Τρεις ημέρες στην κοιτίδα του Αθλητισμού

Εάν για κάθε άνθρωπο – ιδιαίτερα φίλαθλο- η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία είναι προνόμιο και τύχη, για τους Έλληνες αποτελεί υποχρέωση. Δεν είναι μόνο η σημασία του χώρου που γέννησε τον Αθλητισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι, δύο από τις πιο σημαντικές αξίες της ζωής, αλλά η τρομερή ομοιότητα του Αθλητισμού όπως ήταν πριν 2.800 χρόνια με τον σημερινό, στοιχείο αποδεικτικό του πόσο μπροστά ήταν οι αρχαίοι Έλληνες.

Μερικές από τις ομοιότητες:

- Στην Αρχαία Ολυμπία υπήρχε Κλειστό Στάδιο, μήκους 192μ., όσο και το ανοικτό.

- Υπήρχε χώρος αποδυτηρίων, όπου οι αθλητές άκουγαν μουσική. Όπως και σήμερα.

- Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνονταν προκριματικά ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι. Κάτι σαν τα σημερινά trials ή Προ-Ολυμπιακά τουρνουά.

- Ολυμπιονίκης ήταν μόνο ο πρώτος, ο νικητής. Οι Αμερικάνοι λένε σήμερα «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα».

- Απάτη υπήρχε και τότε. Συνήθως δωροδοκία. Οι παραβάτες τιμωρούνταν με πρόστιμο και τα ονόματά τους «κοσμούσαν» το τούνελ των αθλητών προς το Στάδιον, προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων.

Η διαμονή στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ

Το ανεκτίμητο του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στο οποίο έλαβε μέρος 8μελης ομάδα της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), δεν συνίστατο στην επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, την κοιτίδα του αθλητισμού, αλλά στη διαμονή πλησίον αυτού, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, εντός των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Πρόκειται για ένα λιτό αλλά απολύτως λειτουργικό συγκρότημα 254 κλινών που δεν είναι ορατό από το δρόμο και το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η πρόσβαση σε αυτό περιορίζεται μόνο για Οργανωμένα σύνολα που έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό και τον Αθλητισμό. μεμονωμένοι επισκέπτες και γκρουπ τουριστών αποκλείονται. Τα κτίρια δένουν αρμονικά με το καταπράσινο τοπίο, ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι σε άριστη κατάσταση, διαμορφωμένος με γρασίδι, οπωροφόρα δέντρα και λουλούδια.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1961 και περιλαμβάνει επίσης 25αρα πισίνα, γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων 110 ατόμων. Το διαμάντι των εγκαταστάσεων είναι το συνεδριακό κέντρο 450 θέσεων, με δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης σε 12 γλώσσες. Το 2004 οι εγκαταστάσεις αποτέλεσαν ένα μικρό Ολυμπιακό Χωριό για τα αγωνίσματα της Σφαιροβολίας που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία.

Η ζωή στις εγκαταστάσεις είναι μοναστηριακού τύπου, με εγερτήριο το πρωί στις 7:45 καθώς κλασσική και έντεχνη μουσική ηχεί για μια ώρα σε όλο το χώρο. Τα γεύματα λιτά αλλά πολύ ικανοποιητικά, στηριζόμενα σε τοπικά προϊόντα. Οι τιμές στην καφετέρια – ομοιάζει με στρατιωτικό ΚΨΜ – προσιτές. Η ημέρα κυλάει με προπονήσεις, μαθήματα ή έρευνες στο αρχείο – αναλόγως το σκοπό της επίσκεψης του καθενός. Η διαμονή και ο ρυθμός της ζωής στις εγκαταστάσεις είναι αναζωογονητικός για το σώμα και το πνεύμα.

Το αρχείο του «Αθήνα 2004»

Τελευταία προσθήκη το ιστορικό αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που έγινε με χρήματα της ΔΟΕ και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κληρονομιές των Αγώνων. Περιλαμβάνει τα μετάλλια (που έκτοτε έχουν πατενταριστεί και είναι ίδια σε όλους του Ολυμπιακούς Αγώνες), τις δάδες της λαμπαδηδρομίας, η οποία για τελευταία φορά πέρασε το 2004 από χώρες πλην της διοργανώτριας (διήλθε μάλιστα και από τις πέντε ηπείρους), τον Κότινο, τις μασκότ, δημοσιεύματα. Κυρίως όμως περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή τα σχέδια και την πορεία ανέγερσης όλων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, από την πρώτη μέχρι την τελευταία βίδα, περίπου 12.000 βιβλία όλα σε ψηφιακή μορφή (από το φάκελο διεκδίκησης μέχρι το βιβλίο Κληρονομιάς που δόθηκε στις επόμενες διοργανώσεις αλλά και όλα τα τηλεοπτικά πλάνα των Αγώνων, φυλαγμένα σε ένα κρύο δωμάτιο σε κασέτες αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για έναν παράδεισο για φοιτητές, ερευνητές και μελετητές, η πρόσβαση στον οποίο είναι εφικτή μόνο κατόπιν γραπτής άδειας. Όπως ενημερωθήκαμε, μόνο οι ΟΑ «Αθήνα 2004» έχουν φροντίσει να κρατήσουν σε έναν χώρο, τέτοιο αρχείο.

Το 5ο Σχολείο του ΠΣΑΤ

Ποδόσφαιρο, Champions League, Αθλητικός Τουρισμός, Εργασιακά Θέματα, Αθλητισμός Υψηλών Επιδόσεων και ισότητα φύλων και ευκαιριών, ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν στο άκρως ενδιαφέρον 5ο Διεθνές Σχολείο Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ.

Τα highlights, επιγραμματικά:

- Τα drones θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη δημοσιογραφική/ τηλεοπτική κάλυψη ενός αθλητικού event.

- H πνευματική αναπηρία είναι η χειρότερη μορφή αναπηρίας.

- Τα social media αποτελούν σημαντικό όπλο τόσο για τα αθλητικά events όσο και για παραδοσιακά media, ώστε να προσελκύσουν καινούργιο κοινό και ειδικά τους νέους ανθρώπους.

- Στο Ναύπλιο αναπτύσσουν τον αθλητικό τουρισμό επενδύοντας στην κινητοποίηση και συμμετοχή (ως αθλητών ή εθελοντών) πρωτίστως των Ναυπλιέων και κατόπιν των επισκεπτών, διατηρώντας παράλληλα αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της διοργάνωσης events, αφού θεωρούν πως ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από το μέτριο.

- To Spetses Mini Marathon αναπτύχθηκε χωρίς κρατική βοήθεια και χωρίς οικονομική στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα το τριήμερο του αγώνα ξοδεύονται 687.000 ευρώ στις Σπέτσες.

- Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αναπτύχθηκε εφαρμόζοντας επτά διαφορετικές στρατηγικές. Ελλείψει διαφημιστικού μπάτζετ, έγινε επένδυση στις προσωπικές σχέσεις που υπήρχαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004».

- Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές στα social media την περίοδο του Μουντιάλ της Ρωσίας, παρότι δεν αγωνιζόταν σε αυτό.

- Όταν αφήνεται πλεονέκτημα σε προφανή ευκαιρία για γκολ, δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα, είτε μπει το γκολ, είτε όχι.

- Σε 25 χρόνια το Champions League έχει αυξήσει κατά 40 φορές τα τηλεοπτικά έσοδά του.

- Ο μέσος χρόνος με τον οποίο επιβαρύνει το VAR έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είναι 80 δευτερόλεπτα.

- Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι εναντίον του VAR διότι θεωρεί το λάθος ως μέρος του παιχνιδιού.

- Η Ελλάδα δεν κέρδισε το EURO 2004 μόνο επειδή οι ποδοσφαιριστές της ήταν μια ωραία παρέα, αλλά για «είχαμε παίκτες με ποιότητα και ηγετικά χαρακτηριστικά, που αν είχαν γεννηθεί σε άλλη χώρα, θα έπαιζαν σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης», σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, ο οποίος γεννήθηκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

- Η δημοσιογραφική κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού - τουλάχιστον στα ομαδικά σπορ- είναι δραματικά μικρότερη από την αντίστοιχη του ανδρικού.

- Η Αλεξάνδρα Ασημάκη εξήγησε πως το κόστος θέρμανσης της πισίνας κάνει την υδατοσφαίριση ένα αρκετά δαπανηρό σπορ.

- Ο Χρήστος Βολικάκης πιστεύει ότι η Κύπρος είναι πιο μπροστά από την Ελλάδα στον αθλητικό τουρισμό, ιδιαίτερα στον ποδηλατικό και συνέστησε την ανέγερση μιας τσιμεντένιας πίστας στην Κύπρο, για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών.

- Ο ΓΓ Αθλητισμού δεσμεύτηκε πως το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ δεν θα γίνει γήπεδο μπάσκετ, εάν προηγουμένως αυτό που θα το μετατρέψει δεν φτιάξει μια πίστα για τους ποδηλάτες.

Η επιστροφή στην Αρχαία Ολυμπία

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω το ΔΣ του ΠΣΑΤ αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Σχολείο, για τη φιλοξενία και τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν άπαντες την αποστολή από την Κύπρο.

Στην Αρχαία Ολυμπία θα ήθελα να πάω ξανά. Και για το Σχολείο Αθλητικών Συντακτών που προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και γνωριμίες. Και για την ομορφιά του χώρου και τα συναισθήματα που γεννάει η διαμονή στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Μα πάνω απ’ όλα για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Δεν το κρύβω πως τον περασμένο Απρίλιο ντράπηκα ως Έλληνας, όταν Βρετανός συνάδελφος με είχε νουθετήσει να επιδιώξω έστω μια φορά στη ζωή μου να παρακολουθήσω διά ζώσης την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Ντράπηκα που ένας ξένος εκτιμάει την ιστορία και την κληρονομιά της Ελλάδας περισσότερο από εμένα.

Δειτε Επισης

Οι Μάτζικ «έσβησαν» την «44άρα» του Μπολ, εξαιρετικός Χαλιμπέρτον κόντρα στους Πέλικανς
Ο τρομερός Σρέντερ «λύγισε» τον Κάρι στο Σαν Φρανσίσκο!
Δικαστής στις ΗΠΑ άναψε το πράσινο φως σε τρανς αθλήτρια να αγωνιστεί σε γυναικείο τουρνουά βόλεϊ
Φερστάπεν: «Θα είχα κατακτήσει τον φετινό τίτλο και με McLaren ή Ferrari»
Ήττα στη Γαλλία για την Εθνική Ανδρών καλαθοσφαίρισης
Βήμα πρόκρισης στους «16» του EHF European Cup 2024-25 έκανε η Sabbianco Ανόρθωση
Διπλό επί του ΑΠΟΕΛ για τον Παρνασσό στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Χειροσφαίρισης
Νίκες Ολυμπιάδας και Robo Markets ΑΕΛ στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Πετοσφαίρισης Γυναικών
Έγραψε ιστορία ο Λαμέλο στην ήττα κόντρα στους Μπακς με την «μυθική» του εμφάνιση
Κυνηγάει το πρώτο βήμα πρόκρισης στο EHF European Cup η Sabbianco Ανόρθωση