Αλματώδης άυξηση στις πωλήσεις τουρκικών όπλων

 

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών βάσει της παραγωγής όπλων το 2017, υπολειπόμενη μόνο των ΗΠΑ κι αποσπώντας τη θέση αυτή από τη Βρετανία, που την κατείχε για μια δεκαπενταετία, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δημοσιεύεται σήμερα.

«Οι ρωσικές εταιρίες (όπλων) γνώρισαν μια σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών τους από το 2011», επισημαίνει ο ερευνητής Σίμον Βέζεμαν σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Στη ρωσική βιομηχανία όπλων αντιστοιχούσε το 9,5% των πωλήσεων των εκατό μεγαλύτερων εταιρειών όπλων του κόσμου το 2017, ή τζίρος 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (33 δισεκ. ευρώ), ποσό αυξημένο κατά 8,5% συγκρινόμενο με το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτό συμμορφώνεται προς την αύξηση των δαπανών της Ρωσίας για την αγορά όπλων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της», εξηγεί ο ερευνητής.

Τον Σεπτέμβριο, η χώρα αυτή διεξήγαγε εξάλλου τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της στην Άπω Ανατολή, τα οποία κατήγγειλε το NATO κάνοντας λόγο περί εξάσκησης για μια «σύρραξη μεγάλης κλίμακας».

10 ρωσικές εταιρείες στην κορυφαία εκατοντάδα

Τη δεύτερη θέση αυτής της κατάταξης καταλάμβανε από το 2002 το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον υποχώρησε στην τρίτη θέση (9% της παγκόσμιας παραγωγής). Η Γαλλία διατηρεί την τέταρτη (5,3%), ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη με τεράστια διαφορά.

Αφ' εαυτών, οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 57% του συνόλου των πωλήσεων το 2017, με 42 εταιρείες στην κορυφαία εκατοντάδα της κατάταξης και αθροιστικό κύκλο εργασιών 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι αμερικανικές εταιρείες ωφελούνται άμεσα λόγω της μόνιμης ζήτησης όπλων από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας», εξηγεί η Οντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος ερευνών για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες στο SIPRI.

Μακράν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη των βιομηχανιών όπλων είναι η αμερικανική Lockheed Martin (έσοδα 44,9 δισεκ. δολαρίων), ενώ η ρωσική Almaz-Anteï, η ρωσική εταιρεία που καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη (10η), είχε τζίρο 8,6 δισεκ. δολαρίων (+17% σε σύγκριση με το 2016). Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ρωσική εταιρεία καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

Άλλοι εννέα ρωσικοί όμιλοι φιγουράρουν επίσης στην κορυφαία εκατοντάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

Το SIPRI υπογραμμίζει ακόμη ότι οι πωλήσεις των τουρκικών εταιρειών όπλων αυξήθηκαν αλματωδώς, αντανακλώντας τις «φιλοδοξίες της Άγκυρας να αναπτύξει την οπλική της βιομηχανία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για όπλα και για να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους προμηθευτές», σύμφωνα με άλλον έναν ερευνητή του Ινστιτούτου, τον Πίτερ Βέζεμαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει στοιχεία για την Κίνα, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρει το SIPRI.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη