Η ατάκα του Πετρίδη που ειρωνεύτηκαν αρκετοί
12:13 - 06 Ιανουαρίου 2018
«Ο ΑΠΟΕΛ δεν αγοράζει, επενδύει…», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ σχολιάζοντας τις μεταγραφές των Γκαγιάς Ζαχίντ και Ρόλαντ Σάλαϊ, για τους οποίους οι «γαλαζοκίτρινοι» ξόδεψαν το περασμένο καλοκαίρι 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Οι αγορές νεαρών ποδοσφαιριστών, καταβάλλοντας τεράστιο ποσό για τα κυπριακά δεδομένα δεν ήταν ποτέ στο καλεντάρι των κυπριακών ομάδων. Τεράστιοι ποδοσφαιριστές ακόμα και παγκόσμιας εμβέλειας ήρθαν κατά καιρούς στο νησί. Τα παραδείγματα των Σάβιο, Κικλάντζε, Ρίισε, Ζε Ελίας είναι μερικά εξ αυτών.
Σπάνια, όμως, έως ποτέ κυπριακή ομάδα δαπάνησε χρήμα για να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές σε νεαρή ηλικία με προδιαγραφές να εξελιχθούν σε ποιοτικές μονάδες και τεράστια μεταπωλητική αξία.
Τέτοιος ήταν ο Ιβάν Τριτσκόφσκι, τον οποίο ο ΑΠΟΕΛ εντόπισε στην Ένωση και αγόρασε από τον Ερυθρό Αστέρας για περίπου 200 χιλιάδες ευρώ και τον πούλησε για 1,2 εκατ. ευρώ στην Κλαμπ Μπριζ.
Διαφορετική περίπτωση ήταν ο Αΐλτον Αλμέιδα, αφού ο Βραζιλιάνος ήταν ήδη εγνωσμένης αξίας με προϋπηρεσία στην Κοπεγχάγη. Στην Κύπρο έφτιαξαν τ’ όνομά τους οι Τιμούρ Κετσπάγια και Γκαστόν Σανγκόι, οι οποίοι επίσης πήραν μεταγραφή σε ομάδες τους εξωτερικού και έφεραν χρήμα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα.
Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ την ώρα που πανηγύριζε πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έβλεπε το ταμείο της να «φουσκώνει» ξανά πήρε το ρίσκο ν’ αγοράσει δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές με πολύ καλές συστάσεις αντί να πάει στην πεπατημένη των ηχηρών ονομάτων που θα ικανοποιούσαν τον κόσμο και θα περιόριζαν (;) το ρίσκο αποτυχίας.
Για τη δήλωση περί… επένδυσης ο Πρόδρομος Πετρίδης χλευάστηκε ακόμα και από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Ο σημαντικός αριθμός αποτυχημένων μεταγραφών, τύπου Πιατκόφσκι, των τελευταίων χρόνων ενδεχομένως να επηρέασε.
Ο Γιώργος Δώνης αναγκαστικά, λόγω μαζεμένων τραυματισμών και ανορθογραφίας στο ρόστερ (έλλειψη ακραίων επιθετικών) έριξε κατευθείαν στα «βαθειά» δύο παίκτες 22 και 23 ετών στα «φτερά» της επίθεσης, αν και γνώριζε ότι στον άξονα μπορούν ν' αποδόσουν καλύτερα.
Πολλοί βιάστηκαν να σκαρτάρουν τον Ζαχίντ με το προσωνύμιο «πιτσαδόρος» (μιας και είναι στην επικαιρότητα) ν’ ακολουθεί τον Πακιστανό, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν υπέρογκο το ένα εκατομμύριο ευρώ που δαπανήθηκε για τον Σάλαϊ.
Έξι μήνες μετά η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ δικαιώνεται για τις επιλογές της. Απέρριψε πρόταση μαμούθ για τα κυπριακά δεδομένα των τριών εκατομμυρίων για τον Ζαχίντ, ενώ ο Σάλαϊ συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 50 κορυφαίους νεαρούς ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν το 2017 και έχουν τα φόντα για τεράστια καριέρα.
Ο ΑΠΟΕΛ δεν δικαιώθηκε μόνο για τις επιλογές απόκτησης των Ζαχίντ και Σάλαϊ, αλλά και για την αστρονομική ρήτρα των τεσσάρων εκατομμυρίων που έβαλε στα συμβόλαιά τους. Η ώρα που οι «γαλαζοκίτρινοι» θα βάλουν στο ταμείο τους αυτό το ποσό δεν είναι μακριά.
Αν δεν είναι στη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε, θα είναι σε έξι μήνες.
Και αν η πώληση του Πιέρου Σωτηρίου στην Κοπεγχάγη για 2,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιτυχία για τον ΑΠΟΕΛ, η αγορά δύο νεαρών ξένων παικτών για μισό και ένα εκατομμύριο και η πώληση τους σε τετραπλάσια ή οκταπλάσια τιμή θα αποτελεί τεράστιο επίτευγμα.