Μάνφρεντ Βέμπερ: Θα σταματήσουμε τις ενταξιακές με την Τουρκία

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όταν και αν ο ίδιος εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν, στέλνει μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως "μία από τις ανοιχτές πληγές της ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο" και τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.
 
Επιπλέον, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν, προαναγγέλλει τον επίσημο τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας (αν και κάτι τέτοιο εναπόκειται μόνο στα Κράτη Μέλη), ένα ισχυρότερο μηχανισμό επιβολής του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και μέτρα κατά της εξάπλωσης της ρωσικής επιρροής στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά, κληθείς από το ΚΥΠΕ να απαντήσει πως μπορεί να επιτευχθεί  μια μεγαλύτερη και βαθύτερη παρέμβαση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, κάτι που επιθυμεί ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά:
 
"Το κυπριακό πρόβλημα είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. To έχουμε δείξει και στο παρελθόν, όταν η Τουρκία κλιμάκωσε την κατάσταση απειλώντας την Κύπρο στη Μεσόγειο. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ. Η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου είναι απαράδεκτη και αποτελεί μία από τις ανοιχτές πληγές της ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο."

Κληθείς να παραθέσεις τις σκέψεις του για τη διεύρυνση, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και να διευκρινίσει αν και κατά πόσο πρέπει η Τουρκία να παραμείνει υποψήφια χώρα, ο υποψήφιος του ΕΛΚ τονίζει: "Είμαι ανοιχτός σε μια εποικοδομητική εταιρική σχέση βασισμένη σε συμφωνίες, όπως η συμφωνία μετανάστευσης που έχουμε μαζί τους, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί επιλογή. Η υπόσχεσή μου στους ψηφοφόρους είναι ότι θα σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία".

Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί τα φυγόκεντρα στοιχεία όπως ο Orban και η πολωνική κυβέρνηση για παράδειγμα, σημειώνει: "Η  Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα σύνολο εργαλείων για την προστασία των θεμελιωδών μας αξιών. Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν τα εργαλεία έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Νομίζω ότι οι συντάκτες των Συνθηκών θα ήταν έκπληκτοι και ακόμη και σοκαρισμένοι για βλέποντας τις διαστάσεις που πήρε συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι το Δικαστήριο της ΕΕ χρειάστηκε να παρέμβει στην Πολωνία για να προστατεύσει την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μας δείχνει ότι τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα είναι εύθραυστα. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερα μέσα που μπορούν να παρεμβαίνουν ταχύτερα και αποφασιστικά, για να προστατευθούμε από τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Θα προτείνω έναν ισχυρότερο μηχανισμό κράτους δικαίου ως Πρόεδρος της Κομισιόν".

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την παρέμβαση των ρωσικών υπηρεσιών ή άλλων τρίτων στις ευρωπαϊκές εκλογές, για το αν έχουμε ενδείξεις πιθανών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Μόσχας και των εσωτερικών εχθρών της ευρωπαϊκής ενότητας και τι μπορούμε να κάνουμε γι `αυτούς, ο Υποψήφιος Πρόεδρος απαντά: "πρέπει να ανησυχούμε πολύ για την ξένη επιρροή στις εκλογές μας. Επειδή υπάρχουν πολλά κράτη και οργανώσεις που θέλουν να δουν την ΕΕ να αποτύχει, που θέλουν να μας χωρίσουν. Και αυτή τη στιγμή ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αγορά διαφημίσεων στο Facebook, η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και η τροφοδοσία της πόλωσης στην κοινωνία μας. Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν τεράστια ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν διαφανείς σχετικά με το ποιος πληρώνει για το περιεχόμενό τους, να αναπτύξουν αλγορίθμους που δεν δίνουν προτεραιότητα σε ψεύτικα νέα και διχαστικό περιεχόμενο και να δείξουν σαφώς αν οι πηγές που αναφέρονται στις καταχωρήσεις είναι αξιόπιστες ή δεν είναι. Αυτές οι εκλογές θα είναι μια δοκιμαστική υπόθεση για το Facebook, τη Google και το Youtube για να δείξουν ότι μπορούν να βρουν οι ίδιοι λύσεις για αυτά τα προβλήματα. Εάν αποτύχουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προτείνουμε νέους νόμους που θα τους αναγκάσουν να σέβονται ορισμένους κανόνες, όπως κάναμε με τον ευρωπαϊκό νόμο περί ιδιωτικότητας".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα βαθύτερα αίτια του λαϊκισμού, αφού η ΕΕ εγκατέλειψε την κληρονομιά της κρίσης, με την απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ, την ανεργία σε επίπεδα κάτω του 2008 και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επεκτείνουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους, εξηγεί: "είναι πράγματι μια γενική τάση στις περισσότερες δυτικές χώρες - κοιτάξτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να καταλάβουμε. Η πρώτη είναι η οικονομική. Ακόμη και αν η απασχόληση είναι υψηλή, και η ανάπτυξη έχει επανέλθει στις περισσότερες χώρες, δεν το βλέπουν όλοι στην καθημερινή τους ζωή. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ακόμα κι αν η χώρα πηγαίνει καλύτερα, η αλλαγή έρχεται αργά και πολλοί Έλληνες αγωνίζονται. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το χάσμα μεταξύ όσων ευημερούν του πολύ μορφωμένου λαού, που ωφελείται περισσότερο από τις θετικές τάσεις, και των φτωχών, διευρύνεται. Αυτό είναι πολύ σαφές, για παράδειγμα, στην κίνηση των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι μένουν πίσω. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους δεν θα έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό που είχαν οι ίδιοι και αυτό δημιουργεί πολλές ανησυχίες".

"Η δεύτερη πτυχή είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, επειδή τους έχουν απογοητεύσει. Συχνά απευθύνονται στα εξτρεμιστικά κόμματα ως έσχατη λύση, για να δοκιμάσουν κάτι "νέο". Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις δύο αυτές πτυχές: πρώτον, να δείξουμε στους ανθρώπους ότι τους προσφέρουμε ένα έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και θα βελτιώσει τη ζωή τους. Δεύτερον, να τους αποδείξουμε, μέσω της ευθύνης και των ενεργειών μας, ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν - και να τους δείξουμε ότι τα εξτρεμιστικά κόμματα δεν τους λένε την αλήθεια", αναφέρει ο Μ.Βέμπερ.

Σε σχέση με την επικείμενη διάταξη δυνάμεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πόσο ανησυχητική είναι για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αύξηση της παρουσίας των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών, ο Μ.Βέμπερ διευκρινίζει: "αναμένω οι εκλογές να είναι σαν εκλογές σε όλη την Ευρώπη. Θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός και θα είναι πιο δύσκολο να οικοδομηθούν πλειοψηφίες. Θα κάνουμε το καλύτερό παντού στην Ευρώπη για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για το μέλλον. Αλλά το σημαντικότερο δεν πρέπει να έχουμε μια εκστρατεία με το ερώτημα Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Το ερώτημα πρέπει να είναι τι είδους Ευρώπη επιθυμείτε. Για μένα αρχίζει με μια Ευρώπη που ακούει τους ανθρώπους και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους".

Σε σχέση με το ίδιο του πρόγραμμα ο υποψήφιος καταγράφει ότι: "Προτεραιότητά μου είναι να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι στο χωριό μου στη Βαυαρία λένε ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στις "Βρυξέλλες", αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς. Είναι κάτι που ακούω παντού στην Ευρώπη. Η προτεραιότητά μου θα είναι η επανασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον λαό της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν αφορά τις ελίτ. Πρόκειται για την προσέγγιση των ανθρώπων, γιατί μαζί είμαστε ισχυρότεροι. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες κάθε προγράμματος της ΕΕ. Ο Jean-Claude Juncker έχει κάνει πολλά καλά πράγματα για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του οικονομικού κινητήρα και πάλι σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο. Εμείς, η πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, θα παρουσιάσουμε το λεπτομερές πρόγραμμα μας τον Μάρτιο".

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ευρώπη χρειάζεται έναν πραγματικό κοινό στρατό  όπως προτείνει ο Εμ.Μακρόν, τονίζει: "χαιρετίζουμε τον Πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ για τις φιλόδοξες προτάσεις τους. Η πρόταση θα δώσει πολύ αναγκαία ώθηση σε πιο συγκεκριμένη συνεργασία επί τόπου και δεν έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή μας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βραχυπρόθεσμος στόχος να καταστεί η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη για την ασφάλειά μας είναι ζωτικής σημασίας".

"Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με πολύ συγκεκριμένα βήματα, όπως μια ομάδα παρέμβασης, η ικανότητα του κυβερνοχώρου ή το Ταμείο Εξοπλισμών. Οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν περισσότερα από 200 δισ. Ευρώ για την άμυνα στην Ευρώπη, με πολλές αλληλοεπικαλύψεις από τη μια χώρα στην άλλη. Θα αυξήσουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τους φορολογούμενους".
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη