Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία "πάγια εθνική θέση", λέει ο Έλληνας Αναπλ. ΥΠΕΞ

 
Την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πλήρη κυριαρχία του ομόσπονδου κράτους, υπογράμμισε ως πάγια και αδιαπραγμάτευτη εθνική θέση ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις μορφές λύσης του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένης της συνομοσπονδίας αλλά και της λύσης των δύο κρατών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η πάγια εθνική θέση, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα αλλά και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πλήρη κυριαρχία του ομόσπονδου κράτους».
«Προφανώς η δήθεν “λύση” των δύο κρατών –αλλά και η συνομοσπονδία, ως προπαρασκευαστικό στάδιο της “λύσης” αυτής– δεν συνιστά λύση αλλά το αντίθετό της, επιβεβαίωση της διχοτόμησης και εκ των υστέρων νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος ως προς τα σενάρια περί εναλλακτικών λύσεων του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα συναντηθεί με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Νέα Υόρκη, στις 12 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία «παγίως επιθυμούν να λυθεί το Κυπριακό και θεωρούν τη διαιώνιση του status quo διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εξαρτάται από την Τουρκία και τη βούλησή της να συμμετέχει καλόπιστα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, μεταξύ άλλων και μέσω προπαρασκευαστικών επαφών. «Από αυτό θα εξαρτηθεί το εάν και πότε θα υπάρξει τελικά ευτυχής έκβαση. Όχι από τεχνητά χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος

Αναφορικά με την πιθανότητα μείωσης ή αποχώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Κύπρο, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύντομα επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν παρόμοιες σκέψεις, αλλά τις θεωρούμε αντιπαραγωγικές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Κληθείς να σχολιάσει την πτυχή της ασφάλειας και τα σενάρια περί πιθανότητας ένταξης της ενωμένης Κύπρου στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας αποτελεί «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, [θέση που] προωθήθηκε με ενάργεια στο Κραν Μοντανά και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας καθιερωθεί στην επανενωμένη Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται σε Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς προϋποθέτει ενεργό ρόλο του ΟΗΕ. Αυτό θα πρέπει να είναι και το βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία».  

Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους παρεμπόδισης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Ελλάδα επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για νηφάλια, συντονισμένη και αποφασιστική δράση της Ελλάδας, με πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχουμε από κοινού επιτύχει την στήριξη των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους σημαντικούς εταίρους, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και αυστηρότητα. Περαιτέρω, οι τριμερείς και άλλες συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή έχουν ιδιαίτερα ενισχύσει τη διπλωματική αλλά και την αμυντική μας θέση», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τους κινδύνους γεωπολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας ως «αποτέλεσμα της αμφισβήτησης εκ μέρους της ίδιας του Διεθνούς Δικαίου και της προσπάθειας αναθεώρησής του μέσω προβολής ισχύος».
«Η νευρικότητα της [Τουρκίας] μάλλον προδίδει ότι η τακτική αυτή δεν πετυχαίνει. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον διάλογο με τη γείτονα και για τη διατήρηση των απαραίτητων διπλωματικών διαύλων», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη