Διομήδης Δημητριάδης: Ο τοξοβόλος με τα τρία μετάλλια και τα πέντε παγκύπρια ρεκόρ

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξήχθηκαν στο Σαν Μαρίνο, συναντηθήκαμε με τον Διομήδη Δημητριάδη, με σκοπό να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες, που σημάδεψαν την σημαντικότερη μέχρι τώρα διάκριση, της αθλητικής του καριέρα. 
Διομήδη θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σε συγχαρώ για την μεγάλη σου επιτυχία στους ΑΜΚΕ του Σαν Μαρίνου, όπου πέτυχες 5 νέα παγκύπρια ρεκόρ και κατέκτησες 3 μετάλλια .
 
Στον αθλητισμό, όπως και στην ζωή, οι επιτυχίες δεν έρχονται τυχαία. Είμαι βέβαιος ότι για να φθάσεις εκεί και να πετύχεις όσα πέτυχες, θα έκανες πολλές θυσίες κατά την περίοδο της προετοιμασίας.
Ήταν πολύ σκληρή και κουραστική η περίοδος προετοιμασίας μου για τους ΑΜΚΕ. Ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν την αναχώρηση μας για το Σαν Μαρίνο, προπονούμουν καθημερινά,  3 – 4 ώρες την ημέρα. Αλλά δεν έχω παράπονο, διότι με τα αποτελέσματα που πέτυχα απόδειξα, ότι με σωστή και οργανωμένη δουλεία, όλα μπορούν να γίνουν. 
 
Σε ποιο χώρο γινόταν η προετοιμασία σου;
Στο ομοσπονδιακό γήπεδο τοξοβολίας, το οποίο βρίσκετε στο Μακάριο στάδιο.  
 
Το πρόγραμμα της ημέρας τι περιελάμβανε;
Το πρόγραμμα περιελάμβανε καλή προθέρμανση και μετά αναλόγως τι οδηγίες είχα από τους προπονητές μου. Ή δουλεύαμε την τεχνική μου ή κάναμε προσομοίωση αγώνα.
 
Τα έξοδα της προετοιμασίας, στα παρέχει το κράτος (Ομοσπονδία, ΚΟΑ, κτλ) ή υπάρχουν χορηγοί;
Δυστυχώς προς το παρών δεν υπάρχουν χορηγοί ώστε να καλύπτουν τα έξοδα της προετοιμασίας εκτός από μια μικρή βοήθεια από το σωματείο μου. Όλα μου τα έξοδα τα καλύπτω εγώ προσωπικά.
 
Κατέκτησες ένα χρυσό στην κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου, ένα αργυρό στο μικτό σύνθετου τόξου με την Σοφία Τσαγγάρη και ένα χάλκινο στο ομαδικό με τον Κ. Χριστοδούλου και τον Δ. Καργάδο. Πιστεύεις ότι μπορούσατε σαν ομάδα να κατακτήσετε και άλλο χρυσό ή οι αντίπαλοι ήταν ανίκητοι;
Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε και άλλα χρυσά αλλά μερικά μικρά λάθη μας στέρησαν την είσοδο στον τελικό του ομαδικού ανδρών. Στην περίπτωση του τελικού μικτού με την Σοφία Τσαγγάρη ήταν δικά μου λάθη, που μας έχουν στερήσει το χρυσό. Πιστεύω ότι με το επίπεδο και την επίδοση  της Σοφίας, θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τους Λουξεμβούργιους στα ίσα.
 
Ποιο αποτελούσαν την υποστηρικτική σου ομάδα, στους ΑΜΚΕ;
Υποστηρικτική ομάδα δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Κοντά μου ήταν οι δικοί μας αθλητές που λάμβαναν μέρος στους αγώνες αλλά λάμβανα μηνύματα υποστήριξης τόσο από τα άτομα του σωματείου μου με τα οποία είχαμε συνεχή επικοινωνία, αλλά και από άλλους αθλητές του αθλήματος οι οποίοι παρακολουθούσαν τους αγώνες από το διαδίκτυο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποστήριξη που μπορούσα να έχω.
 
Πως ήταν η ζωή στο χώρο που διέμεναν όλοι οι αθλητές; Είχατε όλες τις βασικές ανέσεις; Είχατε επικοινωνία με τους αθλητές των άλλων αθλημάτων ή χωρών;
Στο ξενοδοχείο βρισκόμασταν μόνο οι αθλητές της Κυπριακής αποστολής. Μπορώ να πω ότι είχαμε όλες τις ανέσεις που χρειαζόμασταν σαν αθλητές.
 
Ας πάμε τώρα στην επιστροφή σου. Οι συναθλητές και οι προπονητές σου,  πως σε υποδέχθηκαν;
Εδώ πρέπει να πω ότι στο σωματείο μας (Σ.Τ. ΛΕΥΚΩΣΙΑ), είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Το να πετύχει κάποιος από εμάς ένα καλό αποτέλεσμα, σηματοδοτεί την έναρξη για πανηγύρια, συγχαρητήρια αλλά και διάφορα πειράγματα ταυτόχρονα.  Στο σωματείο μας, μας έχουν μάθει να χαιρόμαστε με την επιτυχία του συναθλητή μας. Οι προπονητές μετά τα συγχαρητήρια επεσήμαναν την ανάγκη ξεκούρασης αλλά και σωστής προετοιμασίας για την νέα χρονιά.
 
Πως ένιωσες όταν σε υποδέχθηκαν και σου είπαν ένα μεγάλο ευχαριστώ που τους έκανες περήφανους;
Στην αρχή ένιωσα λίγο περίεργα να σας πω την αλήθεια. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν η χαρά στα πρόσωπα των άλλων και η αιτία αυτή της χαράς ήμουν εγώ.
 
Από όσο γνωρίζω δεν ασχολείσαι και αρκετά χρόνια με το άθλημα. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το άθλημα της τοξοβολίας;
Ήταν μια φάση στην ζωή μου που είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο και έψαχνα κάτι για να ασχοληθώ. Τότε ένας συνάδελφος με παρότρυνε να δοκιμάσω την τοξοβολία και μετά από τρία χρόνια έχω φτάσει εδώ που έφτασα μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται.
 
Καταφέρνεις να βρίσκεις ισορροπία μεταξύ των προπονήσεων, επαγγελματικών υποχρεώσεων και της προσωπικής σου ζωής;
Λίγο δύσκολο αλλά πιστεύω ότι τα καταφέρνω. Από την στιγμή που κάποιος δεν παραπονιέται σημαίνει είμαι σε καλό δρόμο.
 
Για να φτάσεις ως εδώ πιστεύεις ότι έχεις κάνει θυσίες;
Σίγουρα έχω κάνει θυσίες. Χωρίς θυσίες δεν υπάρχει τίποτα. Δυστυχώς οι φίλοι μου υπόκεινται τις θυσίες, αλλά πιστεύω με καταλαβαίνουν.
 
Πως προετοιμάζεσαι για τους αγώνες;
Η προετοιμασία για κάθε αγώνα είναι διαφορετική. Συζητάμε μαζί με τους προπονητές μου τους στόχους μας για τον κάθε αγώνα και ετοιμάζουμε το πρόγραμμα αναλόγως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση τόσο σωματική αλλά και ψυχολογική,, προσομοίωση αγώνα και διάφορα άλλα. Φυσικά χωρίς δουλειά δεν υπάρχει τίποτε.
 
Πως αισθάνεσαι μετά από μια ήττα;
Οι ήττες είναι αναγκαίο κομμάτι που σίγουρα φέρνουν κάποια απογοήτευση. Αλλά έχουμε μάθει να συγκεντρωνόμαστε, να αναλύουμε τους λόγους της ήττας και να δουλεύουμε πάνω σε αυτούς.
 
Υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης που να ήθελες να τα παρατήσεις;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια τέτοια στιγμή όταν το προηγούμενο μου τόξο είχε σπάσει 10 μέρες πριν την συμμετοχή μου στον Πανευρωπαϊκό αγώνα στην Πολωνία.
 
Στην Κύπρο πόσο διαδεδομένο είναι το άθλημα της τοξοβολίας;
Δυστυχώς όχι στα επίπεδα μεγάλων χωρών του αθλήματος αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε σιγά σιγά να διαδίδετε περισσότερο.
 
Θα παρότρυνες κάποιο να αρχίσει την τοξοβολία; Αν ναι, γιατί;
Εννοείται! Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που κάνει για όλους. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φύλα, ηλικίες και σωματικές καταστάσεις. Μπορεί να αρχίσει το άθλημα κάποιος από την ηλικία των 7-8 χρονών αλλά και στα 30. Υπάρχει τόξο ανάλογο για κάθε δύναμη, ύψος και σωματότυπο. Επίσης είναι από τα λίγα αθλήματα, αν όχι και το μόνο που κάποιο άτομο με σωματική αναπηρία μπορεί να ανταγωνιστεί αρτιμελείς αθλητές. Για παράδειγμα ο Ιταλός Alberto Simonelli (παραολυμπιονίκης), στους τελευταίους αγώνες κατέκτησε με την εθνική Ιταλίας, την δεύτερη θέση στο Ομαδικό σύνθετου τόξου. Επίσης η τοξοβολία διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχο και πειθαρχεία. 
 
 

Δειτε Επισης

«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ
Αντίδραση Τόρε στο πανό που άνοιξαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία
Ποιος είναι ο Νεμάνια Μάιντοβ που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του-«Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς μου» έγραψε μετά την ποινή
Συνεχίζει και στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Παύλος Κοντίδης
Σίμανιτς: Ο Σέρβος βρήκε ομάδα έναν χρόνο μετά την απώλεια του νεφρού του