Ακιντζί: Να το χωνέψουν ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι, έχουμε κι εμείς

Παράτυπα και λάθος είναι τα μηνύματα από την ε/κ πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκε να τα σχολιάσει και αυτό του προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Τα εδάφη της Κύπρου, ο θαλάσσιος πλούτος της, πρόσθεσε, αρκούν για όλους.

Στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πάντοτε αισθάνονται το στενό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας. Για να καταλάβει κανείς την ίδρυση της ‘τδβκ’ πρέπει να καταλάβει τη σημασία του  Δεκεμβρίου του 1963, ανέφερε και υποστήριξε ότι “αυτή η ημερομηνία είναι η ημερομηνία που γκρεμίστηκε το κοινό κράτος που δημιουργήθηκε το 1960 και οι Τ/κ εκδιώχθηκαν από την κοινή κρατική δομή”.
 
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί οι Τ/κ από τον Δεκέμβριο του 1963 είχαν την ανάγκη οργάνωσης ενός ‘κράτους’ στο νησί, προσθέτοντας ότι μέχρι την ίδρυση της ‘τδβκ’ προσπάθησαν να οργανώσουν την τ/κ διοίκηση με διάφορα ονόματα. Ισχυρίστηκε ότι “η προσπάθεια των Ε/κ να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα ανάγκασε τον τουρκικό στρατό να παρέμβει”, προσθέτοντας ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι Τ/κ είχαν τη δυνατότητα να ζούνε όλοι μαζί. “Στις 13 Φεβρουαρίου ιδρύσαμε το ‘τ/κ ομόσπονδο κράτος’ στη βόρεια Κύπρο και εγώ ήμουν το νεαρότερο μέλος του. Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 ιδρύθηκε η ‘τδβκ’”, ανέφερε.
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πάντοτε αισθάνονται το στενό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας και ευχαρίστησε όλες τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, και τις προηγούμενες και τη σημερινή. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, υποστηρίζοντας ότι γι αυτό η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται να χωνέψει την ‘πολιτική ισότητα’ η οποία θα υπάρχει σε μια πιθανή ομόσπονδη λύση”. Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε,  αναγκάστηκε να σχολιάσει τα “παράτυπα και λάθος μηνύματα’ στο θέμα της πολιτικής ισότητας που έγιναν στη ‘νότια Κύπρο’ , προσθέτοντας ότι αισθάνεται μεγάλη θλίψη γι αυτό.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία δεν θα επωφεληθούν μόνο οι Τ/κ και οι Ε/κ αλλά και η Τουρκία και η Ελλάδα. “Τα εδάφη αυτού του νησιού και ο θαλάσσιος πλούτος του αρκούν για όλους. Από μια συνεργασία, συμφωνία, ειρήνη όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν. Και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με τον καιρό θα καλυτερεύσουν. Και η περιοχή θα πετύχει σταθερότητα. Η ανατολική Μεσόγειο μπορεί να απαλλαγεί από την ένταση και θα μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Σε αυτό το θέμα δεν φτάνουν μόνο οι προσπάθειες καλής προθέσεως της ‘τδβκ’. Η ίδια επιθυμία και ευχή πρέπει να έρθει και από τη νότια Κύπρο. Αν έρθει εκτιμώ ότι θα είναι για όλους πολύ καλύτερα”, ανέφερε.
 
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο DHA, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η " ‘τδβκ’ θα συνεχίσει το δικό της δρόμο αν οι Ε/κ συνεχίσουν να θεωρούν ότι μόνο εκείνοι έχουν λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις".

Στη συνέντευξή του με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «είμαστε έτοιμοι στην 35η επέτειό μας να τους απλώσουμε χέρι ειρήνης, όπως κάναμε σήμερα ως 'τδβκ', αν χωνέψουν ότι αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ε/κ κοινότητα και ότι δεν ανήκει στην Ελλάδα και ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι σε αυτό το νησί άλλα τόσα έχει και ο τ/κ 'λαός' και αν επιθυμούν να ζουν σε αυτό το νησί μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία".

Πρόσθεσε πως αν γίνει μια υγιής αξιολόγηση θα δει κανείς ότι εκτός από τις πτυχές οι οποίες πάνε καλά υπάρχουν και ζητήματα στα οποία χρειάζεται να υπάρξει ακόμη επιτυχία (πρόοδος). 

“Στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την Τουρκία προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο της ευημερίας. Παράλληλα όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική δήλωση της ‘τδβκ’ αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνύπαρξη μαζί με την ε/κ κοινότητα που ζει στο νότο κάτω από μια ισότιμη ομοσπονδιακή δομή, κάτω από δύο πολιτείες. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πιο υγιές και σωστό αποτέλεσμα και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία", δήλωσε.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι σε αυτό το νησί όσο και οι Ε/κ. “Πρέπει να χωνέψουν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα και λόγο όσο εκείνοι. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους ότι δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς τα εδάφη αυτά και ο θαλάσσιος πλούτος, ότι και ο τ/κ 'λαός’ έχει δικαίωμα και λόγο στα αποθέματα υδρογονανθράκων όπως και εκείνοι”, υποστήριξε.

“Εάν συνεχίσουν να θεωρούν ότι έχουν μόνο εκείνοι λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις τότε η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο και θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλη της τη δύναμη να πετύχει μια πιο ισχυρή δομή για την ανάπτυξη, την οικονομία και τη δημοκρατία της”, κατέληξε.
 
Δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού βασισμένου σε δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες
 
Στο μεταξύ, στην ομιλία του για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που μεταδόθηκε το μεσημέρι από την τηλεόραση του «Μπαϊράκ» ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε έτοιμος για την δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται σε δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες και του οποίου η κυριαρχία στο νησί θα προέλθει από δύο ίσες πλευρές, παραμένοντας «δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος».
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ζήσουν και οι δύο πλευρές ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια, εξαρτάται από την βούληση των δύο πλευρών. «Επιθυμούμε να δούμε και στην ε/κ πλευρά μια προσέγγιση που θα έχει επίκεντρο όχι την νέα ένταση στην περιοχή, αλλά την πιθανότητα συνεργασίας και θα διαμοιράζεται τις αρμοδιότητες και τον πλούτο».
 
Ακόμα και αν δεν είναι ελπιδοφόρα η μέχρι τώρα προσέγγιση της ε/κ πλευράς, συνέχισε, θέλει να δει το αποτέλεσμα των επισκέψεων της Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι το τέλος του χρόνου στην Κύπρο και τις εγγυήτριες χώρες.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι οι Τ/κ αφέθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, από τον Δεκέμβριο του 1963 και από τότε η ε/κ ηγεσία την μετέτρεψε σε μια δομή μόνο για μία κοινότητα.
 
Από τότε, συνέχισε, προέκυψε το δικαίωμα του τ/κ «λαού» να δημιουργήσει μια δική του οργανωμένη κρατική δομή και πριν το 1974 δημιουργήθηκε η «τ/κ διοίκηση».
 
Έγινε, πρόσθεσε, η αυτόνομη διοίκηση μαζί με (τα όσα έγιναν ) το 1974 και στις 13 Φεβρουαρίου 1975 δημιουργήθηκε το τ/κ ομοσπονδιακό κράτος ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε (σσ: παράνομα) η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
 
Όποιον και αν είναι το όνομα, ανέφερε, είναι μια έκφραση του δικαιώματος των Τ/κ να διοικούν μόνοι τους τούς εαυτούς τους και ως «τβδκ» υπηρετούν εδώ και 35 χρόνια τον «λαό». Υποστήριξε δε ότι σε κοινοτικό επίπεδο η κρατική οργάνωση είναι όχι μόνο ένα πολιτικό δικαίωμα αλλά η πιο υγιής υπηρεσία στον λαό.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν όλοι μαζί, «αρμόδιοι» του «κράτους» και της «κυβέρνησης», «βουλή» και κοινωνία, σε στενή αλληλεγγύη με την Τουρκία. Είναι υποχρεωμένοι, είπε, να πάρουν μέτρα που θα καθησυχάσουν τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουν να διαβρωθούν οι ελπίδες για το μέλλον. Θεωρεί, ανέφερε, πως θα αναμενόμενα βήματα από την Τουρκία και τα όσα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Τ/κ, αν γίνουν γρήγορα, θα έχουν μεγάλο όφελος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη