SOS για το κλίμα στέλνει ο ΟΗΕ

Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος "δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές" και πρέπει η διεθνής κοινότητα να "κάνει πολύ περισσότερα" για την καταπολέμησή της, δήλωσε χθες η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
 
«Η φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι μια από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται". Αυτή η πραγματικότητα μάς λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό", τόνισε η Εσπινόζα.
 
Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα... Η διαταραχή του κλίματος πλήττει "ήδη κοινότητες σε όλο τον πλανήτη" και τα "θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά" που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό".
 
Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να "κάνουν πολύ περισσότερα" για να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.
 
Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5  βαθμό Κελσίου.
 
Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε την "σαφή" διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
 
Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα από όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
 
Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.
 
Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα "ρητό μήνυμα" για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση "απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".
 
200 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στο μεταξύ η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη διάθεση χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 δισεκ. δολαρίων από το 2021 έως το 2025 για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ποσό που είναι «διπλάσιο» απ' ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε μετά την έναρξη της 24ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία (COP24), «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να κάνει και εκείνη το ίδιο», ανέφερε η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευθεί να χορηγήσουν χρηματοδότηση (από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους) ύψους 100 δισεκ. δολαρίων το χρόνο, από σήμερα έως το 2020, για τις πολιτικές για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, παρότι αυξάνεται η ροή κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι χώρες του Νότου ζητούν πιο σαφείς δεσμεύσεις από τον Βορρά.

Ενώ οι χρηματοδοτήσεις για το κλίμα επικεντρώνονται στην πλειονότητά τους στις δράσεις για μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Τράπεζα αποφάσισε να επιμείνει στο σχέδιό της για το 2021-2025 για την στήριξη της προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες αλλά επίσης και να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε τις συνέπειες, που είναι συχνά πιο δραματικές για τους φτωχότερους του πλανήτη», σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για αυτό το λόγο, «για πρώτη φορά», το ήμισυ από τα 100 δισεκ. δολάρια άμεσων κεφαλαίων της Τράπεζας θα δοθεί σε έργα προσαρμογής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη