Τερέζα Μέι: Δουλειά μου να παραδώσω την καλύτερη συμφωνία
19:51 - 15 Νοεμβρίου 2018
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας για Brexit, στο οποίο κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «το καλύτερο» δυνατό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τη Ντάουνιγνκ Στριτ.
«Το πιστεύω, με κάθε ίνα της ύπαρξής μου, ότι ο δρόμος που ακολούθησα είναι ο καλύτερος για τη χώρα μου» δήλωσε η Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια ενεργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσει να το κάνει, στον απόηχο της παραίτησης 4 μελών της κυβέρνησής της σήμερα.
Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι κανείς δεν αντιπρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο δικό της κι ότι όλες οι επιλογές περιλάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.
«Εάν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις συνέπειες αυτού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες απλά θέλουν να το προχωρήσουμε».
Η Τερέζα Μέι απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Υπό τη σκιά δυσπιστίας των Τόρις
Νωρίτερα, ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις Τζέικομπ Ρις-Μογκ υπέβαλε επιστολή προς το αρμόδιο κομματικό όργανο των Συντηρητικών με το οποίο ζήτησε τη διενέργεια ψηφοφορίας επί πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της Πρωθυπουργού Μέι.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει ψηφοφορία για τη διαδοχή της πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης πρέπει να συγκεντρωθούν 48 επιστολές, δηλαδή επιστολές από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.
Ο επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, δεν επιβεβαίωσε κατά πόσο έχει συγκεντρώσει τις 48 επιστολές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η Πρωθυπουργός καθαιρείται εφόσον την καταψηφίσει η πλειοψηφία των Συντηρητικών βουλευτών. Επί συνόλου 315 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απαιτούνται 158 ψήφοι κατά της Τερέζα Μέι, πράγμα δύσκολο. Αν ωστόσο χάσει την ψηφοφορία η Μέι, τότε διενεργείται ψηφοφορία για το διάδοχό της, με την ίδια να αποκλείεται από την κούρσα διαδοχής.
Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που έχουν ενωθεί υπό την ομάδα European Research Group, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ρις-Μογκ δηλώνουν οργισμένοι από το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.
Τρεις οι επιλογές λέει η Μέι στο Κοινοβούλιο
Από την πλευρά της πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πριν τη δημοσιογραφική διάσκεψη μίκησε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.
Μπαράζ παραιτήσεων
Την αίσια κατάληξη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, υπό την Μέι, με το οποίο οι υπουργοί άναψαν το πράσινο φως στην Πρωθυπουργό για το σχέδιο συμφωνίας που κατέληξε με τις Βρυξέλλες, ακολούθησε μπαράζ παραιτήσεων υπουργών.
Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα, όπως και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι παραιτήθηκαν σήμερα.
Οι παραιτήσεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές, καθότι η Τερέζα Μέι μετράει ήδη 18 παραιτήσεις από την κυβέρνησή της, από τον περασμένο Νοέμβριο, δέκα εκ των οποίων συνδέονται με την πολιτική της σχετικά με το Brexit.
Ο απόηχος από τις Βρυξέλλες
«Το Brexit αφορά, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους: τα δικαιώματα των πολιτών μας, την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που θα επηρεάσει η αποχώρηση της Βρετανίας». Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ενημέρωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου από τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.
Πιστεύουμε στη δημοκρατία και σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού. Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία. Παρόλα αυτά αισιοδοξώ ότι ανοίγει το δρόμο σε μια στενή μελλοντική σχέση ΕΕ-Βρετανίας. Όπως λέω πάντα, η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι την Ευρώπη», προσέθεσε ο Πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα από την πλευρά του, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για μια «τελική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, παρά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών από τη βρετανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για μια τελική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ένα χαμόγελο.
Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, ο Τουσκ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές.
Τα βασικα σημεια του σχεδίου συμφωνίας
Κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:
Δικαιώματα των Πολιτών
Το σχέδιο συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζει στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.
Οικονομική διευθέτηση
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος μέλος της Ενωσης. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά τον συνολικό λογαριασμό του διαζυγίου σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.
Μεταβατική περίοδος
Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ τον Μάρτιο. Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.
Backstop (δίκτυ ασφαλείας)
Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Διακυβέρνηση
Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας.
Λονδίνο και Βρυξέλλες πλέον συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του ΔΕΕ όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.
Κύπρος και Γιβραλτάρ
Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως δικαιώματα πολιτών, φορολογία και άλλα θέματα.
Μελλοντική σχέση
Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι την μορφή των μελλοντικών σχέσεων.
Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το 7σελιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ