ʼστραψε και βρόντηξε ο Πάπας: Να παραδοθούν οι ιερείς που κακοποίησαν παιδιά

 
Να παραδοθούν οι καθολικοί ιερείς που κακοποίησαν παιδιά και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, είπε σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος, στον απόηχο των νέων σκανδάλων που ταλανίζουν την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
 
Μία από τις σκληρότερες δημόσιες τοποθετήσεις του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έρχεται μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις του Εισαγγελέα του Ιλινόις στις ΗΠΑ, ο οποίος είπε πως σε βάρος σχεδόν 700 ρωμαιοκαθολικών ιερέων έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανηλίκων στις αρχιεπισκοπές της συγκεκριμένης Πολιτείας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
 
Η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία του Ιλινόι έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα τα ονόματα 185 ιερέων σε βάρος των οποίων διατυπώθηκαν σοβαρές κατηγορίες, αλλά η εξέταση των αρχείων των αρχιεπισκοπών από τις υπηρεσίες της εισαγγελίας της πολιτείας κατέδειξε πως ήταν ενήμερες για "καταγγελίες σε βάρος τουλάχιστον 500 ιερέων επιπλέον", όπως υπογράμμισε η εισαγγελέας Λίσα Μάντιγκαν σε προκαταρκτική αναφορά της.
 
Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων αυτών, δεν διενεργήθηκαν οι προσήκουσες έρευνες ή δεν έγινε απολύτως καμία έρευνα, συνέχισε η εισαγγελέας, στηλιτεύοντας το γεγονός πως δεν υπήρξαν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για τις υποθέσεις αυτές.
 
"Τα πρώτα στάδια της έρευνάς μας απέδειξαν ήδη ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ανίκανη να αστυνομεύει τον εαυτό της", υπογράμμισε η Μάντιγκαν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
 
"Οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, ακόμη κι αν αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν εσωτερική υπόθεση" της ρωμαιοκαθολικής εκκλησιαστικής ιεραρχίας, συμπλήρωσε η ίδια.
 
Η εισαγγελέας άρχισε να διενεργεί έρευνα για τις υποθέσεις αυτής της φύσης στην Πολιτεία της μετά τη δημοσιοποίηση, το καλοκαίρι, μιας συγκλονιστικής έκθεσης για τα εγκλήματα ιερωμένων στην Πενσιλβάνια.
 
Σε αυτήν, η εισαγγελία της Πενσιλβανίας αναφερόταν λεπτομερώς σε αξιόποινες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν πάνω από 300 ιερείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται σεξουαλικά αρπακτικά από τις διωκτικές αρχές, με θύματα πάνω από 1.000 παιδιά επί δεκαετίες.
 
Εν μέσω του σάλου που ξέσπασε, ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον, ο καρδινάλιος Ντόναλντ Γουέρλ, που κατηγορήθηκε πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Οι αρχιεπισκοπές άρχισαν να δημοσιοποιούν μαύρες λίστες και περίπου δέκα αμερικανικές Πολιτείες διενεργούν πλέον έρευνες για τις υποθέσεις στις οποίες ενέχονται ιερείς.

Δειτε Επισης

Αυτός είναι ο νέος σταθμός του Ντομένικο Μεσίνα
«Δυσαρεστημένος ο Αντετοκούνμπο με την απόφαση των Μπακς να αποδεσμεύσουν τον Λίλαρντ»
Αυτό είναι το νέο μυθικό συμβόλαιο του Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ
Η μέρα που ο Δέλλας έστειλε στον τελικό την Ελλάδα-Πώς ο «Κολοσσός» έβγαλε νοκ άουτ την Τσεχία
Aνανέωσε το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα και πήγε δανεικός στη Μονακό ο Άνσου Φατί
Πίο Εσπόζιτο: Ένα ονειρεμένο ντεμπούτο στην 11άδα, το «ναι» του Κίβου και το μπλόκο στον… Χόιλουντ!
Αυτή είναι η νέα ομάδα του Ζίβκο Ζίβκοβιτς
Ο Φερμίν Λόπεθ αρνείται να πάρει μεταγραφή-Yπαρκτή η ανάγκη για πωλήσεις στη Μπαρτσελόνα
Στο στόχαστρο της Πάφου ο Γιούρι Μεδέιρος-Αναφορές για συμφωνία σε ισραηλινά μέσα
Ο Ολυμπιακός πληρώνει το buy-out για Γουόρντ και τον παίρνει στην Αθήνα