Το ιστορικό επίτευγμα Κύπριου τερματοφύλακα στο ελληνικό πρωτάθλημα
11:48 - 28 Ιανουαρίου 2018
Πρόκειται για τον Αντρέα Φιλώτα που σκόραρε σε παιχνίδι απέναντι στον Πανσερραϊκό στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίας κυπριακής ομάδας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα – ο Ολυμπιακός είναι η μόνη κυπριακή ομάδα που συμμετείχε τρεις φορές στο πρωτάθλημα της Ελλάδας (1967-68, 1969-70, 1971-72).
Ο Αντρέας Φιλώτας, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση του 27ου έτους της ηλικίας του (28/01/1941), έγραψε το όνομά του στα κιτάπια της ιστορίας του ελληνικού πρωταθλήματος σκοράροντας για λογαριασμό του Ολυμπιακού από την άσπρη βούλα.
Μάλιστα, το τέρμα του Κύπριου τερματοφύλακα ήταν και το νικητήριο για τους μαυροπράσινους.
Ο αγώνας έγινε στο ΓΣΠ και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής το σκορ άνοιξε μόλις στο 1’ με κεφαλιά ο Μάρκου για λογαριασμό του Ολυμπιακού, για να ισοφαρίσει στο 18’ ο Τσιακκίρης. Το γκολ της νίκης του Ολυμπιακού ήρθε ένα λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα με τον Φιλώτα να ευστοχεί από την άσπρη βούλα γράφοντας το τελικό 2-1. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός έχασε και έναν πέναλτι στο 57’ με τον Ασσιώτη.
Μπάχαλο για τις διαιτητικές αποφάσεις
Το πέναλτι δόθηκε για μαρκάρισμα πάνω στον Κωστάκη, που εμποδίστηκε με χέρια και με πόδια να βρεθεί απέναντι από τον τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων, οι οποίοι αμφισβήτησαν έντονα την απόφαση. Από την πλευρά του Πανσερραϊκού διαμαρτυρήθηκαν και για τη φάση του 70’ γιατί: «ο Πανσερραϊκός αδικείται από τον διαιτητή για έναν πέναλτι του Ξυπολητά αρχικά καταλογίζεται και εν συνεχεία μετατρέπεται σε διπλό κτύπημα». Ο «Φιλελεύθερος» ολοκληρώνει την περιγραφή του αγώνα επισημαίνοντας ότι: «Ένα αγώνα που τον κατέστρεψε η δυσπιστία και ένα λάθος του διαιτητού».
Ο λόγος για τον οποίον ήταν επεισοδιακός ο αγώνας
«Σε μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας, αβεβαιότητας, δια την καλήν πρόθεσιν της διαιτησίας, διακοπών, διαμαρτυριών και ατύχων επεισοδίων διεξήχθη χθες εις το στάδιο ΓΣΠ ο αγών» έγραψε ο «Φιλελεύθερος» την επομένη του αγώνα, ενώ η «Χαραυγή» σημείωσε ότι ο αγώνας ήταν περισσότερο δυναμικός παρά τεχνικός.
Η ένταση που υπήρχε στο παιχνίδι προήλθε για εξωαγωνιστικό λόγο και αφορούσε το διαιτητή της αναμέτρησης. Ο Ελλαδίτης διαιτητής, ο οποίος είχε ορισθεί για να διευθύνει τον αγώνα, δεν ήρθε στην Κύπρο αφού έχασε το αεροπλάνο και έτσι υπήρξαν διάφορες διαβουλεύσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή. «Έτσι οι δύο αντίπαλοι υποχρεώθησαν να χειρισθούν ένα θέμα και να το λύσουν λίγες μόνον ώρες πριν παραταχθούν εναντίον αλλήλων εις τον αγωνιστικόν χώρον του ΓΣΠ» αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» και συμπληρώνει: «Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών, μεταξύ Συνδέσμου Κύπριων Διαιτητών και Συνδέσμου Ελλαδιτών διαιτητών, μεταξύ ΚΟΠ και ΕΣΑΠ κ.λ.π κ.λ.π. εδημιούργησαν την αγωνιώδη ατμόσφαιρα η οποία ωδήγησε στην δυσπιστία».
Επεισόδια και γρονθοκοπήματα
Τελικά, τον αγώνα διηύθυνε ο κ. Μαυρογένης με βοηθούς τους κ. Λύρα και κ. Ριρή. «Η διαιτησία του κ. Μαυρογένη από τις χειρότερες που παρακολουθήσαμε σε κυπριακά γήπεδα έγινε αφορμή σοβαρών επεισοδίων μετά τον αγώνα» γράφει η «Χαραυγή» και προσθέτει.
«Συγκεκριμένα μετά το τελευταίο σφύριγμα οι ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού έτρεξαν προς την κατεύθυνση του διαμαρτυρόμενοι συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή τους κ. Αλέξανδρου Βόγα. Ο τελευταίος εδέχθη επίθεση από αγνώστους, ετραυματίσθη δε ελαφρά στα χείλη από αδέσποτη γροθιά».
Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει μετά την επίμαχη φάση του 70’: «οι Σερραίοι προκατειλημμένοι αρνούνται εντόνως την εγκυρότητα της αποφάσεως για να συμβούν μερικά απαράδεκτα επεισόδια». Γενικά η συγκεκριμένη εφημερίδα αφήνει υπονοούμενα για τις αντιδράσεις των φιλοξενουμένων επισημαίνοντας ότι οι φίλαθλοι που έδωσαν το παρών τους στο στάδιο ατύχησαν.
«Ατύχησαν αφ’ ενός μεν γιατί ο στίβος εμείωσε το ποδοσφαιρικό θέαμα αποφασιστικά, αφ’ ετέρου δε υπεχρεώθησαν να παραστούν μάρτυρες αρκετών απαράδεκτων επεισοδίων, διακοπών και παλληκαρισμών μεταξύ υπευθύνων και ανευθύνων, αποκορύφωμα των οποίων ήσαν τα φανατικά γρονθοκοπήματα του προπονητού της Ελλαδικής ομάδος με οπαδόν της τοπικής ομάδας».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν ο Πανσερραϊκός θα έκανε ένσταση υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΠΟ η αντικατάσταση διαιτητή θα έπρεπε να γινόταν με κλήρο.