προβολής ενός συλλόγου μέσα από τα Κοινωνικά Μέσα Ενημέρωσης και ο Μιχάλης Λάϊος, Εμπορικός Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός Π., για το Marketing και το Branding στο ποδόσφαιρο.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  αξιωματούχων  του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Νικολάου, διευθυντής τμήματος πληροφορικής στην Hellenic Technical Enterprises LTD. Το συνέδριο διοργάνωσε η ΙΜΗ με κύριο χορηγό την Ελληνική Τράπεζα, ενώ  ανάμεσα στους χορηγούς ήταν και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
  
 
 
 

Δειτε Επισης

Η ενέργεια των οπαδών της Ομόνοιας 29Μ μετά την πορεία στο κέντρο της Λευκωσίας (pic)
«Μιλάς του κόσμου, δίνει λεφτά και κλαίει γιατί φτάσαμε σε αυτή τη δύσκολη θέση»
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Η προσοχή στραμμένη σε ΓΣΠ και Αρένα
ΒΙΝΤΕΟ: Μπούκαραν στη συνέντευξη Τύπου και... τρέλαναν τον Ηλία Χαραλάμπους οι παίκτες του
ΒΙΝΤΕΟ: Με φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα και συνθήματα «έκαψαν» τη Λευκωσία οι οπαδοί της Ομόνοιας 29Μ
Το σήκωσε η Ομόνοια Αραδίππου και ανεβαίνει επίσημα με Ομόνοια 29Μ και ΕΝΠ
Στην τέταρτη θέση ο Κοντίδης στο Hyeres-Δεν έγινε η κούρσα μεταλλίων
Ο Ράγκλαντ στην κορυφαία πεντάδα με βραβείο από τον Πρέλεβιτς
Δεύτερο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό στο Ρίμινι για τον Μάριο Γεωργίου
Μετά το Μαϊάμι σοβαρεύουν οι επαφές της Mercedes με τον Φερστάπεν