Εν αναμονή δηλώσεων Μέι για το κρίσιμο υπουργικό
18:12 - 14 Νοεμβρίου 2018
Στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ συνεδριάζει από τις 2μμ τοπική το υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία καλεί τους υπουργούς της να προσυπογράψουν το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στο οποίο κατέληξαν χθες οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί μελετούν από χθες το βράδυ το έκτασης περίπου 500 σελίδων κείμενο της συμφωνίας.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένετο αρχικά να κάνει δήλωση γύρω στις 19.00 ώρα Κύπρου έξω από το γραφείο της, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη συνεδρία να παρατείνεται, και κατ΄επέκταση να μετακινείται η αναμενόμενη δήλωση της Πρωθυπουργού για τις 20.00 ή 21.00 (ώρα Κύπρου).
That lonely microphone has a long time to wait - Cabinet running maybe as much as two hours over pic.twitter.com/PSHyRK7QcC
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) November 14, 2018
Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στους υπουργούς που συγκαταλέγονται στην ομάδα των Brexiteers. Οι εικασίες περί πιθανών παραιτήσεων αφορούν πρωτίστως την υπουργό Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι και την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μόρντοντ.
Τις εικασίες αυτές έρχεται να ενισχύσει ανάρτηση του πολιτικού ανταποκριτή της Ντέιλι Τέλεγκραφ, Κρίστοφερ Χοπ ο οποίος πριν από λίγο είπε πως πληροφορήθηκε από υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης ότι αναμένεται να παραιτηθούν σήμερα οι υπουργοί ΜακΒέι και Μόρνταντ.
Minister: "Two members of the Cabinet will resign today". Me: "Who?" Minister: "Penny Mordaunt and Esther McVey." #BrexitDeal
— Christopher Hope (@christopherhope) November 14, 2018
Νωρίτερα, η Μέι υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι ανταποκρίνεται "στην ψήφο των Βρετανών". Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους υπουργούς της να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών διαπραγματευτών.
Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία. Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.
Υποσχέθηκε ανάλυση η Μέι
«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βέβαια πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.
«Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».
Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.
«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.
«Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».
Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται από τις 16:00 ώρα Κύπρου για να "μελετήσει το σχέδιο συμφωνίας και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα", ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Αβεβαιότητα για τη στάση των υπουργών
Αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά τη θέση που θα υιοθετήσουν οι πιο ευρωσκεπτικιστές υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι επικεφαλής για το Brexit, ή η Πένι Μόρντοντ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συμφωνία που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί αποτελούσε "ένα τρομερό λάθος".
Από την πλευρά τους οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE, σύνοδο θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ιρλανδική κυβέρνηση.
«Υποτελές κράτος»
Μεταξύ των κοινοβουλευτικών, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο συμφωνίας. Ο ηγέτης του στρατοπέδου υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου αν υποβληθεί στο κοινοβούλιο.
"Με αυτήν τη συμφωνία θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση, θα παραμείνουμε στην πραγματικότητα στην ενιαία αγορά", δήλωσε στο BBC, σημειώνοντας ότι αυτό θα καταστήσει τη Βρετανία ένα "υποτελές κράτος" της ΕΕ. "Ελπίζω ότι το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει αυτό που πρέπει και θα απορρίψει" τη συμφωνία, κατέληξε.
Ο ευρωφοβικός Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο αυτό συμφωνίας συνιστά μια "προδοσία" όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Μέι για το Brexit και για τη διατήρηση της ίδιας μεταχείρισης μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας.
"Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να διοικείται από το Δουβλίνο", σημείωσε.
Ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Βόρεια Ιρλανδία "να υπόκειται σε κανόνες και νόμους που θεσπίζονται στις Βρυξέλλες". "Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό", προειδοποίησε. "Είναι μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή".
Το DUP, σύμμαχος του Συντηρητικού Κόμματος, είναι μια απαραίτητη δύναμη για να μπορέσει να εξασφαλίσει η Μέι απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Μια συμφωνία για το Brexit θα επιτρέψει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και έως τον Δεκέμβριο του 2020, για να αποφευχθεί ένας πολύ απότομος χωρισμός, τον οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι. Επίσης θα εγγυάται τη διατήρηση των δικαιωμάτων για τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ και τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.
Δεν σχολιάζει τα περί συμφωνίας η Κομισιόν
"Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν εντατικά τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες για να καταλήξουν στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και την Πολιτική Διακήρυξη για την μελλοντική σχέση", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες και την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα σχολιάσει καμία απολύτως από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με την συμφωνία ΕΕ- ΗΒ.
Ο Μ.Σχοινάς δήλωσε ότι ο Μ.Μπαρνιέ ενημέρωσε χθες λεπτομερώς για το θέμα το Κολέγιο των Επιτρόπων και το απόγευμα η Κομισιόν θα ενημερώσει το Coreper, το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών. Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν θα τοποθετηθεί μόνον όταν ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διπλωματικές διεργασίες.
Απόλυτα ικανοποιημένη η Κύπρος
Την ελπίδα ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις να υπάρξει τελική κατάληξη στο ζήτημα του Brexit, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μη επίτευξη συμφωνίας, είπε μιλώντας στο Τρίτο ο κ. Χρστοδουλίδης, θα είναι κάτι αρνητικό για την Βρετανία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα κράτη μέλη.
Όσον αφορά τη διμερή διάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία με τη Βρετανική Κυβέρνηση που αφορά τις βρετανικές βάσεις, μια συμφωνία που ικανοποιεί την Κύπρο απόλυτα.
«Αντιλαμβάνεστε» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ότι αυτή η συμφωνία είναι μέρος του ευρύτερου πακέτου όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις – θετικές υπό την έννοια ότι το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τη Βρετανική Κυβέρνηση – και ακολούθως θα εξηγήσουμε και θα παρουσιάσουμε δημόσια ποια θα είναι η διμερής διάσταση αυτής της συμφωνίας».
Για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ο υπουργός σημείωσε πως η συμφωνία είναι προς την σωστή κατεύθυνση και έχει ως γενικότερο στόχο να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα των Κυπρίων που ζουν ή/και εργάζονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων.
«Υπάρχουν όμως και κάποια πιο ειδικά θέματα που θα πρέπει ν’ αναμένουμε ολοκλήρωση της συμφωνίας και ακολούθως να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του κεκτημένου εντός των βρετανικών βάσεων», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.