Δάκρυσαν από συγκίνηση, φώναξαν από οργή-Δύο κόσμοι στη Δερύνεια (pics-video)

Την ένταση των τελευταίων λεπτών πριν από τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, με τους κατοίκους της Κάτω Δερύνειας ν' αντικρύζουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 1974.
 
Ακριβώς στις δώδεκα το μεσημέρι, στα δύο οδοφράγματα, Δερύνειας και Λεύκας/Απλικίου, οι άνδρες του ΟΗΕ μετακίνησαν τα συρματοπλέγματα και ξεκίνησαν οι πρώτες διελεύσεις πεζών πολιτών.
 
Η διάνοιξη των συγκεκριμένων οδοφραγμάτων αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στις 26 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφύλιος για το οδόφραγμα της Δερύνειας- Άνοιξε εν μέσω έντασης
 
Του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας προηγήθηκε ένταση μεταξύ πολιτών που διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη διάνοιξη, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του ήρωα Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Κενάν Ακίν τον Αύγουστο του 1996, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
 
«Νιώθω ότι σκοτώνουν τον Σολωμό για δεύτερη φορά σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Σολωμού.
Στις δώδεκα το μεσημέρι, πλήθος κόσμου ξεκίνησε από τις δύο πλευρές, με σκοπό να συναντηθούν σε σημείο της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ενώ ουρές αυτοκινήτων προσπαθούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά.
 
Κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας αντίκρυσαν τα σπίτια τους, έστω και πίσω από την περίφραξη που τοποθέτησε ο Αττίλας, για πρώτη φορά μετά την εισβολή. «Πρώτη φορά πέρασα στα κατεχόμενα. Έδειξα την ταυτότητά μου μόνο για να δω το σπίτι μου», ανέφερε κάτοικος της Κ. Δερύνειας.
Εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κακήν κακώς, επέστρεψαν με σαράντα τέσσερα χρόνια καθυστέρηση βρίσκοντας τις περιουσίες τους στο έλεος της εγκατάλειψης. Σπίτια ερειπωμένα, μισογκεμισμένα και λεηλατημένα από τους εισβολείς.
 
Στο οδόφραγμα βρέθηκε από την μια αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον επαρχιακό γραμματέα Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζαννέττου, και αντιπροσωπεία του Μετώπου Νεολαίας του ΕΛΑΜ από την άλλη, που ανάρτησε πανό χαρακτηρίζοντας το οδόφραγμα, «οδόφραγμα της ντροπής».
Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης από τον Δήμαρχο Δερύνειας 
Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, μετά τη διέλευσή του μαζί με πολλούς κατοίκους της περιοχής-και όχι μόνο- από το οδόφραγμα, και την είσοδό τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας, έστειλε μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοχώστου από τα κατεχόμενα παρέδωσε στον Δήμαρχο της Δερεύνας και στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, από μια γλάστρα με ελιά.

Ο κ. Καραγιάννης, φανερά συγκινημένος, δήλωσε ότι ύστερα από χρόνια προσπαθειών έγινε επιτέλους κατορθωτό να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και θα φυτέψει την ελιά σε σημείο πλησίον του οδοφράγματος.
Γαλανός: Η διάνοιξη του οδοφράγματος δεν είναι αυτοσκοπός 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός ανέφερε  ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος δεν είναι αυτοσκοπός, και σημείωσε πως περνώντας από αυτό τον δρόμο που ανοίγει «βλέπουμε την τραγωδία σε όλο της το μέγεθος».

«Τα οδοφράγματα ανοίγουν για να μας οδηγήσουν στην ουσία, στη λύση του Κυπριακού και στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», είπε, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να θέσει επιτακτικά το θέμα της Αμμοχώστου, ως μέρος της ευρύτερης λύσης του Κυπριακού με την ευκαιρία του ανοίγματος του οδοφράγματος.
Προδρόμου: Ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς κατά πόσο για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε «έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, να μην υπάρχει σε εγγύτητα στρατιωτική παρουσία».

Μετακινήθηκε το φυλάκιο 
Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για το άνοιγμα οδοφραγμάτων, Σώτο Ζακχαίο, όλα τα συμφωνηθέντα για το διάνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων έχουν εφαρμοστεί.

Όσον αφορά το θέμα του τουρκικού φυλακίου, ο κ. Ζακχαίος σημείωσε πως η τουρκική σκοπιά μετακινήθηκε και δεν υπάρχει σκοπός στο δρόμο, ούτε πάνω ούτε μπροστά από τη σκοπιά. Ο σκοπός παραμένει στο πίσω μέρος του κτιρίου, στο δρόμο που δεν είναι ορατός από το σημείο διέλευσης.

Επίσης, έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και τα συνθήματα από το κτίριο.

Με χορούς, πορτοκάλια και μανταρίνια η διάνοιξη του οδοφράγματος Λευκάς
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα κατά τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των περιοχών περίμεναν με ενθουσιασμό την ώρα της διάνοιξης, στις 12 το μεσημέρι.
 
Προηγήθηκε στη Λεύκα σύντομη τελετή με κυπριακούς χορούς, και όταν το οδόφραγμα άνοιξε, άρχισε πρώτα η διέλευση αυτοκινήτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι υποδέχονταν όσους περνούσαν το οδόφραγμα με φύλλα ελιάς και τους προσέφεραν πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής.
 
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, πολλοί ήταν οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν από νωρίς στην περιοχή, περιμένοντας με ανυπομονησία τη διάνοιξη, ενώ άλλοι φωτογραφίζονταν μπροστά από την κόκκινη κορδέλα που είχε τοποθετηθεί.
 
Σημειώνεται πως για τη διάνοιξη του οδοφράγματος δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη