Το Ριάντ καταδικάζει τη θέση της αμερικανικής Γερουσίας για την υπόθεση Κασόγκι

 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε απερίφραστα χθες βράδυ τη "θέση που πήρε πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία", εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται "υπεύθυνος" για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι ο φόνος αυτός δεν αντανακλά την "πολιτική" του βασιλείου, με μια ανακοίνωσή του που αναμετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε κάθε "ανάμιξη" στις "υποθέσεις" της χώρας.

"Το βασίλειο (...) καταδικάζει τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία βασίστηκε σε ανυπόστατες καταγγελίες και κατηγορίες και αποτέλεσε κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου, υπονομεύοντας τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του βασιλείου", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας.

"Το βασίλειο έχει τονίσει ήδη ότι ο φόνος του Σαουδάραβα πολίτη Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα φρικτό έγκλημα το οποίο δεν αντανακλά ούτε την πολιτική του βασιλείου, ούτε τους θεσμούς του, και επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια η υπόθεση αυτή να εκτραπεί από την πορεία που έχει πάρει στη δικαιοσύνη του βασιλείου", συνεχίζει το μακροσκελές αυτό κείμενο.

Την Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα - αψηφώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - ψήφισμα με το οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτηρίζεται "υπεύθυνος για τη δολοφονία" του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, η Γερουσία τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία ενεπλάκη στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2015.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το βασίλειο "ελπίζει ότι δεν θα συρθεί σε εσωτερικούς πολιτικούς διαλόγους των ΗΠΑ" κι ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για "τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες", που θα μπορούσαν να βλάψουν "τη σημαντική στρατηγική εταιρική (διμερή) σχέση". Στο αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζονται σε ολοένα υψηλότερους τόνους ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για τον φόνο του Κασόγκι, συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post.

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να διαταράξει τη στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ. .
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτός είναι ο νέος σταθμός του Ντομένικο Μεσίνα
«Δυσαρεστημένος ο Αντετοκούνμπο με την απόφαση των Μπακς να αποδεσμεύσουν τον Λίλαρντ»
Αυτό είναι το νέο μυθικό συμβόλαιο του Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ
Η μέρα που ο Δέλλας έστειλε στον τελικό την Ελλάδα-Πώς ο «Κολοσσός» έβγαλε νοκ άουτ την Τσεχία
Aνανέωσε το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα και πήγε δανεικός στη Μονακό ο Άνσου Φατί
Πίο Εσπόζιτο: Ένα ονειρεμένο ντεμπούτο στην 11άδα, το «ναι» του Κίβου και το μπλόκο στον… Χόιλουντ!
Αυτή είναι η νέα ομάδα του Ζίβκο Ζίβκοβιτς
Ο Φερμίν Λόπεθ αρνείται να πάρει μεταγραφή-Yπαρκτή η ανάγκη για πωλήσεις στη Μπαρτσελόνα
Στο στόχαστρο της Πάφου ο Γιούρι Μεδέιρος-Αναφορές για συμφωνία σε ισραηλινά μέσα
Ο Ολυμπιακός πληρώνει το buy-out για Γουόρντ και τον παίρνει στην Αθήνα