Με χαμόγελα και αισιοδοξία η συνάντηση Αβέρωφ-Ερχιουρμάν στα κατεχόμενα
14:27 - 20 Οκτωβρίου 2018
Οι κύριοι Νεοφύτου και Ερχιουρμάν επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως «μια από τις πιο σημαντικές επαφές που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια με τ/κ κόμμα, το ΡΤΚ».
«Έχουμε αρκετούς δεσμούς γιατί μας ενώνει το κοινό όραμα να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα. Σήμερα με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, μαζί με τους συνεργάτες μας, επαναλάβαμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα των δικών μας κομμάτων να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες μας, στην προσπάθεια να βρουν το δρόμο της επανέναρξης του διαλόγου που ευχόμαστε και να ανοίξει ο δρόμος αλλά και να έχει και αίσιο τέλος».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαμήνυσε ότι «θέλουμε μία οντότητα, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Για μας στον ΔΗΣΥ θα το επαναλάβω και μία οικονομία, ένα νόμισμα, ένα FIR, μια ΑΟΖ. Αυτό είναι το ισχυρό κράτος που θέλουμε να δημιουργήσουμε» και προανήγγειλε νέα συνάντηση μεταξύ των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στα περί χαλαρής ομοσπονδίας, λέγοντας πως μέχρι τώρα, η τ/κ πλευρά επέμενε σε συνιστώντα κρατίδια με περισσότερες εξουσίες και ταυτόχρονα λιγότερες αρμοδιότητες στη κεντρική κυβέρνηση, αλλά, πρόσθεσε η ε/κ πλευρά είχε αντίθετη άποψη και ζητούσε περισσότερες εξουσίες στο κεντρικό κράτος.
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε, είπε ότι υπάρχει αλλαγή της θέσης και πρόσθεσε ότι αυτό που περιγράφεται ως χαλαρή ομοσπονδία είναι μια ομοσπονδία με ισχυρά συνιστώντα κρατίδια.
Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση στο θέμα της πολιτικής ισότητας, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να καταθέσει κατάλογο αρμοδιοτήτων για τις οποίες επιθυμεί να περιορίσει τις εξουσίες του κεντρικού κράτους και να τις αποδώσει στα συνιστώντα κράτη.
Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι να δούμε ποιες αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους θα εκχωρηθούν στα συνιστώντα κρατίδια. «Ας δούμε τον κατάλογο και πιστεύω ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα για αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, ως πρόσωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος πιστεύει πως η πιθανότητα ύπαρξης προβλήματος δεν είναι μεγάλη.
«Αν το πρόβλημα είναι αυτό, μπορεί να επιλυθεί εύκολα γιατί η τ/κ πλευρά επιθυμεί αρμοδιότητες στα συνιστώντα κρατίδια και ως εκ τούτου δεν θα προκύψει πρόβλημα», είπε, για να προσθέσει «ας λύσουμε το πρόβλημα προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσουμε το δρόμο μας».
Αναφορικά με την συνάντηση των δύο ηγετών στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως θα συναντηθούν ξανά μετά τη συνάντηση, προκειμένου να αποτιμήσουν τη διαδικασία και να συζητήσουν το τί μπορούν να πράξουν για να βοηθήσουν τη διαδικασία.
Ερωτηθείς για τις αναφορές του κ. Ερχιουρμάν για την πολιτική ισότητα και τα περί χαλαρής ομοσπονδίας, ο κ. Νεοφύτου αφού είπε πως η πολιτική ισότητα ήταν μέσα από τις συμφωνίες κορυφής από το 1976 και αναπόσπαστο μέρος των αποφάσεων του ΣΑ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
«Αλλά θέλουμε ένα λειτουργικό κράτος για το σύνολο του λαού μας», είπε για να προσθέσει πως «γι’ αυτό και η θέση του ΠτΔ μας βρίσκει σύμφωνους στο να έχουμε πιο αποκεντρωμένες εξουσίες και η θέση του φίλου Τουφάν στη συζήτησή μας είναι θετική".
«Είναι θετικό το μήνυμα και είμαστε νομίζω πάνω στην ΄ίδια κατεύθυνση», για να υπογραμμίσει ότι «από τη μια συζητούμε αποκέντρωση χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της μίας οντότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας προσωπικότητας, της μίας ιθαγένειας, αλλά, επιπρόσθετα, για μας στον ΔΗΣΥ είπα η ισχυρή ομοσπονδία σημαίνει και μια οικονομία, ένα νόμισμα, μια ΑΟΖ ένα FΙR».
Τέλος αναφορικά με την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως στέλλει ένα μήνυμα «μαζί με τον φίλο πρόεδρο του ΡΤΚ».
«Αναμένουμε οι ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας να ξαναζωντανέψουν τη ελπίδα. Βλέπω απέναντί μου τη φωτο με τις χιλιάδες των Τ/κ να είναι στους δρόμους για την επανένωση, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, και οι Ε/κ και οι Τ/κ δεν αλλάξανε, προσδοκία θέλουμε, ελπίδα θέλουμε, αυτή ζητούμε από τους δύο ηγέτες», κατέληξε.