Σε δύο καλοκαίρια άλλαξαν τα πάντα στον Ολυμπιακό!

Από το… ναυάγιο στη μεγάλη επιστροφή! Από μία παρατημένη στο έλεος του Θεού ομάδα, από μια ομάδα που έμοιαζε να έχει εγκαταλείψει κάθε ίχνος ποδοσφαιρικής λογικής (γιατί τέτοιος έμοιαζε ο Ολυμπιακός του περσινού Ιουλίου), σε μια ομάδα που έπραξε τα αυτονόητα και δικαιώθηκε με την επιστροφή της στα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Ειλικρινά, δεν πιστεύω να έχουν περάσει πιο διδακτικοί 14 μήνες στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού από αυτούς που μεσολάβησαν από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017. Όπως ακριβώς ο αποκλεισμός – σοκ από την Χάποελ Μπερ Σέβα αποτελούσε πέρσι φυσιολογική κατάληξη όσων… τρελών και παλαβών συνέβαιναν στον Πειραιά (με μια ομάδα να αλλάζει προπονητή την πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας της και μια διοίκηση να έχει επιλέξει να ξεπεράσει
το σκόπελο των προκριματικών χωρίς μεταγραφές), άλλο τόσο φυσιολογική είναι η φετινή πρόκριση επί Παρτιζάν και Ριέκα που έφερε ξανά τους «ερυθρόλευκους» στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τί έκανε φέτος ο Ολυμπιακός που δεν έκανε πέρσι;

Προσέλαβε έγκαιρα έναν προπονητή που μπορεί να μη… γέμιζε σε πολλούς το μάτι, αλλά αποδεικνύεται δουλευταράς, γνώστης της καλοκαιρινής διαδικασίας των προκριματικών και κυρίως… κουφός και τυφλός. Η κίνηση του να αφήσει τον Φορτούνη στον πάγκο και στο παιχνίδι της Κροατίας, αποδεικνύει ότι ο Χάσι επιλέγει τις ενδεκάδες του βάσει της δικής του φιλοσοφίας και όχι βάσει όσων του… υποδεικνύουν media και δημοσιογράφοι. Αυτή, βέβαια, είναι μια πολύ «επικίνδυνη» συνήθεια για προπονητή που εργάζεται στην Ελλάδα, πλην όμως είναι ποδοσφαιρικά η πιο ορθολογική.

Εμπλούτισε έγκαιρα το δυναμικό της ομάδας με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ακολουθώντας πιστά τις εισηγήσεις του προπονητή που η ίδια η διοίκηση εμπιστεύτηκε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Οφόε (γι’ αυτόν ακολουθεί ειδική αναφορά), αλλά στον Καρσελά, τον Ζιλέ, τον Κούτρη, σχεδόν όλες τις προσθήκες που έγιναν… Ποιοτικά το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού είναι δύο φορές καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό, χωρίς φυσικά το γεγονός αυτό να εγγυάται ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού, θα πρέπει να δει  τι αντισώματα θα εμφανίσει μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα, πώς θα καταφέρει να κουβαλήσει με επιτυχία ξανά δύο βαριά καρπούζια (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα) και φυσικά πόσο θα επηρεάσει την εικόνα του σε βάθος χρόνου, το γεγονός ότι έπρεπε να εμφανιστεί φρέσκια η ομάδα μέσα στο κατακαλόκαιρο για να βρεθεί ξανά στους ομίλους.

Όταν, λοιπόν, δεν απαρνιέσαι τα δικά σου σφάλματα, δεν τους γυρίζεις την πλάτη και δεν σφυρίζεις αδιάφορα σα να μην υπήρχαν, σπεύδεις να τα διορθώσεις και φυσιολογικά βελτιώνεις το επίπεδό σου. Γιατί και στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, τις περισσότερες φορές η αυτοκριτική και η λογική σε οδηγούν στην επιτυχία…

Υ.Γ. 1: Έγινε πολύ συζήτηση της τελευταίες μέρες για τον Κώστα Φορτούνη, απόλυτα δικαιολογημένα. Ωστόσο η εικόνα που σου δίνει έως τώρα ο Ολυμπιακός είναι ότι αρχίζει να γίνεται μια ομάδα που θα κινείται στον αστερισμό του Οτζίτζα Οφόε. Δεν θα γράψω αν δικαιώθηκε ή όχι ο Χάσι που δεν ξεκίνησε τον Έλληνα μέσο. Είναι εύκολο να κρίνεις εκ του ασφαλούς μια απόφαση προπονητή όταν γνωρίζεις το αποτέλεσμα που τη συνόδευσε. Θα μείνω όμως στην πολυμορφική προσφορά του Οφόε που στα δικά μου μάτια αλλάζει επίπεδο τον φετινό Ολυμπιακό. Και, καλώς ή κακώς, ο Χάσι ήθελε στη Ριέκα από τον παίκτη που αγωνιζόταν πίσω από την επιθετική τριπλέτα του να κρατάει την μπαγκέτα της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας του, αλλά ταυτόχρονα να είναι ο πρώτος που θα μαρκάρει όταν αυτή έπρεπε να θωρακίσει τα νώτα της. Το πρώτο σκέλος θα μπορούσε να το υπηρετήσει και ο Φορτούνης. Το δεύτερο όχι…

Κι από τη στιγμή που ο προπονητής του Ολυμπιακού διάλεξε τον Οφόε για την κορυφή της τριπλέτας των χαφ, φυσιολογικά επιλέχτηκε ο Μάριν από τον Φορτούνη για τα άκρα…

Υ.Γ. 2: Καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αρνηθεί ο Ολυμπιακός μια πρόταση 18-20 εκατομμυρίων για τον Ρέτσο. Ποδοσφαιρικά, όμως, νομίζω ότι ο χαρισματικός Έλληνας αμυντικός θα έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα μένοντας για έναν ακόμη χρόνο στον Πειραιά, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι βγαίνοντας στην πασαρέλα των ευρωπαϊκών σαλονιών, δεν αποκλείεται σε ένα χρόνο από τώρα τα είκοσι εκατομμύρια να είναι λίγα.

Υ.Γ. 3: Έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Με 1-2 «ακριβές» και ποιοτικές κινήσεις (έχει πλέον την πολυτέλεια να το πράξει) όχι μόνο θα μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικός για τις ανάγκες των ομίλων, αλλά θα είναι σε θέση να ανοίξει την αγωνιστική του ψαλίδα και από τους «μνηστήρες» του εγχώριου τίτλου που περιμένουν στη γωνία για να του τον αρπάξουν… Τη μία κίνηση, προσωπικά θα την έκανα στη θέση του σέντερ φορ.

Δειτε Επισης

Το απόλυτο μηδέν των ακραίων επιθετικών του Άρη και τα σουτ του Λορέν Μορόν
Συμπλήρωσε κάρτες ο Τσέριν του Παναθηναϊκού-Σε ποια παιχνίδια μπορεί να εκτίσει
Θρίαμβος ΟΣΦΠ έναντι ΑΕΚ, νίκη και πρωτιά για ΠΑΟΚ στην ελληνική Super League
Εθνική Ελλάδος: Με Σκωτία στα Play Off του Nations League
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η κορυφή τους περιμένει!
Super League: Το Athens Kallithea-Πανσερραϊκός ανοίγει την αυλαία της 12ης αγωνιστικής
Ολυμπιακός: Η Σάρλοτ δεν πληρώνει τη ρήτρα του Μπιελ σύμφωνα με τους Αμερικανούς
Στο Ελλάδα-Αγγλία η τρίτη μεγαλύτερη προσέλευση στα ματς του Nations League το Νοέμβριο
Μπαίνουν από 360.000 ευρώ στα ταμεία δέκα συλλόγων της Super League μέσω του προγράμματος Solidarity της UEFA
Τρίτο σε προσέλευση κόσμου σε όλο το Nations League το Ελλάδα - Αγγλία