Ανόρθωση: ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ!

[Για όσους αμύητους στο… μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου το αγνοούν, το «ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ» (σ.σ. τι είναι αυτό, ρε)  είναι η ατάκα που φώναξε επανειλημμένα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνια, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν -μετά τη ρίψη αντικειμένου στο κεφάλι του (τότε) προπονητή του Όσκαρ Γκαρθία- ο Ολυμπιακός έπαιρνε την απόφαση ν’ αποχωρήσει από το γήπεδο της Τούμπας, πριν καν αρχίσει το ντέρμπι με τους Θεσσαλονικείς].

Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, μάλλον δεν χρειάζεται να προστεθούν πολλές στις 6.000 που αντιστοιχούν στα στιγμιότυπα του Γιούργκεν Στρέπελ που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία. Ο Ολλανδός αλλιώς περίμενε την πρεμιέρα του, ο κόσμος της Ανόρθωσης αλλιώς περίμενε την ομάδα του, αλλά στο τέλος της ημέρας ό,τι συνέβη ήταν η φυσική ροή των πραγμάτων.

Με τους ίδιους παίκτες, τον ίδιο σχηματισμό, τους ίδιους ρόλους και τον ίδιο τρόπο άμυνας κι επίθεσης, οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε στο «Τάσος Μάρκου» θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους. Αν όλα τα συστατικά παραμένουν ίδια και χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, τότε και το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο.

Ο νέος προπονητής της Ανόρθωσης λογικά πρέπει να αντιλήφθηκε το προφανές: αν δεν σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα. Αν δεν αλλάξει κάτι σε επίπεδο προσώπων, συστήματος, λειτουργίας και νοοτροπίας, τότε ο σύλλογος της Αμμοχώστου θα είναι υποχρεωμένος να… συρθεί με φυματικές εμφανίσεις και φτωχά αποτελέσματα ως τη χειμερινή διακοπή, ώστε να προβεί σε -περιορισμένης έκτασης- διορθωτικές κινήσεις. Οι υψηλοί στόχοι του συλλόγου, ωστόσο, δεν συμβιβάζονται με αυτό το σενάριο.

Ο Στρέπελ θα πρέπει επίσης να αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα είναι μάλλον πιο βαθύ απ’ ό,τι φαίνεται: όταν σε 90 λεπτά αγώνα απέναντι σε νεοφώτιστη ομάδα μ’ ένα σωρό νεοφερμένους στην ενδεκάδα δεν βγάζεις ουσιαστικά ούτε μια φάση για γκολ (σ.σ. σε αυτήν του 1-1 οι γηπεδούχοι απλώς περιμένουν να τους επιστραφεί η κατοχή και ουσιαστικά δεν αμύνονται), τότε το κακό πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τον όποιο ψυχολογικό αντίκτυπο του στραπάτσου απέναντι στη Λάτσι και το όποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης «χτίστηκε» στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Η Ανόρθωση μοιάζει να βρίσκεται σε μια ληθαργική έως κωματώδη κατάσταση. Χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ και αυτό δεν φάνηκε να είναι η (απλή) αλλαγή προπονητή. Ο Στρέπελ θα χρειαστεί να ανακινήσει πολύ περισσότερα πράγματα, προκειμένου η ομάδα του ν’ αρχίσει να επανεμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα την περασμένη περίοδο.

Κι επειδή ο χρόνος πιέζει, ο Ολλανδός ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο τολμηρές αποφάσεις και μεγαλύτερα ρίσκα. Με απλή διαχείριση, άλλωστε, της υπάρχουσας κατάστασης, η εμφάνιση της ομάδας του δεν θα διαφέρει σε πολύ από τη σημερινή που τον ώθησε σε τέτοιους μορφασμούς, εκφράσεις δυσαρέσκειας και σκέψεις που συμπυκνώνονται στην viral ατάκα του Βιειρϊνια: ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ;!

Ουδείς μπορεί ν’ απαντήσει επακριβώς. Το μόνο σίγουρο; Αυτό δεν είναι Ανόρθωση.

Δειτε Επισης

Νίκη Ανόρθωσης και ισοπαλία Άρη-Απόλλωνα-Τρεις αναμετρήσεις σήμερα
Έσπασε το αήττητο της Ομόνοιας και πέτυχε την πρώτη της νίκη η Ανόρθωση
Το ήθελαν και το προσπάθησαν και οι δύο όμως φεύγουν με ισοπαλία από το Αλφαμέγα Άρης και Απόλλων
ΒΙΝΤΕΟ: «Τα πιο σπουδαία γκολ είναι αυτά της ζωής»-Βραβεύτηκε ο μικρός Ανδρέας από το «Famagusta»
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο Παπαδόπουλος (pics)
Με αυτούς μπαίνουν στο γήπεδο Άρης και Απόλλων
Αλαλούμ με το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-Αναφορές για «ναι» από την οικογένεια Ιορδάνου, η τοποθέτηση Πρόδρομου
Με δύο αναμετρήσεις η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyprus League by Stoiximan
Δύο προπονήσεις για την Εθνική Παίδων-Οι παίκτες που κλήθηκαν
«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»