Δύο δημοψηφίσματα, πρώτα για την ομοσπονδία και ύστερα το πακέτο λύσης, προτείνει ο Ναμί

Την άποψη πως δεν χρειάζονται νέες διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους για την επίλυση του Κυπριακού και πως πρέπει να προαποφασιστούν τόσο η διενέργεια δύο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες, όσο και το τι θα συμβεί αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει και πάλι τη συμφωνηθείσα υπό των ηγετών λύση, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οζντίλ Ναμί, μιλώντας σήμερα σε σεμινάριο της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Οζντιλ Ναμί πρότεινε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει πρώτα να ψηφίσουν αν θέλουν ομοσπονδιακό κράτος και μετά να ξαναψηφίσουν για το συγκεκριμένο πακέτο λύσης μετά από εξαντλητική καμπάνια των πολιτικών κομμάτων.

Τόνισε ότι “η εποχή των αέναων διαπραγματεύσεων είναι πίσω μας”, και εξηγώντας ότι “το γεγονός ότι συγκλήθηκε διάσκεψη για το Κυπριακό “είναι απόδειξη ότι το θέμα είχε ωριμάσει”.

“Δράσαμε σαν μια ομάδα, μια κυπριακή ομάδα, σαν σύντροφοι για να υπερβούμε τα προβλήματα και να επανενώσουμε το νησί μας”, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί αναφερόμενος στη “μεγάλη προσωπική φιλία”, όπως είπε, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Πρόσθεσε ότι είχε υπάρξει μεγάλη σύγκλιση σε όλα τα θέματα που δεν άπτονται των εγγυητριών δυνάμεων και εξήγησε ότι το “πώς από τη σύγκλιση του 1% στο εδαφικό φτάσαμε στο να μην πάρουμε το πακέτο Γκουτέρες θα το διδάσκονται οι φοιτητές των διαπραγματεύσεων στο μέλλον”.

Επέρριψε δε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά που ζήτησε από τη Τουρκία να παρουσιάσει έγγραφη θέση για τις εγγυήσεις.

Δήλωσε ότι “η δουλειά μας ως πολιτικοί είναι να καταλάβουμε γιατί ο Ελληνοκύπριος πολιτικός δεν μπόρεσε να πάρει την πρόταση Γκουτέρες στο τέλος”.

“Είναι παράλογο να λέμε ότι θέλουμε παραπάνω χρόνο και άλλες διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους”, είπε και πρόσθεσε ότι “καλά κάνει ο Γενικός Γραμματέας και δεν τις υποστηρίζει”, κάνοντας λόγο για “όρια” και μια νέα δομή διαπραγματεύσεων”.

"Το πακέτο ήταν έτοιμο να κλείσει σε λίγες ώρες στην τελική του φάση", είπε, "θέλουμε μόνο τρεις μήνες". "Να σεβαστούμε όλες τις συγκλίσεις και να επικεντρωθούμε μόνο στα ανοιχτά" θέματα, κατέληξε.
 
Δεν μπορούμε να μιλάμε για όρους διαζυγίου την ώρα που συζητάμε τον γάμο, απαντά ο Μαυρογιάννης
 
Από την άλλη, τις προτάσεις Ναμί για τον προκαθορισμό της τύχης των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, απέρριψε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ξεκαθάρισε στο σεμινάριο του ALDE για το Κυπριακό ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για όρους διαζυγίου την ώρα που συζητάμε τον γάμο”.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στο ακροατήριο της εκδήλωσης του ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε και τις κατηγορίες περί ευθύνης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την κατάρρευση στο Κρανς Μοντάνα, ξεκαθαρίζοντας ότι είχε δεχθεί όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις Γκουτέρες.

Ο κ. Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι στο Κρανς Μοντάνα ο Γενικός Γραμματέας ήταν αυτός που τόνισε ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμο και αποκάλυψε ότι “και τότε είχαμε αρχίσει να συζητάμε το μηχανισμό”. Είπε ότι η στρατιωτική παρουσία είχε μειωθεί στα 1600 άτομα και είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το λεγόμενο sunset clause. Tότε, όπως είπε, ήταν ο Τσαβούσογλου που απέρριψε τις προτάσεις και οδήγησε τη διαδικασία στην κατάρρευση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι η ως τότε η στάση του δεν ήταν εποικοδομητική. “Δεν βλέπω τι δεν κάναμε”, είπε ο διαπραγματευτής. “Ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν ήθελε να καταργήσει τις εγγυήσεις και ο ΓΓ είπε τότε ότι δεν μπορώ να καλέσω τους Πρωθυπουργούς, αφού δεν έχουμε πακέτο συμφωνίας”.  Τέλος ο Α. Μαυρογιάννης τάχθηκε κατά μιας στενής προθεσμίας στο Κυπριακό” καλώντας σε συνέχιση των συζητήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διέψευσε τις προηγούμενες δηλώσεις της Λαλέ Σχενέρ, τόσο για το χαλούμι όσο και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

“Το Χαλούμι - Χελίμ δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν, αλλά δική μας πρόταση”, ξεκαθάρισε τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Κύπρος είναι αυτή που τη μπλοκάρει. Ξεκαθάρισε δε ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι συνδεδεμένα τα τελευταία τρία χρόνια και ακόμα και αν υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διασύνδεση.

Ντάουνερ: Αυτή τη στιγμή κάτω του 5% οι διαφορές των δύο πλευρών
 
Από την πλευρά του ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή οι διαφορές των δύο πλευρών κατά την άποψή του είναι κάτω από 5% του συνόλου, ενώ "όλα τα ζητήματα έχουν συζητηθεί, έχουν συζητηθεί από παλιά και έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλα επίσης από εξαιρετικά παλιά". Εκτίμησε δε ότι το Κυπριακό δεν λύνεται διότι κρέμεται πάνω από τους πολιτικούς το φάντασμα των δημοψηφισμάτων, εξηγώντας ότι "όλοι οι πολιτικοί στον κόσμο θέλουν και να επανεκλεγούν", εκτιμώντας ότι αυτό δεν είναι κακό.

Πρότεινε όμως ότι πρέπει να αυξηθεί η συναισθηματική αλληλοκατανόηση των πολιτών μεταξύ των δύο κοινοτήτων (empathy). "Γνωρίζουμε την δική μας πλευρά, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και το τι αισθάνονται οι άλλοι, πρέπει να γίνει μια μεγάλη επένδυση στην συναισθηματική αλληλοκατανόηση". 
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη